Hitta rätt takläggare för ditt tak

Alla tak kommer så småningom behöva repareras. Trots att många har en livslängd på cirka 50-60 år måste de bli omhändertagna på rätt sätt. Kontakta därför en takläggare för att få hjälp.

Taket är otroligt viktigt för resten av huset och för att ditt hus ska hålla måste ditt tak bli underhållet på korrekt sätt. Ett tak har en lång livstid, men det måste stå emot mycket i det svenska klimatet. Allt från stormar, snö, regn och sol. Allt detta sliter självklart på ditt tak och kan leda till att ditt hus får vattenskador. Om du har misstankar att ditt tak behöver repareras är det viktigt att kontakta en takläggare så fort som möjligt. Vattenskador är både svåra och dyra att reparera. Har du otur kan det vara skador som helt enkelt inte går att reparera. Att anställa en takläggare går också under ROT-avdraget vilket ger dig ett 30 % skatteavdrag på arbetskostnaden.

Hur länge håller ett tak?

Olika sorters av tak har olika livslängder, men ett tak beroende på material kan hålla mellan 30-100 år. Att byta ut ditt tak är alltså inget som du behöver oroa dig för allt för ofta, eller kanske inte alls om du har tur. Men om du bor i ett äldre hus är det värt att kontakta en professionell takläggare för att inspektera ditt hus. Du kan göra inspektionen av ditt tak själv. Det finns en rad saker att kolla efter för att se om det fungerar som det ska. Det första att kolla efter är om det finns fukt och vattenskador uppe i vinden. Du borde dessutom inspektera utsidan av ditt tak minst en gång per år för att se till att det inte finns några skador. Ofta är dessa enkla att reparera, men om du lämnar det en längre period kommer skadorna bli större och dyrare.

Vilket material är bäst?

Tak kommer i många olika material och det är omöjligt att säga vilket som är bäst. Detta eftersom olika sorters av tak passar bäst i vissa miljöer. Om du bor uppe i kalla Norrland passar ett tak bättre än om du bor nere i Skåne. Taket måste också självklart passa in i sin omgivning, både för ditt hus och för området som du bor i. Alla material har fördelar och nackdelar att använda sig av. En takläggare som har en lång erfarenhet inom industrin kan hjälpa dig att välja rätt material för ditt tak.

17 Feb 2020