Håll utkik efter fukt i ditt hus

Regelbundna kontroller av huset och de olika saker som finns i det kan leda till avsevärt mycket lägre omkostnader. Håller man som husägare koll så kan man i tid upptäcka eventuella problem och man kan åtgärda dessa innan de blir akuta och därmed dyrare. Ett område som är talande i detta och som får fungera som exempel gäller fuktskador och vikten av att direkt åtgärda sådana. Att fuktskador uppkommer är egentligen ingen stor sak. Det tillhör det vanligaste problemen i våra svenska hus. Det är när man ignorerar dessa - eller inte upptäcker dem - som problem skapas. Mögel, röta och vattenskador är samtliga konsekvenser som har sina ursprung i fuktskador och där dessa fått, så att säga, operera i fred. du som husägare kan tjäna på att inspektera kritiska områden i ditt hem och hålla utkik efter eventuella fuktskador; källaren, vinden, badrummen, köket och tvättstugan är tydliga exempel på sådana. Och: det behöver inte vara så avancerat heller. Går du ner i källaren så kan du dels använda din näsa och känna om det luktar konstigt - unket - och du kan dels försöka hålla utkik efter fläckar på väggarna och golvet. Skulle det lossna färg på en vägg så är detta en tydlig indikator på att det finns fukt i väggen i fråga; detsamma gäller om tapeten börjar flagna eller om du ser små sprickor i duken. 

Hyra avfuktare löser problemet

Så; du har varit nere i källaren och allting tyder på att du har en fuktskada där. Vilket är då nästa steg? Jo, att få problemet fastställt och där en professionell firma inom avfuktning får ta fram en åtgärdsplan för att torka ut det drabbade området. Du kommer att få hyra en avfuktare och viktigt är att denna anpassas dels efter rummet den ska stå i och dels också efter hur pass stor fuktskada det handlar om - dessutom ska du störas så lite som möjligt också. Du vill inte hyra en avfuktare till ditt hem och känna att du har en flygplansmotor stående i källaren. Dessutom så bör avfuktaren i fråga vara så energisnål som möjligt då det kan handla om upp till en vecka innan fuktskadan är åtgärdad. Här kan du kika för fler detaljer.

Men; dina val då det kommer till att hyra en avfuktare är dock att anse som relativt begränsade sett till att den största vikten ska ligga på att åtgärda skadan och där företaget du anlitar/väljer att hyra avfuktare från är de som tar fram rätt modell till dig. 

Några exempel på avfuktare 

De vanligaste avfuktare som finns tillgängliga och som normalt brukar erbjudas är följande: 

  • Sorptionsavfuktare: En lätthanterlig och tystlåten modell som brukar placeras i källare, i krypgrunden och för att avfukta exempelvis vinden.
  • Kondensavfuktare: Man brukar använda sig av en kondensavfuktare för avfuktning i varmare områden och rum; exempelvis badrummet. Fungerar som bäst vid 15 grader och uppåt. Modellen är tystlåten och energisnål.
  • Värmeplattor: Värmeplattor är ljudlösa och brukar placeras ut i exempelvis ett kök som har en fuktskada i skåpet under diskbänken.
  • Hjälpfläktar: Brukar placeras ut i huset som ett komplement till den ordinarie avfuktaren. Ska du hyra avfuktare så kommer denna alltså förmodligen att få sällskap av en fläkt också; detta för att öka ventilationen och ge en snabbare process. 
5 Jan 2018