Ha en mer realistisk syn på din köksrenovering

På vissa kan det låta som att en köksrenovering eller badrumsrenovering sker i en handvändning. Något som kan förklaras av det faktum att fler och fler genomför dessa projekt och att man av den anledningen kan tro att det är någonting simpelt. Det är det definitivt inte. Dels så måste man planera. Man måste veta ungefär vilken design som man ska ha, man måste hitta material och man måste dessutom se att allting kommer att passa. Det går inte att beställa ett kök och tro att detta ska komma på plats som genom en magisk vinkning med handen.

Dessutom så ska man också tänka på att en köksrenovering kommer att kräva professionell hjälp i någon fas. Även om du tänkt dig att genomföra den på egen hand så har du fortfarande moment framför sig som kräver en mer professionell expertis. Att dra vatten är ett sådant exempel, att koppla in diskmaskin, kyl och frys samt spis ett annat och att göra olika elinstallationer är det definitivt - där måste du ta hjälp av en behörig elektriker.

Hur lång tid kan du tänka dig att leva utan ett fungerande kök? Den frågan bör du också ställa dig innan du sätter igång med att riva ut ditt gamla kök i lägenheten i Stockholm. Det vi kan säga är att många räknar extremt lågt i tid - särskilt om man inte anlitar någon professionell hjälp - och att man nästan alltid får problem med att ens hålla sig nära den tidsplan man satt upp.

Det följer en logik: har du ett heltidsjobb och en familj så kommer lejonparten av din tid fortfarande att prioriteras i deras favör och du kommer att vara lika trött om kvällarna - men då ska du alltså ändå finna kraft att arbeta med din köksrenovering. Helger likaså. Vårt råd är att du anlitar ett företag för din köksrenovering och att du, i och med detta, också får en behagligare resa till ditt nya kök; utan att offra så mycket tid, kraft eller - faktiskt - pengar.

Ett och samma företag sparar pengar

Det kommer att kosta dig mer pengar att ta professionell hjälp än att genomföra en köksrenovering på egen hand. Självklart. Men, faktum är att det inte behöver bli så extremt kostsamt. Dels så kan du använda ditt rot-avdrag och dra av 30% av den totala arbetskostnaden och dels så finns det även en ekonomisk fördel av att bo i Stockholm. Detta sett till att det finns fler företag och att det därmed också finns en större möjlighet att ta in- och jämföra offerter.

Vi skulle emellertid vilja komma med ett förslag gällande offerter och företag. Se till att hålla dessa till företag som erbjuder en entreprenad som tar dig hela vägen från planering till slutbesiktning. Det vill säga: håll inte på att försöka kontakta en snickare, en rörmokare, en elektriker och en plattsättare - se till att de företag du väljer mellan har alla dessa yrkesmän i sitt stall.

Det ger dig både ett säkrare, snabbare och - på sikt - ett billigare pris. Du kan säkerligen hitta billigare priser genom att anlita varje yrkesman var för sig, men rent praktiskt så blir det svårt - nästan omöjligt - att samordna alla utan att projektet tappar fart eller att extrakostnader uppkommer längs vägen. Vid så känsliga projekt som en köksrenovering så tjänar man på totalentreprenad.

denna sida kan du hitta inspiration inför din köksrenovering.

11 Aug 2019