Gör en golvslipning och få ett nytt golv

När golvet behöver ett lyft finns det mycket man göra utan att behöva lägga om det. Golvet är ett rums själ och ger rummet karaktär. Ett nyslipat och noga ytbehandlat ger rummet ett rejält lyft och känns som nytt. Har man ett trägolv av god kvalitet går det att slipa om det flera gånger utan att det blir förstört och samtidigt behåller sitt ursprungliga utseende. 

Så ett tips är att låta ett golvproffs besikta golvet och komma med tips och råd på vilka metoder som passar ditt golv bäst. Om golvet är i tillräckligt bra skick för att slipas och behandlas i stälelt för att lägga nytt är det såklart betydligt billigare än ett nytt golv. Om man tar hjälp med arbetet kan man också ta hjälp av ROT-avdraget för att få ett 30 % billigare pris direkt på fakturan. Avdraget gäller på arbetskostanden och eftersom golvet redan finns så är det inte mycket materialkostnader.  

Behåll det gamla golvet

Äldre trägolv har ofta en kvalitet och charm som är ovanligt numera. Då är det perfekt att slipa om det och göra en ytbehandling som passar tycke och smak. Kanske vill man återskapa det ursprungliga utseendet helt eller olja in det för en mörkare ton eller varför inte måla om det? 

Utseendet på våra golv har varierat under åren. Förr i tiden dominerade massiva trägolv med grova och mörka träslag. Ljusa och släta golv har med åren dominerat de svenska hemmen.

Även andra golvslag har tillkommit. Det har blivit populärt med laminatgolvp på senare år. Dels för att dessa golv är billiga och är lätta att lägga. Dock är materialet ganska känsligt för slitage och svårt att slipa om.  Material som betong och stengolv är väldigt stryktåliga men går bra att slipa om.

Ytbehandling

När man slipat som det gamla golvet måste man göra en noggrann ytbehandling för att det ska bli vackert och hållbart över tid. Det finns ett antal ytbehandlingar att välja bland beronde på golvtyp och önskat utseende. Det går även att slipa om vissa parkettgolv, men det behöver kontrolleras att den inte är för tunn.  

Exempel på ytbehandlingar är lackning, betsning, såpabehandling, hårdvaxning eller behandling med lut. Det kan ge golvet en härlig lyster, mörkare eller ljusare ton och samtidigt ge golvet en skyddande yta som gör att golvet kommer klara dagligt slitage bättre och hålla sig vackert och tåligt över tid. 

Behöver du göra en proffesionell golvslipning? Läs mer hur det går till här: www.golvslipninguppsala.nu.

11 May 2019