Golvslipning - slipa själv eller ta hjälp?

Dags att slipa golven i Stockholm? Fler och fler börjar inse det ohållbara som ligger i att byta ut golv så fort de gamla börjat tappa glans, blivit repade eller fått synliga skador över ytan. Genom en golvslipning i Stockholm kan man få ett golv som blir som ett nytt -men till en bråkdel av kostnaden. Frågan är om man ska slipa sina golv på egen hand eller om man tjänar på att ta professionell hjälp?

En golvslipning i Stockholm kan egentligen rädda vilket golv som helst. Finns det tillräckligt med slipmån - golvet måste vara tillräckligt tjockt - så kan man ofta slipa det. Material som trä och betong är två exempel på detta och gällande trä så spelar det ingen roll om det handlar om ett massivt trägolv eller en finare sortens parkett: finns det slipmån så går det att slipa.

Att slipa ett golv på egen hand är fullt möjligt, men det rekommenderas inte. Det kräver en enorm precision och ett absolut gehör för hur slipmaskinen beter sig. Det senare är något som försvåras av det faktum att en slipmaskin vibrerar på ett väldigt påtagligt sätt och att den även lever om. Detta i kombination med tyngden - en slipmaskin för golv väger närmare 80 kilo - så skapas en situation där man lätt gör fel och antingen förstör ytan eller slipar så att golvet blir väldigt ojämnt.

Dammfri golvslipning i Stockholm

Därför är den professionella hjälpen att rekommendera om du planerar att slipa golv i Stockholm. Det finns två starka argument till som förklaring till denna rekommendation. Dels så finns Rot-avdraget tillgängligt och det innebär att du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden för din golvslipning. Dels så slipper du även den logistiska utmaningen i form av att hyra en slipmaskin, frakta denna koloss till din bostad i Stockholm - den väger, som sagt, 80 kilo - och dels så slipper du också arbetet efteråt.

Med detta menar vi städningen som idag inte alls blir lika intensiv och jobbig efter en golvslipning som förr. Dagens moderna slipmaskiner suger nämligen upp allt slipdamm direkt och det innebär att du heller inte behöver täcka mer än dörrarna till rummet där slipningen skett. Rådet är att du alltid säkerställer att det företag du väljer har sådana slipmaskiner. De underlättar - rejält.

En annan sak att tänka på vad gäller slipning av golv handlar om en möjlighet att förändra. Man kan se att många byter golv av estetiska skäl som ligger i att man vill ha en annan färg, en annan lyster eller ett golv som ger mer värme. För detta krävs inget nytt golv - det räcker med en annan ytbehandling efter att det gamla golvet slipats. Gå igenom vilka alternativ som finns tillsammans med företaget du anlitar och kolla gärna igenom referensbilder. Man kan göra stora förändringar - till ett lågt pris - genom att byta till en annan ytbehandling och välja exempelvis olja snarare än lack.

30 Dec 2021