Golvet är grunden för din tillvaro

Golv är en av de viktigaste delarna i bostaden. Ditt golv är betydelsefullt på flera sätt - som ett skönt underlag och som viktig stilmarkör. En sliten stilmarkör är inte rolig men kan åtgärdas.

Låt oss börja med att säga att det är en oerhörd tillgång att äga ett äldre trägolv. Den hantverksskicklighet som finns mer eller mindre gömd i ett sådant är beundransvärd. Ofta kan man också se kvalitén genom brädornas tjocklek och den omsorg som uppenbarligen lagts på tillverkningen. Det är mindre vanligt att trägolv tillverkas med lika tjocka och breda brädor idag.

För ett äldre parkettgolv gäller något liknande, fast i ännu högre grad. Visst kan man även idag hitta, inhandla och installera parkett, men det är långt ifrån vanligt. Tjockleken är ofta inte densamma och kvalitén på träslagen varierar likaså. Ditt trägolv är en skatt som du är satt att bevara. Det är historia och hantverk.

Är det alltid värt att renovera trägolv?

Svaret på denna fråga är nästan alltid “ja”, förutsatt att vissa saker kontrolleras innan starten på projektet. Du kan troligen aldrig få ett lika gediget och snyggt golv idag. Det går helt enkelt inte att finna tillverkare som kan tillhandahålla ett riktigt tjockt och gediget trägolv. Det är också, om man ska vara krass, helt andra priser idag.

Traditionellt kan trägolv delas in i plankgolv, flerstavsgolv och parkett. Plankor är precis det det låter som. Varierande bredd ibland men hela bitar av trä, helt enkelt. Trestavsgolv, exempelvis, består av tre smalare stavar som sammanfogats till ungefär en plankas bredd. Och parkett ger ett mönstrat golv som kan se ut på många sätt.

Det viktiga vid funderingar på att slipa golv i Stockholm är hur tjockt ditt golv är. Om det finns tillräckligt med trä kvar kan golvet slipas.

Hur går en golvslipning till?

Ett golv som ska slipas ska vara rengjort men inte fuktigt. Personen du anlitar har med korrekta redskap och maskiner. Den största delen av golvytan tas med maskin. Det är viktigt att köra den lugnt men jämnt och inte göra stopp - då kan det bildas hack och gropar. Känsliga ställen närmast väggen och exempelvis runt rör och liknande får tas för hand med andra verktyg.

När golvet är färdigslipat måste alla spår av damm bort innan ytbehandling. Du väljer typ av ytbehandling efter smak. Sedan ska golvet torka något dygn innan du åter kan använda det. Ett slipat golv har samma utseende som ett nytt!

27 Oct 2020