Geoteknisk undersökning – när ni ska bygga nytt

För att få veta att den mark ni ska bygga på är i gott skick så kan det behöva göras en geoteknisk undersökning. En sådan görs av en person med rätt utbildning, ofta i form av en konsult.

Ska ni bygga något ute i trädgården? Har ni en stor tomt och vill kunna slänga ihop ett mindre hus för övernattande gäster, eller varför inte som boende för den truliga tonåringen i familjen? Ofta vill sådana ha sitt eget space och vara ifred. Inte spendera mer tid än nödvändigt med sina föräldrar och småsyskon. Då kan ett eget litet minihus i trädgården vara ypperligt för tonåringen att försvinna ut till när familjelivet blir för mycket. Men innan ni börjar bygga något sådant i trädgården finns det en del att tänka över.

Ta reda på hur marken mår

Innan man bygger något, oavsett vad det är som ska byggas, så behöver man fundera över och ta en titt på hur marken ser ut och hur den mår. Om marken inte är stabil och är lös, så riskerar man att få sättningar och eventuellt också att huset eller bygget rasar ihop för att marken inte orkar med. Med hjälp av en speciell undersökning så kan man enkelt ta reda på hur det står till med marken ifråga och hur den mår. En sådan undersökning görs av specialist inom just det området och marken bedöms sedan för att ni ska få veta om det går att göra ett bygge. En sådan undersökning kallas för geoteknisk undersökning. Läs mer om geoteknisk undersökning på denna sajt: geotekniskundersökning.se

4 Jan 2022