Geotekniker – för dig som inte vill ha ett sjunkande hus

En geotekniker kan hjälpa dig undersöka tomten du tänkt bygga hus på. För du vill väl gud förbjude inte att huset ska börja sjunka ned efter några år?

Vet du vad som är det allra värsta som skulle kunna hända med ditt nybyggda hus? Att det brinner upp? Att det blir inbrott? Nej, faktiskt inte. Det värsta som skulle kunna hända är faktiskt att det sjunker. Då har du nämligen inte ens någon mark kvar på tomten att bygga upp ett nytt hus.

Det här vill du ju såklart undvika till varje pris. Och det kan du göra på ett mycket enkelt sätt, i alla fall om du ännu inte byggt huset. Ring en geotekniker och anlita honom eller henne för att göra en geoteknisk analys av din byggplats. Då får du veta om marken du tänkt bygga hus på verkligen håller för att göra det.

Geotekniker undersöker tomtmark innan köp

Om du ännu inte köpt någon tomt att bygga hus på, kan du också med fördel ringa till en geotekniker. Många gånger kan en geotekniker tillåtas göra en analys av mark som är till salu, även om detta kan variera beroende på säljare. Med hjälp av en geotekniker kan du undvika att råka köpa fel en tomt som inte går att bygga på.

Det är faktiskt inte ovanligt att tomma tomter är just tomma på grund av att marken inte är bärig nog för att bygga hus. Om du funderar på att köpa en obebyggd tomt finns det alltså all anledning att undersöka saken närmare. Gärna med hjälp av en erfaren geotekniker. Läs mer kring geotekniker, gå till denna sida: https://www.geoteknikerna.se/ 

5 Mar 2023