Frågor och svar om membranisolering

Vad är membranisolering?

Dess funktion är att vara en tydlig fuktspärr. I och med att det ligger under en uteplats, en lekplats, asfaltsområde osv. så är det ett så kallat dolt tätskikt. Ofta klarar gällande ytskikt att stå emot fukten men när så inte sker behövs membranisolering. 

Framförallt används denna sorts isolering vid byggnads- och anläggningskonstruktioner som konstant utsätts för vattentryck. Det är ofta offentliga ytor så som parkeringsdäck, takterasser eller tunnlar. På grund av dess komplexitet och kostnad är det främst företag som köper membranisolering. I vissa fall finns även behovet hos privatpersoner. Membranisolering förekommer även ofta som fuktskydd under torvtak, i större våtutrymmen och dammanläggningar. 

Hur sker monteringen?

Membranisolering består av tätskiktsmattor som monteras (mycket noggrant) under området som ska skyddas. I likhet med alla fuktspärrar är kompetens och yrkeskunskap mycket viktigt. Det är få som renoverar badrummet själv just eftersom det är extremt viktigt att allt blir exakt rätt. Skulle en minimal läcka finnas kan skador uppstå som skapar stora kostnader för renovering. Detsamma gäller för membranisolering. 

Går det göra ROT-avdrag?

Ja, så länge som kunden är privatperson och arbetet utförs i kundens hem så kan ROT-avdraget användas. Med tanke på att membranisolering är ett stort och dyrt projekt kan det vara värt att först kontrollera hur mycket ROT-avdrag man har kvar att utnyttja. Är det flera vuxna skrivna på adressen kan samtliga använda sin del av avdraget. Ett annat sätt att öka summan för avdrag är att genomföra arbetet i två steg där dessa betalas två olika kalenderår. 

Vad kostar det?

Priset varierar väldigt mycket beroende på yta som ska isoleras och hur mycket jobb som behöver utföras för att montera dessa. Ett pris som ibland anges är 150 – 200 000 kr. Det är alltså ett dyrt ingrepp och av den anledningen är det en stor fördel om offerter tas in från flera olika företag. På detta sätt kan stora summor sparas. Se däremot alltid till att enbart anlita företag som är etablerade och har gott rykte. En felmonterad membranisolering mister snabbt sin funktion och är dyr att korrigera. 

Vilka genomför membranisolering?

Större byggföretag och företag som specialiserat sig på fuktskydd kan både sälja och montera membranisolering. Allt beror på hur stort projekt det handlar om och vilken kompetens som behövs. Det går att köpa membranisolering på välsorterade byggvaruhus. De brukar ofta ha samarbete med hantverkare som kan anlitas för dessa arbeten. 

lägga tätskiktsmatta

13 Jul 2018