Första åtgärden om radiatorn läcker

Vilken är den första åtgärden om radiatorn läcker? Många drabbas av panik i samband med att någonting springer läck och i synnerhet om det handlar om ett så ovanligt fenomen som om en radiator gör det. Panik är sällan gångbart, det förhindrar dig från att tänka rationellt och logiskt och det kan innebära att större skador sker som en direkt följd. Och då kan det bli fråga om en kostsam renovering.

Ingenting håller för evigt och alla saker har en begränsad livslängd. Saker kan inträffa och även de mest oväntade sådana måste man vara beredd på. Vad gör du om du kommer hem och ser att en radiator står och läcker eller sprutar vatten ut på ditt vardagsrumsgolv? Med våra tips så kommer du att veta exakt hur du ska agera och vi hoppas att du i och med dessa har lösningen på denna prekära situation.

Så här ska du agera

När du behöver en renovering i Stockholm

Om du kommer hem och ser att det rinner, droppar eller sprutar vatten från en radiator så ska du först och främst behålla lugnet och börja tänka logiskt. Det innebär i det här fallet att du måste skydda det som är känsligt runtomkring. Det vill säga; har du ett trägolv eller ett snyggt parkettgolv så vet du att vatten i större mängder kan leda till fula fläckar och omfattande skador.

Ditt första steg blir således att springa iväg för att hämta en hink eller något annat kärl som du sedan placerar under läckaget i fråga. Så, nu är golvet skyddat och då kan du arbeta i lugn och enligt följande steg.

  1. Lokalisera varifrån läckaget kommer. Är det från själva ventilen? Är det någon koppling som brustit eller handlar det om ett läckage från rörskarven. Det här är ett väsentligt steg så var uppmärksam.
  2. Handlar det om ett läckage härstammande från rörskarven? Ta fram telefonen och googla upp numret till en rörmokare. Där kan du inte göra så mycket mer än att låta professionellt folk göra sitt jobb - även om det kostar några kronor. Det är ett akut läge.
  3. Om radiatorn saknar termostat och det samtidigt handlar om att ventilen läcker så stänger du av värmepannan och cirkulationspumpen. Genom denna aktion så tömmer du systemet ner till en nivå som ligger under själva läckaget. Därefter kan du påbörja bytet av ventil och det går till enligt följande steg:

Så byter du ventil och packning

  • Börja med att vrida reglaget så långt till vänster som möjligt. Det avlastar själva ventilen.
  • Lossa på ratten till ventilen. I vissa fall kräver det en nyckel.
  • Dra loss ratten och märk ut var suttit gällande läge. Viktigt är att du inte drar eller vrider den på något sätt.
  • Packboxen är sexkantig och det kräver således en lämplig nyckel för att du ska kunna skruva loss den. Hitta en nyckel och sätt igång!
  • När packboxen lossats så blottas en liten ventil. Den stoppar vattnet.
  • Sätt i en ny packbox och gör exakt samma sak igen - men vänd på ordningen denna gång. Grattis. Du har precis fixat ett läckage i din radiator.

Läs mer här om du behöver renovering i Stockholm.

24 Sep 2019