För den som bor i Karlstad kan bergvärme vara en smart investering

Den som väljer att installera bergvärme i Karlstad kan sänka sina energikostnader rejält. Bergvärme kräver inte heller särskilt mycket underhåll och ökar även värdet på huset.

Genom att installera bergvärme i Karlstad kan man spara en hel del i sänkta kostnader för värme och varmvatten. Till skillnad från många andra värmepumpar klarar en bergvärmepump att leverera massor av energi året om utan att påverkas av årstidernas skiftningar. Det gör bergvärmepumpen till en smart investering också för bostadsrättsföreningar, företag och industrier. För att kunna ta tillvara den energi som finns lagrad i berggrunden måste man först anlägga en energibrunn. Det behövs också vattenfyllda element eller golvvärme installerade för att kunna skicka ut värmen i husets alla rum. Har man tidigare värmt med olja eller fjärrvärme kan man använda samma element och behöver inte installera nya.

Det behövs tillstånd från kommunen innan man kan borra för bergvärme

Många företag som arbetar med brunnsborrning för vatten, sysslar också med borrning för bergvärme då tekniken är densamma. Men det brukar löna sig att anlita ett företag som kan sköta allt och som är specialiserade på bergvärme och olika typer av värmepumpar. Då sköter de både analys av marken, brunnsborrning, installation och kalibrering av bergvärmepumpen. Ta in offerter och referenser från några olika företag och jämför. Men glöm inte bort att också ansöka om tillstånd från kommunen för borrning av energibrunn. Detta behövs eftersom det föreligger vissa miljömässiga risker vid borrningen och grundvattnet kan ta skada.

1 Dec 2021