En taklagsfest sätter punkt för bygget

Hur ska man som byggherre behandla det företag man anlitat och de anställda som dagligen arbetar med att bygga på det projekt man betalat för? Det är en större fråga än vad många tror och det följer också logikens lagar. Även om det handlar om professionella yrkesmän så finns det ett värde i att visa sig från den mer generösa sidan.

Det är naturligt - sträcker du ut en hand så kommer de anställda också vara beredda att gå det där lilla extra steget, göra den där lilla extra saker och vara mer tillmötesgående mot dig. Om du däremot är sur, tvär och försöker påskynda bygget så finns det en naturlig risk i att man inte gör mer än vad nöden kräver och håller sig inom den absoluta gränsen över vad som skulle godkännas vid en besiktning.

Det handlar inte om att du ska muta, fjäska och strö dusörer omkring dig. Du ska visa respekt, du ska visa mänsklighet och du ska visa uppskattning. Gör du det så kommer de anställda att trivas bättre på jobbet; en trivsel som i sin tur leder till ett bättre slutresultat för dig. Det kostar inga pengar att dra på smilbanden, eller hur?

Catering är en bra lösning

Hur ska du då tänka i övrigt får att de anställda ska känna trivsel och vilja arbeta lite hårdare hos dig än vad de gör hos någon annan, lite surare och mer otrevlig kund? Vi ger några exempel:

  • Fredagsfika. Se till att börja varje fredag med en fika. Det ger arbetarna något att se fram emot och en sådan liten gest kan innebära väldiga fördelar. Du kan med fördel välja catering för lite mer lyx (och mindre besvär från din sida).
  • Var med och hugg i. Du betalar för en tjänst och för att du ska få din byggnation utförd. Det innebär att du inte ska göra någonting, men det innebär inte att du behöver stå helt sysslolös heller. Se till att vara med där det behövs. Är det någonting som ser tungt ut så hoppa in och hugg i. Fler armar ger mer kraft och ditt deltagande visar att du verkligen vill offra någonting också. Det kan även handla om att hantlanga genom att hämta- och lämna vissa saker (inom rimlighetens gränser) och det kan handla om att vara engagerad i övrigt. Det handlar inte om att gå in och detaljstyra och försöka påverka inom områden du saknar kunskap om. Gör man det så är man ute på djupt vatten. Ingen vill bli mästrad inom din egen profession och i synnerhet inte av en lekman. Ställ frågor - men var inet och pilla i saker du inte har någon aning om.
  • Taklagsfest - en självklarhet. Då jobbet är klart och besiktigat så ska du se till att alla inblandade bjuds på en taklagsfest. Det behöver inte innebära partytält och hålligång natten lång. Nej, enklare förtäring och dryck räcker långt. Även här kan catering vara en bra lösning då sådan - åtminstone i Stockholm - går att få i massor av olika utföranden och där även drycken kan inkluderas i priset. Kallskuret brukar vara en god lösning och här kan vi ge ett bra tips: vad sägs om catering med härliga smörrebröd? Servera med snaps och en god tjeckisk öl. Det är ett synnerligen bra sätt att sätta pricken över i:et för din färdiga byggnation och som tack för det hårda jobb som företaget i Stockholm lagt ner.
25 Jan 2019