En entresol var den perfekta lösningen

En entresol för att få mer golvyta är ett koncept som ofta används i fabriker. Men tänker man utanför boxen så kan det med fördel användas i bostäder också.

Den gamla tvålfabriken, som hade stått oanvänd i många år, skulle göras om till bostäder. Sofia jobbade på en av de arkitektbyråer som tagit sig an uppdraget att ta fram förslag. Anbudsförfarandet hade faktiskt lagts upp som en tävling och det var fem olika arkitektbyråer som nu arbetade frenetiskt med att ta fram ett vinnande koncept.

En sak som gjorde det hela knepigt var att utnyttja utrymmena på bästa sätt. Särskilt ett av våningsplanen hade väldigt högt i tak. Det gällde att hitta lösningar för att använda höjden. Tyvärr var det dock inte riktigt tillräckligt högt för att man skulle kunna dela upp det i två separata våningsplan.

Entresol i en del av rummet

Sofia hade en klar vision. Hon ville att den gamla fabrikskaraktären skulle bevaras, så mycket som det var möjligt. Väggarna som var gjorda i gammalt fint, handslaget tegel skulle till exempel absolut inte täckas med annat material.

Men nu var det det där med att utnyttja takhöjden som hon satt och funderade på. Plötsligt slog det henne – de skulle kunna utnyttja ett typiskt fabrikskoncept, nämligen en entresol. Med ett entresolplan i varje lägenhet skulle man fortfarande kunna ha högt i tak i en del och samtidigt få till mer golvyta i en annan del. Trappan upp skulle naturligtvis vara med gallerdurk. Det skulle förstärka känslan av fabrikslokal. Det skulle helt enkelt bli perfekt.

Hitta mer om entresolplan på denna sida: https://www.entresolplan.nu/ 

23 Feb 2023