Drömmen om att bygga fritidshus

Att bygga fritidshus är det nog många som längtar efter. Ett alldeles eget hus som man har byggt själv, en egen oas. Kanske är det dags att sluta längta och äntligen ta tag i den där drömmen?

Drömmer du om att bygga fritidshus? Kanske ett lagom stort hus som inte tar för lång tid att städa. Ett mysigt hus med målade träplankor och generöst ljusinsläpp. Fantiserar du om att vakna upp på morgonen, glida ned från sängen och kika ut genom fönstret medan kaffebryggaren puttrar? Kanske har du med omsorg valt att placera en dörr intill köket så att du kan gå rakt ut i trädgården med din kopp när kaffet är klart. Föreställ dig den där fria känslan när morgonsolen glittrar och fåglarnas sång ekar mellan träplankorna. Underbart, eller hur?

Sätt upp en tidsplan

Att bygga fritidshus kan bli en utmaning. Se det som ett äventyr, när allting är klart kommer du att njuta otroligt! Det är viktigt att ha tänkt igenom detaljerna noga. Lägg upp en plan på hur du vill att bygget ska gå till. Tänk också igenom möjliga hinder som kan uppstå. Många som byggt hus kan nog vittna om att det tagit längre tid än planerat. Hur ser din tidsplan ut? Gör det någonting om det tar 2 veckor längre än beräknat? Ett tips kan vara att planera in lite extra tid för att ha utrymme för oväntat arbete som uppkommer.

Saker att tänka igenom

Det finns regler att följa när man bygger hus. Se till att kolla upp vilka regler som finns kring ditt husbygge. Det finns mycket information om vad man ska tänka på. Förutom regler är det såklart en till sak att tänka igenom: huset. Hur vill du att huset ska se ut? Hur mycket vill du behöva bygga själv och hur mycket ska vara så lättmonterat som möjligt?

Idag finns det en uppsjö av hus i färdiga byggsatser. Den stora fördelen med detta är att det går snabbare att bygga ihop än ett hus som kommer med lösvirke. Och det går fortfarande att forma sitt hus i den stil man vill. Vilket material vill du bygga ditt hus i? Ska huset vara på ett plan, eller kanske på 1,5 eller 2 plan? Oavsett vad du kommer fram till kan du vara säker på att det är en väl värd investering att bygga ett eget fritidshus. Tänk dig när allt jobb är klart och du sätter dig för första gången i huset. Ditt alldeles egna smultronställe!

4 Mar 2020