Det behöver du till din häst

Det finns många regler om hur man ska sköta om sin häst, enligt Jordbruksverket. En häst ska alltid ha hästskor eller liknande, och man bör inte klippa hästens känslehår. All utrustning som en häst har, ska passa så att den inte skadar hästen, och ska bära täcke bara när det verkligen behövs, som när det är som kallas till exempel på vintern. Hästen måste kunna äta under lång tid – då är det bäst med en egen spilta där hästen kan vistas. 

Vidare bör den varken bli överviktig eller för mager. Man får inte lägga taggtråd kring sin häst och hästen måste alltid få vara tillsammans med andra hästar, för att känna sig lugn och trygg. Man får inte ha sin häst i en spulta mer än 16 timmar per dygn, alltså egentligen endast över natten. Sedan måste den få komma ut och röra sig fritt. Boxväggar, -dörrar och väggar måste vara byggda så att hästarna kan umgås med varandra, hör varandra och kan kommunicera med varandra.

Så bör hästspiltorna se ut

Spiltorna bör var så pass stora att hästen kan röra sig fritt i den. Där ska hästen kunna äta, och då måste det finnas sådan inredning som ger hästen mat på särsktilt ställe. Den behöver både foder och vatten. Hästen måste kunna vara fri i sin spilta (alltså inte bunden). Alla spiltor måste vara utformade så att de är lätta att hålla rena. Sedan ska hästarna alltid ha en ströbädd som ska vara både rena och torra. Det bästa är om hästen kan få en gummimatta som är mjuk och skön. Här kan man läsa mer om underlag till hästen: https://www.city-boxen.se/sida/gummimatta-hast.

Varje dag måste hästen få springa ute

Hästen måste få tillgång till utevistelse, helst i en egen hage med tillgång till bete. Där ska inte finnas saker som kan ge hästen skador och den ska ha stängsel som inte skadar hästen. Vill man ha stängsel ska de vara sträckta och taggtråd är helt uteslutet till en häst. Hästen får varken vara bunden i sitt stall, eller fri utomhus mer än i 16 timmar – detta för att hästen både ska få vara inomhus på nätterna, men sedan utomhus på dagarna vilket är det absolut bästa för en häst; variationen av både inomhus och utomhus, variationen i att både vara ensam i en spilta men även ute med andra hästar i det fria. Så när du bygger stall, se då till så hästarna får både och.

10 Oct 2019