Den viktiga grunden att stå på

När man tittar på hus att bygga så är det inte ett utan tusentals beslut att fatta. Men vilka val finns det när det gäller grundläggning? Hur ska man välja vilken grund som passar huset bäst?

Man brukar säga att en kedja inte är starkare än sin svagaste länk. Ett hus är på ett liknande sätt inte mer stabilt eller hållbart än sin grundläggning. Det är något som många privatpersoner glömmer bort när ett nytt hus planeras. Om en grundläggning är dåligt gjord så kommer man få problem som kan bli mycket besvärliga. För att inte tala om dyra och långsiktiga. Det är därför oerhört viktigt att den man anlitar för grundläggningen är välrenommerad och skicklig. Grunden är inte den delen av huset där man ska snåla med pengarna. Det innebär däremot inte att man måste välja den dyraste grunden i sig. Den sorts grund man ska välja är den som passar till huset, marken den står på och de önskemål man har. Men vilken man än väljer så ska den stå stabilt och med en mycket god dränering.

Hus och mark

En del hus kommer helt färdiga på en trailer. Det kan innebära att till och med golvet är installerat och klart. Huset lyfts bara på plats och efter inkoppling av el och v/a är det bara att flytta in. Ett sådant hus har ingen nytta av en gjuten platta. Där väljer man lika bra plintar eller torpargrund. Det är upp till den egna smaken. Men om marken den ska stå på endast består av sand så kan ändå en viss gjutning vara nödvändig. Bygger man dessutom på en mark som består av berg så kan man behöva spränga och borra för pålar. Därför ska man ta hänsyn både till huset och marken när grunden planeras.

Byggt på plats

Med en gjuten grund brukar man slippa bekymmer som golvdrag och skadedjur som förstör isolering. Det är också enkelt att lägga in värmeslingor och sedan lägga klinker eller annat golv direkt på. Därför är det ett mycket vanligt val för de hus som är platsbyggda. Eller som kommer utan installerat golv. Men vilken grund man än väljer så är dränering a och o. Om inte huset kommer stå på bergrund på pålar så börjar man med att gräva bort jorden. Sedan fyller man på med makadam och drar de ledningar som ska installeras. Samt dränering runt husgrunden.

Läs mer om grundläggning och hur det fungerar på denna sida: https://www.grundläggningstockholm.se

20 Aug 2020