Den perfekta parketten

Alla bostäder och byggnader har golv men inte alla golv är skapta lika. Främst av alla står parketten, oöverträffat skön, snygg, hållbar och rentav förnyelsebar. Hur är det ens möjligt?

Idag är möjligheterna oändliga när det gäller byggnadsmaterial, inomhus såväl som utomhus. Under årtusenden byggde människan bostäder av de material man kunde finna i naturen. Allt utifrån de förutsättningar som fanns vid boplatsen. Blad, jord, trä eller sten, allt kunde användas.

Med industrialismen och egen uppfinningsrikedom ökades möjligheterna kraftigt. När kommunikationer förbättrades kunde material fraktas från avlägsna platser för användning vid byggnation. Böjelsen att använda material som ansågs ovanliga och dyrbara är lång. I förlängningen fick andra än välbeställda personer tillgång till de flesta byggnadsmaterial.

I vårt land är trä en råvara som förekommer flitigt och används i alla delar av våra bostäder. Alltifrån utsidans brädväggar till kökets inredningsdetaljer.

Ett omtyckt golvmaterial

Trä som golvmaterial har funnits mycket länge. När allt kommer omkring, vad kan vara mera naturligt än att isolera hemmet från jordens kyla än att täcka marken med trä? I ett land som är mer eller mindre täckt av träd som kan användas som material?

Idag har vi mängder med fastigheter där golven är tillverkade av trä. Vi har också ett antal hus där ett äldre trägolv väntar på att bli återupptäckt under linoleummattans trista fängelse. Vi har plankgolv och tvåstavsgolv och det finns parkettgolv. Marknaden fortsätter också att se ljus ut för kvalitetsmedvetna personer som väljer att installera nya parkettgolv. Det är lätt att förstå varför.

Material med potential

Alla material åldras med tiden. En del åldras med värdig skönhet medan andra bara...åldras. Det går att byta material, men när det gäller parkettgolv är det ett mycket tilltalande alternativ att renovera. En golvslipning är ett smart drag när ditt parkettgolv blivit trött, repat och fläckigt.

Slipa parkettgolv brukar man göra med speciella maskiner. I mer svåråtkomliga hörn används specialverktyg för att lyckas med golvslipningen. Det kan vara en knivig affär eftersom maskinen måste köras i en jämn och lugn takt utan plötsliga stopp. Sådana resulterar dessvärre i ojämnheter.

Golvet tas ner några millimeter och en orepad och fräsch yta tas fram. Därefter rengörs golvet noga från slipdamm och sedan ytbehandlas det. Beroende på önskad funktion och personlig smak kan ett antal olika ytbehandlingar användas. Proceduren tar några dagar från start till mål och ska inte skyndas på. Ett nyslipat parkettgolv ser nylagt ut och är en dröm att äga och använda. Läs mer om drömmen till ett nyslipat golv på denna hemsida: golvsliparnastockholm.nu

30 Sep 2020