Dagens marknad kräver en erfaren mäklare

Stockholm och bostadsmarknaden i staden går igenom en förändring; det är inte längre köparen som dikterar villkoren - idag så har säljaren ett betydligt bättre läge än på länge att göra ett riktigt klipp. Priserna har kommit att sjunka ganska markant. Här ska man naturligtvis tillägga att de legat på en orimligt hög nivå och att den nuvarande kanske är bättre förankrad i verkligheten. Inte desto mindre dock: det kan innebära en rejäl förlust att sälja en bostad idag.

Men, det går att sälja med vinst och det går att göra goda affärer även idag. Det finns fortfarande ett underskott av bostäder i Stockholm sett till den stora inflyttning som staden har - och även i framtiden kommer att ha. Det sätter dock högre krav på vilken mäklare du väljer - och på hur pass mycket du är beredd att anstränga dig innan försäljningen.

Mäklare och valet av rätt sådan tycker vi talar sitt tydliga språk. Vem som helst kan sälja med vinst i tider då det inte finns några moln på himlen - få klarar av det då det blåser kallt. Det gör att mindre byråer ofta får problem i tider som dessa. De etablerade har inte lika påtagliga sådana; de har ofta erfarna - och skickliga - mäklare i sitt stall, de har större kanaler för marknadsföring och de har bredare kontaktnät. Väljer du en mäklare i Stockholm från någon av de större drakarna så ger du dig bättre odds att nå det pris du vill.

Renovera och sälj med högre pris

Din egen ansträngning då? Frågar du en mäklare om vad som är väsentligt för att sälja din bostad så kommer svaret att vara: få den att sticka t från mängden och den stora massan.

Dagligen så kommer det hela tiden ut nya objekt på Hemnet; i varenda del av Stockholm och där objekten i fråga är av varierande storlekar. Lägger du ut din bostad - vilket du ska - så kommer den att få sin stund i rampljuset, men det handlar inte om någon längre tid. I och med att det kommer nya objekt så kommer din bostad att tryckas längre och längre ner på listorna.

Där finns en risk i att för få, så att säga, har hajat till. Det kommer de att göra om du väljer att ta en investering innan - en investering som innebär en renovering. Om din bostad är att anse som okej så kommer den inte att dra tills ig något större intresse. Kommer den med den där wow-känslan däremot - ja, då kommer också folk att komma till visningen, budgivning kommer att ske och priset du vill nå kommer säkerligen att betalas.

Anlita fackmän och använd rot-avdraget

En renovering inför en försäljning ska alltid ske av fackmän. Försök inte att genomföra en badrums- eller en köksrenovering på egen hand i syfte att tjäna pengar. Du kommer ändå att komma ganska billigt undan. Dels har du rot-avdraget som ger dig en möjlighet att dra av 30% av den totala arbetskostnaden.

Dels så har du även en möjlighet att dra av en del av det för Rot överstigande beloppet som en förbättringskostnad. Hur du gör detta kan du ta hjälp av din mäklare med. Tänk även på att du genom att anlita fackmän minimerar risken att hamna i framtida tvist gällande dolda fel.

Din mäklare spär på intresset

Renoveringen kommer att skapa ett intresse hos spekulanterna. Ett lika stort jobb ligger dock på mäklarens bord. Genom säljande texter, genom att ta professionella foton och genom att erbjuda dig professionell hjälp med stylingen så kommer just ditt objekt att sticka ut och bli hetare än de andra.

Det går att sälja med vinst även i dagens Stockholm. Skillnaden ligger i att det krävs en ansträngning - både från din och mäklarens sida. Med gemensamma krafter så når ni målen.

22 May 2018