Byta toalettstol | Montera toalettstol

När din gamla wc är trasig eller sliten är det dags att byta toalettstol. Hur går det egentligen till och hur monterar man en ny toalettstol? Läs vår guide. 

Dagens monderna toalettstolar är både betydligt snyggare och är betydligt mer ekonomiska då ny teknik gör att det är mycket snålspolande än tidigare. Det är ett relativt enkelt ingrepp för en erfaren hantverkare, men inget man ska ge sig på om man har tummen mitt i handen.

toalett i badrum

Så här går det till

För det första behöver man säkerställa om man behöver dra en ny vattenledning eller inte. Om det inte behövs är arbetet generellt klart på 2-3 timmar. Det vanligaste är att toaletten står på golvet och det betyder att avloppet går ut genom rören i golvet under toalettstolen. Om du har tur är det bara att koppla in den nya toaletten på befinltigt rör. Men det beror såklart på hur den nya toaletten ser ut. Om du tänker dig att ansluta en vägghängd toalett behöver du dra dya vattenledningar eller förlänga befintlig.

Finns det dolda vattenledningar och om vattenutgången finns uppe vid cisternen måste man dra ett nytt kopparrör och ansluta det istället. Självklart måste du alltid stänga av huvudvattnet när du ska byta toalettstol.

Ta bort den gamla

När huvudvattnet är avstängt ska du spola en gång så det inte är vatten kvar i cisternen. Använd skruvmejsel och lossa skruvarna. Använd rostlösande medel vid behov och i värsta fall slå sönder fästena med hammare. Skruva sedan loss vattenröret med polygriptång och ta av golvhuven där den nya toalettstolen ska sitta och lyft av försiktigt av wc:n från avloppet. 

Sätt i några stora trasor över det öppna avloppet. Ta bort överblivet cementspackel och muff så ytan blir slät. Frilägg avloppetet från trasor och tryck fast gumminippeln och smörj den.  

Sätt dit den nya toalettstolen

Ställ den toalettstolen på plats och använd vattenpasset så den bli exakt rak. Markera ut borrhålen med en penna. Borra nya skruvhål snett inåt. Fyll hålen med pluggar som passar för ditt underlag. 

Rengör golvytan noga och fyll i nya och gamla hål med silikon. Släta ut silikonet med fingrarna. skruva fast toalettstolen noggrant. Sedan är det dags att ansluta kallvattenledningen till föravstängningskranen. Sätt sedan försiktigt på vattnet så att det inte kommer starka vattenstötar så det uppkommer läckage. Spola några gånger för att se att allt är anslutet på ett korrekt sätt. Sätt dit en sträng silikon mellan klosettfoten och golvet så att det blir helt tätt. Slutligen ska golvhuvet tillbaka runt avloppet igen. 

Vilka verktyg och material behövs?

För att att kunna byta en toalettstol behöver du: tumstock, skjutmått, skruvmejsel, hammare, kniv, vattenpass, penna, borrmaskin, skiftnycklar, bågfil, rörbockare och en polygrip

Förutom själva toalettstolen behöver du en del material som: gumminippel, golvhuv, förkromat kopparrör (10-12 mm), stödhylsor, plugg för underlaget, klämringskopplingar och ett antal trasor, silikon, rostlösande medel.

16 Aug 2019