Byta fönster - en smart, hållbar och ekonomisk investering

MD: Drar det kallt där hemma? Då kan det vara dags att byta fönster. Med nya, fräscha fönster får du både bättre inomhusklimat och lägre uppvärmningskostnader.

Fönstren på ett hus fyller flera funktioner. De släpper in ljus, de gör det möjligt att ta del av naturen utanför och de skyddar mot väder, vind, kyla och fukt. Skandinaviens varierande klimat ställer höga krav på fönstren - här duger inte bräckliga englasfönster och konstruktioner som både släpper in kyla och läcker ut värme. Täta fönster av bra kvalitet är ett måste om man inte vill frysa inomhus, och dessutom vill slippa alldeles för dyra el- och uppvärmningskostnader. Byta fönster är turligt nog ingenting man behöver göra särskilt ofta, de håller generellt sett i ganska många år. Det kostar förstås en slant, i synnerhet om man vill ha fönster med bra isoleringsförmåga och av hög kvalitet. Men det är definitivt en investering som lönar sig i längden, och som gynnar såväl plånboken som miljön och naturen.

När är det dags för ett fönsterbyte?

Det varierar naturligtvis. Åldern på fönstren spelar förstås stor roll - vet man att de suttit sedan huset byggdes för många år sedan, kan det vara dags att kika på nya. Känner man att det drar kallt kring golven, att det är svårt att få upp inomhustemperaturen eller om uppvärmningskostnaderna plötsligt börjar skjuta i höjden - då har sittande fönster förmodligen gjort sitt. Men tar man väl hand om sina fönster genom att byta tätningslister, skrapa och måla kan man förlänga livslängden på dem ordentligt och skjuta ett byte på framtiden. Ta för vana att inspektera dina fönster regelbundet, någon gång per år räcker gott och väl. Det är bästa sättet att upptäcka spruckna tätningslister, flagnande färg eller andra skador.

En fönsterfirma gör jobbet åt dig

Ett fönsterbyte är ett ganska omfattande arbete som inte är helt enkelt. Är man riktigt händig går det förstås att göra det själv, men det vanligaste är att ta hjälp av en professionell fönsterfirma. De har kompetensen, kunskapen och verktygen som krävs för att jobbet ska gå snabbt och effektivt, och bli ordentligt gjort. En fönsterfirma kan dessutom komma med tips och råd kring vilka fönster som finns att välja mellan, och vilka som skulle vara det bästa alternativet för just ditt hus. Nya fönster är trots allt en ganska stor investering, så varför inte anlita riktiga proffs som kan garantera bästa möjliga resultat?

4 Feb 2020