Bygga staket | Hur bygger man ett staket?

Många husägare tänker sig att bygga ett vackert staket. Hur bygger man ett staket och är det svårt?  

Det finns många anledningar att bygga ett staket. Det kan handla om att få en inhängnad vad tomten om man till exemepel har små barn eller djur. Det kan också vara för att man vill känna mer trygghet. Det kan också vara mycket vackert med ett trästaket, då det ger huset en personlig prägel.

staket

 

Vad ska man tänka på?

Det första man bör göra är att kontakta byggnadsnämnden innan man börjar bygga. Det behövs inget om staketet är lägre än 80 cm högt, men det kan finnas restriktioner i detaljplanen och lagfarten på tomten. Ska staketet vara nära tomgränsen ska man prata med grannarna om sina planer innan man bygger. Det är inte ovanligt att man kan komma överens med grannen att hjälpas åt att bygga och dela kostdnerna.

Att bygga ett trästaket

Det är viktigt att planera arbetet noggrant innan man börjar bygga. Man ska alltid välja virke av bra kvalitet för att staketet ska bli hållbart och hålla sig snyggt över tid.

Till exempel är det extra viktigt att virket som är i eller nära marken vara av klass A. Sedan är det dags att bestämma staketets höjd och utseende. Om du fått godkänt av byggnadsnämnden måste du kontrollera exakt var tomtgränsen går så det inte blir problem med grannarna. I värsta fall kan du bli tvingad att riva staketet. Mät sedan staketets totala längd och räkna ut hur mycket virke du behöver. 

Arbetsordning

1. Mät ut exakt vara samtliga stolpar ska stå och markera håll för dessa. Mät och såga till stolpar och spjälor noggrant.

2. Gräv hålen och montera stolparna så de sitter hårt och säkert. 

3. Mät, såga stolparna och spika fastt samtliga regklarna mellan stolparna och montera grinden eller grindarna.

4. Var noga när du räknar du materialåtgången till staketet. Man ska här mäta hela sträckan som ska kringgärdas. Det innebär att om den totala längden är 36 meter och du vill ha 1,8 meter mellan stolparna blir det 3600 cm / 180 cm = 20 st stolpar. Blir det ingen jämn siffra ska du alltid avrunda uppåt. För glest mellan stolparna gör staketet mer rangligt.

5. Bestäm hur breda spjälorna ska vara och deras avstånd. Sedan adderas spjälans bredd med mellanrummet och dividera med måttet mellan stolparna. Multiplicera summan med antalet sektioner.

Vilka verktyg behövs?

Det behövs en hel del verktyg för att bygga ett staket. Välj verktyg av bra kvalitet för ett bättre resultat. Man behöver: stickspade, fogsvans, hammare, tumstock, lina och träpinnar, vattenpass, rak och plan bräda, skruvtving, borrmaskin med borr i lämplig dimension, skiftnycklar, penna, riktbräda och måttlist. 

Virke och material

Välj alltid stolpar, reglar och staketspjälor av virke klass A. Sedan behöver man cementplintar med stolpsko och grovt rus. Välj varmförzinkad eller rostfri trådspik ochlånga skruvar med muttrar samt gångjärnsbeslag och grindlås. Välj ett virke som är tryckimpregnerat. 

Bygg staketet

Börja med att spänna fast en lina vid gränsmarkeringarna så du får rätt hörnvinkel för samtliga stolpar. Sätt upp all stolparna med hjälp av vattenpass i korrekt djup och fyll i grovgruset. Lägg sedan brädorna rakt mellan plintarna och arbeta dig runt tomten.

Läs mer om olika typer av byggarbeten på https://www.snickaresollentuna.nu

14 Aug 2019