Bygg en nytt badrum

Hur ska man egentligen tänka när man ska bygga om det gamla slitna badrummet? För det första måste man undersöka om det finns några befintliga fukt- eller vattenskador. Om det finns tecken på det är det det första som måste åtgärdas innan man kan börja själva renoveringen.

Det är mycket viktigt att fukten försvinner för att inte få återkommande problem och i värsta fall vara tvungen att riva det nya badrummet.

Tecken på fuktskador

Vanliga tecken på fuktproblem kan vara att du upptäcker missfärgningar på taket eller på väggen. Det kan också vara att kakel spruckit på grund av att vatten tar sig ut. Om det ofta är kondens på fönster och speglar kan tyda på dålig ventilation och då ökar risken för vatten- coh fuktskador. Sedan ska man såklart vara uppmärksam så inte vattenledningar och avloppsrör inte är skadade så det blir läckor. Det kan också upptäckas på att det luktar illa i badrummet. Men det är ibland svårt att upptäcka så det är först när man river upp den gamla våtrumsmattan eller kaklet som man kan vara helt säker att det inte finns problem med fukt.

Viktigt med grundligt förarbete

När man gör en badrumsrenovering måste man vara oerhört noggrann med förarbetet oavsett man har fuktskador eller ej. Är det inte 100% tätt och om inte arbetet görs på ett fackmannamässigt sätt enligt gällande branchregler kommer man garanterat att få fuktproblem i framtiden.

Eventuell tidigare fukt måste noga åtgärdas innan man till exempel lägger nytt kakel och klinker.

Använd ROT-avdraget på badrummet

Självklart kostar det mycket pengar att renovera ett badrum. Dels för att det är tidskrävande och dels för att det är dyrt med vitvaror och porslin för badrummet. WC, handfat och badkar för att ta några exempel kostar en del. Och ofta brukar man passa på att byta ut allt när man ändå renoverar. Anlitar man hjälp av en byggfirma så kan man utnyttja ROT på arbetskostnaden. ROT-avdraget gör att man få dra av 30 % direkt på fakturan och man får dra av upp till 50 000 på ett år och per person. Det är mycket enkelt för byggfirman sköter kontakten med skatteverket och avdraget görs direkt på fakturan så man behöver inte vänta på att få tillbaka pengarna vid årets slut.

Ta hjälp av en behörig hantverkare 

För att försäkringsbolaget ska godkänna arbetet krävs att denne har våtrumsbehörighet. Behöver du göra en grundlig badrumsrenovering i Södertälje? Här kan du läsa mer om en skicklig byggfirma som har lång erfarenhet av det: https://www.badrumsrenoveringsödertälje.nu.

19 Oct 2019