Bergvärme - passar det för dig?

Dags att se över dina kostnader för uppvärmning och energi? I en tid då elpriserna stiger och där prognoserna ser ut att gå i samma riktning så finns det definitivt all anledning att se över hur man själv som villaägare kan påverka sina kostnader i rätt riktning. Värmepumpar i allmänhet och bergvärmepumpar i synnerhet är populära val och de är det med all rätt. Har du en villa i Stockholm så är det definitivt läge att undersöka vilka förutsättningar du har för bergvärme.

Genom bergvärme i Stockholm så kan du nämligen komma att sänka dina årliga kostnader för uppvärmning med närmare 80 %. Just detta är naturligtvis det som på allra tydligast sätt sjunger bergvärmens lov och det enskilt största skälet till varför man ser att fler och fler villaägare tar den investeringen. Man kan sänka kostnaderna radikalt och där man på köpet dels gör miljön en tjänst och där man även får en anläggning som är enkel att sköta.

Dagens moderna bergvärmepumpar kommer med många funktioner som gör vardagen lite lättare - du kan styra via app, du kan reglera temperaturen även om du inte är hemma och du kan exempelvis ställa om pumpen under sommaren och använda den för kyla snarare än värme.

Nackdelar med bergvärme i Stockholm

Bergvärme innebär att man hämtar lagrad solenergi från berggrunden. För att göra detta så måste man borra. Det är en nackdel. Varför? Bergvärme kan, beroende på hur de geologiska förutsättningarna ser ut, kräva att man borrar ganska djupt. Och, det är denna borrning som kostar pengar.

Nästan oavsett så handlar bergvärme i Stockholm om en rejäl investering sett till den initiala kostnaden - närmare 100.000 kronor får man räkna med - och om borrningen tvingas bli väldigt djup så kan man hamna i ett läge där det inte lönar sig. Det krävs en undersökning innan och om denna visar att kostnaderna kommer att bli väldigt höga så finns andra alternativ.

Även om bergvärme i Stockholm är eftersträvansvärt och den bästa lösningen - om rätt förutsättningar finns - så är den inte för alla. Man brukar säga att investeringen når break-even efter ungefär tio år och att man så kommer att börja tjäna rejält med pengar. Det stämmer faktiskt ganska bra.

Bergvärme i Stockholm - hitta rätt företag

Vad gäller installation och val av bergvärmepump så är rådet att man hittar en pålitlig partner för jobbet. Bergvärmepumpen ska hålla i många år och rätt service är något som måste inkluderas. Att teckna ett serviceavtal rekommenderas. Det gör att din värmepump servas årligen och att du genom detta får både en bättre drift och längre livslängd.

Tänk även på att installationen avgör effekten. Allt måste vara rätt planerat och dimensionerat för att du ska kunna nå sänkningen av energikostnaden med de 80% av ovan nämnde. Ta dig tid att hitta rätt installatör och kontrollera de företag i Stockholm som arbetar med bergvärme noga. Kolla med Skatteverket, Kronofogden och ARN. Ta dig tid att ringa referenser. I den här frågan så finns inga genvägar. Väljer du en firma mer på måfå så kan det kosta mer än vad det smakar.

23 Dec 2021