Badrumsrenovering i Stockholm

Drömmer du om ett nytt badrum? Stockholm är en gammal stad och här finns många vackra lägenheter med badrum som börjar bli till åren. Kanske har du känt mögeldoft eller upptäckt sprickor i kakel eller ytskikt. Kanske är ditt badrum inte särskilt gammalt men har genomgått en renovering för något decennium sedan som inte alls faller dig i smaken?

Badrummet är ett nav i vardagen, här ska familjen smidigt kunna genomföra sina morgon- och kvällsbestyr, gå på toaletten och hålla sig rena. Men det är också ett rum för avkoppling. Ett avslappnande bad en lördagsförmiddag, med ljuset nedskruvat, några tända ljus och lugn musik ur högtalarna. Man vill att det ska vara ett rum att trivas i, inte bara vara i.

Hur vill du ha det?

Det finns olika sätt att genomföra en badrumsrenovering. Ibland räcker det med att byta ut ytskiktet och installationerna, såsom skåp, handfat och tillbehör. Ibland kan man även behöva bryta upp golvet och installera nya rör, eller om betongen blivit fuktskadad.

Det finns många val att göra och det är viktigt att du tänker efter noga hur du vill ha det. Genom att bläddra i kataloger från olika leverantörer kan du lättare bilda dig en uppfattning. Badkar eller duschkabin? Får det plats en tvättmaskin och finns det i så fall möjligheter att hänga tvätt på tork? Vill du ha ett eluttag till hårtorken?

Hitta en bra utförare

När du bildat dig en uppfattning om ungefär vad du vill ha uträttat ska du hitta en bra badrumsrenoverare. I Stockholm finns såklart en uppsjö av firmor som hjälper till med badrumsrenoveringar och det kan vara svårt att veta var man ska börja leta. Ett bra tips när det gäller badrumsrenovering är att hitta en firma som samlar all den kompetens som behövs, dvs både kan en del om design samt har både hantverkare och behöriga elektriker anställda. En firma som kan tillhandahålla all kompetens som erfordras kommer att kosta dig mindre pengar och underlätta kommunikationen avsevärt.

Börja med att kolla efter referenser och rekommendationer på kundforum och i sociala medier. Hör dig för i bekantskapskretsen om det finns någon som har bra eller dåliga erfarenheter av att renovera badrum. Sedan beställer du in offerter från så många du orkar. Be om förslag i lite olika prisklasser, det bästa är förstås om du vet vad du vill ha för typ av handfat, kakel osv, men be gärna om alternativa förslag och lösningar.

När du får in offerterna, tänk på att billigast vanligtvis inte är bäst. Det är inte heller säkert att dyrast är bäst. Försök göra en samlad bedömning och välj den firma som du tycker verkar mest angelägen om att göra ett bra jobb och hjälpa dig på bästa sätt.

Planering och godkännande

När du valt en firma som du tycker verkar bra sätter ni er ner tillsammans och planerar renoveringen i detalj. Firman kommer ut och tittar på ditt badrum och därefter är det lättare att komma med förslag på material och lösningar.

Om du bor i bostadsrätt är det viktigt att du kontaktar styrelsen innan renoveringen börjar och berätta rom dina planer. Oftast har föreningen inget att invända, men det kan finnas regler och stadgar som begränsar vad du får göra.

När du fått tummen upp från föreningen är det bara att låta renoveringen starta. Räkna med att en renovering kan ta allt mellan två till fyra veckor, så se till att du har löst hygienfrågan. Kanske är det lättaste att bo hos vänner eller släktingar under tiden renoveringen pågår.

21 Oct 2017