Att tänka på vid din köksrenovering

Det finns ett talande exempel kring kök och hur betydelsen av ett sådant kommit att ändras genom åren – ett exempel som vi hämtar från Stockholm och där vi jämför en nyproducerad lägenhet med en äldre sådan. Vad kommer vi att se här? Jo, i den äldre lägenheten så kommer köket att vara litet, det kommer att vara byggt för att en person ska kunna vistats där och för att laga mat (ofta kvinnan i hushållet) och ser vi till den nyproducerade lägenheten så kommer köket ifråga att vara stort, öppet och det kommer att vara en plats där många får plats.

Kort sagt - köket har blivit en central del i många hem och den självklara mötesplatsen för hela familjen. Ett stort, fräscht och rymligt kök med en öppen planlösning är ofta det som tilltalar spekulanter i Stockholm och baserat på detta så kommer vi vidare in på nästa ämne: en köksrenovering. De flesta bostäder som säljs i Stockholm är nämligen äldre sådana och med den äldre planlösningen i köket vi ovan nämnde – något som gör att en köksrenovering i dagens Stockholm är en vanlig företeelse.

Om detta ska vi tala och om en köksrenovering tänkte vi ge några tips. Vi kan säga att du precis köpt en bostad i Stockholm där köket är tråkigt, mindre till storleken och där du vill öppna upp och genomföra en omfattande köksrenovering där du ska anlita professionella yrkesmän. Här kan dessa punkter vara värd att ha i åtanke innan du bestämmer dig:

  • Totalentreprenad. Vid en köksrenovering så kommer du att tjäna på att anlita ett företag som kan sköta hela projektet från start till mål. Alltså; det företag du anlitar ska kunna ha en behörig elektriker, en plattsättare, en snickare och en rörmokare i teamet och detta ger dig en lägre kostnad och ett effektivare jobb.
  • Rot-avdraget. Glöm för guds skull inte att använda ditt rot-avdrag för din köksrenovering. Detta innebär att du kan dra av 30 % av den totala arbetskostnaden och med ett tak om 50.000 kronor årligen. Ett frikostigt avdrag att göra som möjliggör att du kan lägga lite mer pengar på att välja lyxigare detaljer för sin köksrenovering.
  • Får du renovera? En avgörande fråga naturligtvis. Se till att du har ett godkännande från föreningen och kom ihåg att det även i vissa fall kräver ett bygglov samt en anlitad kontrollansvarig vid en köksrenovering.
20 Dec 2016