Att tänka på vid badrumsrenovering

När man ska renovera badrummet finns det en hel del att tänka på. Ofta är man ganska exalterad över hur bra resultatet kommer att bli, och då kan det vara lätt att missa de små detaljerna. Självklart kan man vara ”taggad” på att se resultat – men det är viktigt att ta det lugnt och planera noga i förväg.

Viken känsla vill du ha?

Det här har ni säkert redan många tankar om. Tidigt i stadiet kan det här dock fortfarande vara obestämt. När det kommer till badrumsrenovering finns det många olika riktningar man kan välja att gå i. Om ni inte riktigt har fastnat för något än, kan det vara en bra idé att kolla in lite inspiration. Inspiration kan enkelt hittas genom att söka runt på sociala medier och i sökmotorerna.

Gör upp en budget

En viktig sak att göra innan badrumsrenoveringen är att sätta en budget. Utbudet som finns när det kommer till badrumsrenovering är ofta mycket stort. Dessutom kan inköpslistan vara ganska lång. Genom att sätta en budget på förhand kan slippa överraskningar när det kommer till kostnaderna.

 Titta gärna efter produkterna ni vill ha online och skriv ner vad de kostar. Lägg sedan ihop alltsammans för att se vad ni ungefärligt kommer att landa på. Ofta är det svårt att hålla sig precis till en budget – men det ger i alla fall en bra – och ofta nyttig – fingervisning.

Färgerna

I Sverige brukar man ofta vara ganska försiktig med färgerna. I mer moderna badrum är det vanligt att se mycket grått, vitt och svart. Försök gå på magkänslan och välja de färger som ni tror gör att ni kommer trivas bäst i badrummet. Ganska vanligt är att ha en fondvägg i färg.

Mät upp och gör en skiss av badrummet

Börja med att mäta längd, bredd, höjd och var dörrar och fönster sitter (eller ska placeras). Glöm inte att notera om dörren till badrummet går inåt eller utåt. En bra skiss av ditt badrum sparar en hel del tid när du bestämmer vad som ska köpas in. Det kan också sparas in en hel del pengar.

Glöm inte att ha elen i åtanke. Behöver du flytta vägguttag? Behöver du dra in el för handdukstorken till exempel?

Kakelplattorna

Kakelplattor är en väsentlig del av många moderna badrum. När man ska välja kakel är det bra att ha vissa saker i åtanke. Bra att känna till är till exempel att kakelplattorna inte bör vara större än 20 x 20 cm vid byggande av fall mot golvbrunn. Vill du inte begränsas av det här går det dock bra att installera en golvbrunn närmare väggen. På så vis kan du välja vilken storlek du vill på golvplattorna.

20 Jan 2017