Att tänka på inför bygget av ett inglasat uterum

Många drömmer om att glasa in ett uterum. Det förlänger sommarsäsongen, och det är lätt att avundas personerna i uterummet som sitter i t-shirt och äter glass, medan en annan ännu har på sig vinterjackan. Innan man sätter igång att bygga finns det några saker man bör fundera över. Här kommer några goda råd:

Det kan bli varmare än du tänkt dig

Det är många som byggt ett uterum, som till sommaren blivit alltför varmt för att umgås i. Att välja både klart glas på väggar och tak kan få temperaturen att höjas snabbt till inte längre så sköna nivåer. Fundera över detta och fråga gärna experter om just din situation. Hur utsatt blir platsen för solljus? Vilka temperaturer blir rimliga en vanlig svensk sommardag? God ventilation, takhöjd och ogenomskinligt tak kan vara åtgärder som hjälper till att reglera temperaturen.

Glöm inte söka bygglov

Att inte söka bygglov kan bli en dyr historia. Ett inglasat uterum räknas som en tillbyggnad, eller alternativt en nybyggnad. Kontakta alltid stadsbyggnadskontoret i din kommun för att få information om vad som gäller för just dig.

Välj fönster med omsorg

Ska ytan främst användas under sommaren räcker det oftast med enkelglas, men har man tänkt sig att rummet även ska kunna fungera som vinterträdgård eller åtminstone gå att värma upp vintertid för sköna stunder, så kan det vara ett bättre alternativ med 2-glas eller till och med 3-glasfönster.

Sommartid eller Året-runt?

Vill man kunna nyttja platsen även vintertid, så räcker det inte att se över val av fönster, och eventuella täckande väggar. Även tak och golv är av stor betydelse. Ett tak som ska klara hålla värmen under vintern måste vara gediget, även om det kostar lite mer. En grund som ska klara året-runt-standard i tillbyggnaden eller nybygget kan behöva bestå av en isolerad gjuten platta. Därefter har man möjlighet att välja ett värmande golv, så som klinkers med elektrisk golvvärme under. Vet man med sig att rummet bara ska förlänga sommarsäsongen och ta vara på sommarens värme, så klarar man sig med enklare - och ofta billigare - alternativ.

Hur vill du använda ditt nya rum?

Ofta har man många olika idéer hur ytan ska användas: en plats för odling och avkoppling, eller för sköna regnskyddade middagskvällar med vänner. Kanske en egen spa-anläggning med jacuzzi eller som en kombination av några av ovanstående idéer. Gör skisser i början och tänk igenom alternativen, så är chansen större att du blir riktigt nöjd med ditt bygge.

18 Jun 2017