Arbete på hög höjd

Hur kommer det sig att man blir takläggare till yrket? Vilken utbildning finns och vilka egenskaper bör man ha för att passa inom yrket? Här kommer tips för dig som vill arbeta med tak.

De som väljer ett yrke som takläggare i Falun och på andra orter, har först och främst inga problem med att arbeta på hög höjd. Det tak som ska läggas kan vara på en villa som endast har ett plan, eller så kan det vara på ett höghus högt ovanför marken. Förutom en brist på höjdskräck så bör man även ha en god fysik som tål att man arbetar i en ställning som oftast är mycket påfrestande för kroppen. Tak som har en hög taklutning innebär att man får ha sina fötter i en mycket konstig position. Man står även framåtlutad en hel del under hela arbetets gång.

Inom området yrkesarbetare

Takläggare är inom området yrkesarbetare. Det vill säga man utbildar sig till takläggare. Däremot är det många som kan vara snickare i botten, kanske även plåtslagare. Plåttak läggs också ibland av plåtslagare istället för takläggare. Utbildningen finns på gymnasiet eller som vuxenutbildning. Som takläggare är man förutom tålig även mycket noggrann med alla regler för hur ett tak ska läggas. Det går inte att slarva för då kan taket börja läcka, eller till och med trilla ner. Väljer man yrket som takläggare så är det ett omväxlande arbete med nya miljöer, nya tak, nya människor som man träffar och då och då väldigt vackra utsikter.

15 Dec 2020