Är ett plåttak lösningen för dig?

Många tar för givet att taket man har också är det tak man väljer då det är dags att byta. Har man ett tak av tegel – ja, då är det också tegel som i slutändan gäller. Så är dock inte fallet; det finns andra alternativ och det finns fördelar även med andra typer av tak. Utvecklingen går framåt även gällande material för tak samt hur dessa sätts på plats.

Vikten av att verkligen byta tak ska vi dock peka på först. Taket fyller en väsentlig del av hur din levnadsstandard är och därför så är det väldigt viktigt att du utför regelbundna kontroller av status och skick.

Här kan du med fördel ta hjälp av en takläggare som sköter denna besiktning åt dig. En sådan behöver kanske göras varannat år och den kommer att ge dig en väldigt ekonomisk fördel. Skulle den takläggare du anlitat säga att ditt tak behöver byas nästa år – ja, då har du gott om tid att samla ihop pengar för detta. Att jämföra med att du en dag plötsligt inser att taket sprungit läck och att det behöver bytas akut; något som gör att du snabbt måste skaka ihop en ganska ansenlig summa för att åtgärda det. Planering ger alltid en fördel och så även gällande ditt tak. Vi nämnde att ditt tak riskerar att springa läck; det är naturligtvis något som kan hända.

Faktum är dock att det vanligaste felet på taket inte syns genom exempelvis en vatten- eller fuktskada. Det vanligaste handlar om att ditt tak inte är tätt sett till att hålla värmen inne. Äger du ett hus i exempelvis Stockholm och ser att din uppvärmningskostnad plötsligt stiger markant – ja, då kan detta förmodligen spåras till att taket inte längre stänger inne värmen i huset och att det dessutom låter kall luft komma in. En kostsam – och i längden – ohållbar situation som alltså i de flesta fall kräver en aktion från din sida.

Det om takets vikt och funktion och nu ska vi titta lite närmare på ett specifikt tak som fler borde överväga – nämligen ett plåttak. Vi kan säga att du står inför att byta ut ditt tak på huset i Stockholm och att du presenteras några alternativ av din takläggare (en sådan ska du definitiv, för övrigt, anlita om det handlar om att byta ut taket: gör du det själv så får du inte samma livslängd) så kommer följande fördelar att sägas om ett plåttak:

  • Det ger dig ett lättare hus. Ett tak av tegel är tungt och det ger ett tryck mot husets konstruktion. Ett plåttak är avsevärt mycket lättare och påverkar inte på samma sätt.
  • Det är snyggt: ja, faktiskt. Plåttak är väldigt snygga och de har dessutom en förmåga att imitera andra tak. Vill du ha ett tak som ser ut som tegel så är det inga problem.
  • Det passar på de flesta konstruktioner.

Adderar man till detta att ett plåttak dessutom är lätt att tvätta, att inga saker fastnar i onödan på det samt att exempelvis snö glider av utan problem – ja, då förstår man också varför fler och fler husägare väljer detta alternativ.

Här finner du en firma i Stockholm som är specialiserade på plåttak: http://www.plåttakstockholm.se

 

7 Jan 2017