Är badrummet slitet?

Nu till våren är det dags att fräscha upp badrummet. Ett badrum som var fint och modernt för 15 år sedan känns nu hopplöst omodernt ut. Vad ska man tänka på när man renoverar ett badrum?Det är ett stort projekt att totalrenovera sitt badrum och ett relativt kostsamt sådant. 

Här går vi igenom några tips och råd

Badrumsbelysning - Det kan vara klokt att i ett litet badrum ha spegelbelysning som sprider ljuset effektivt. När det gäller större badrum blir det snyggt och praktiskt med spotlights i taket. Självklart måste en certifierad elektriker sköta alla installationer så det passar i badrum. 

Blandare - Snåla inte på blandaren utan välj en kraftig variant av god kvalitet. Det rekommenderas att välja någon energisparblandare som sparar kallt och varmt vatten.

Handfat och toalett - Det vanligaste är vitt porslin som även är tåligt och lättskött. Väljer man istället ett snyggt tvättställ metall ska man veta att det kräver putsande för att hålla rent. Det kan vara bra att välja ett djupt tvättställ som inte svämmas över lika lätt. Det är snyggt med en vägghängd WC men det kräver ett stort ingrepp i väggen för avlopp. 

Golv - Många väljer en halksäker klinker eller en snygg plastmatta. Det är dock väldigt snyggt med någon natursten som till exempel granit eller skiffer. Marmor och kalksten är därimot känslig mot fläckar. Passa på att lägga in golvvärme som är väldigt skönt på vinterhalvåret. 

Badkar och dusch - Här behöver man bestämma vad som är bäst utifrån familjens behov. Faller valet på ett badkar är det bra med ett lagon stort badkar. Provsitt badkar i butiken för att känna in vad som passar bäst. Väljer man dusch finns det många alternativ. En duschhörna är lättare att hålla ren.  

Förvaring - Det bästa är att ha stängda skåp eller lådor. Det finns mer saker än man tror i ett badrum. Ett tips är att välja grunda skåp/lådor som ger bättre överskådlighet.  

Väggar - Kakel är snyggt och lättskött men även tåligt. Det finns ett enormt utbud på material och färger att välja på.

Hur ska jag tänka innan renovering

En avgörande faktor hur man ska lägga upp en renovering är alltid att ta reda på om badrummet är fuktskadat. Det ser man sällan förrän man river kakel och klinkers.  Är tätskiktet bristfälligt bildas röta och mögel, vilket ger stora skador.

Anlita alltid ett proffs och försök inte att göra det själv om du inte är fackman med rätt kunskaper. 

19 May 2019