Blogg

Funderar du på att göra en tillbyggnad?

12 feb 2018

Har man möjligheten rent praktiskt och rent ekonomiskt så kan rätt typ av tillbyggnad göra en stor skillnad i vardagen., om det sedan handlar om ett extra rum, om att bygga ut eller om att bygga en bastu är oväsentligt då man utgår från sina egna behov. Finns det utrymme på tomten så kan e tillbyggnad vara en väldigt sund investering att göra – i synnerhet om man bor i Stockholm och ser till att varje kvadratmeter kan innebära ett väldigt mycket högre slutpris den dagen man funderar på att sälja. 

Idag har dessutom en tillbyggnad blivit lättare sett till minskad byråkrati – förutsatt att du håller dig inom givna regler. Numera så kan man nämligen komma undan det annars obligatoriska bygglovet och bygga ett så kallat Attefallshus. Om i ger två stycken exempel på Attefallshus och förklarar hur en tillbyggnad på din tomt i Stockholm kan falla in under ramen för att kallas för ett sådant så måste följande regler följas. 

Väggfast Attefallshus. Om du bygger exempelvis ett uterum som är anslutet till ditt ordinarie hus så får inte detta vara större än 15 meter 2 och ej heller vara högre än det ordinarie huset.  Det får dessutom inte vara närmare än 4.5 meter från din tomtgräns. Skulle din tillbyggnad komma närmare dina grannar än det avståndet så måste deras tillstånd ges. 

Fristående Attefallshus. Denna komplementbyggnad får inte byggas större än 25 meter 2 och den får inte vara högre än 4 meter från mark till taknock. Samma avstånd – 4.5 meter – gäller i förhållande till grannarna. I övrigt så är det fantasin som sätter begränsningarna. Ett fristående attefallshus kan byggas – isolerat, med indraget vatten, fungerande avlopp och elektricitet – som en permanentbostad, det kan byggas som garage, som förråd eller som exempelvis en bastu med tillhörande relaxavdelning. Av förklarliga skäl så är denna tillbyggnad väldigt populär i dagsläget. 

Välj totalentreprenad för din tillbyggnad

Om du skulle välja att genomföra en tillbyggnad inom måtten för ovanstående Attefallshus så behöver du inget bygglov. Men, däremot så måste du anmäla byggnaden och invänta ett startbesked innan du sätter igång. Detta gör du till byggnadsnämnden i den kommun du tillhör. 

I övrigt så skulle vi även råda dig att ta professionell hjälp med din tillbyggnad – oavsett om den blir större eller mindre än vad som tillåts för ett attefallshus. Detta genom hela resan – från ritning, till planering och till dess att bygget är klart och du kan börja nyttja din tillbyggnad. Detta då jobbet blir korrekt utfört och där du slipper en massa framtida besvär. Naturligtvis så förutsätter vi att du saknar den nödvändiga färdighet som krävs för att bygga då vi säger att du bör ta hjälp. 

En viktig del i denna hjälp – och som ett tips – är att anlita ett företag som erbjduer totalentreprenad. Många tror att detta per automatik blir dyrare då man, till skillnad mot vid delad entreprenad, anlitar samma företag för allting snarare än att söka efter en mindre firma för varje moment (dra el, isolera, dra in avlopp- och vatten, lägga tak och så vidare). 

Visst, anlitar du olika företag och tar in flera offerter så kan du få ett bättre pris. Mycket tyder dock på att detta är en initial besparing. Vad händer om en firma för ett fuskjobb, vad händer om en firma inte dyker upp och vad sker om det inträffar sjukdomar? 

I det långa loppet – både sett till kostnaden och till kvaliteten på din tillbyggnad – så är totalentreprenad att föredra. Förutsatt att du hittar rätt firma naturligtvis – något som kräver lite undersökning från din sida innan du skriver ett avtal. 

Ska du bygga om huset?

6 feb 2018

Funderar du på att bygga om ditt hus? Har ni blivit fler och behöver fler rum? Eller behöver ni anpassa ert boende för rullstol? Oavsett orsak till att ni behöver större, mer praktiskt boende, kan ni behöva bygganvisningar för er ombyggnation. Eller ni kanske vill ha ett helt nytt hus? Då har ni lite olika alternativ att välja mellan.

Be en arkitekt titta på ritningen

Antingen kan man bygga ett nytt hus, helt från grunden. Då behöver man först rita huset och be en arkitekt var med vid ritningen av det nya huset. Fördelen med det är att ni verkligen kan få ett hus helt och håller unikt, och som är designat utifrån era önskemål och behov. Arkitektritade hus är så gott som garanti på att ni får ett vackert hus.

Att utbilda sig till arkitekt innebär en lång utbildning. De kan räkna ut vilka balkar som ska till för att balansera huset och få rätt vinklar på tak och vilka fönster som lämpar sig bäst i de olika rummen. Anlitar du själv en arkitekt, behöver ni sedan ta kontakt med en som kan gjuta grunden, bygga markplanet och sedan ta in hantverkare som kan bygga väggar, tak, och ta in VVS-hantverkare som kan installera bad, dusch, toalett och köksutrustning.

Gör ett arbetsschema

När väl det är gjort behöver ni sedan hantverkare som gör själva inredningen på huset; gipsväggar, tapet och som målar i de färger som ni önskar. Det kan ta tid till alla olika moment. Det viktiga är att det finns ett arbetsschema där alla olika hantverkare kan arbeta efter och att de kommer i tid, så att ingen grupp behöver vänta in den andra.

Anlita en totalentreprenör

Låter det bökigt? Annars kan man lägga det på ett företag som tar ett helhetsansvar, från grund till tak. Då slipper man själv bekymra sig över att de olika hantverkarna kommer när man behöver dem. En del som är händiga och kan grundläggande arbete, kan göra en del själva, och som tar in hantverkare som gör det arbete man själv inte klarar av. Elektriker och VVS-montörer är sådana hantverkare. Elektriciteten i huset är inte något man får göra själv. Även när det kommer till våtutrymmen i det nya huset, är det bäst att låta en professionell hantverkare lägga golvet så att det har rätt lutning för vattnet att rinna ner i avloppet, i stället för att man riskerar att bygga in vatten i huset. Läs mer om totalentreprenör på: veroldbygg.se.

Tryggt låta någon annan ta ansvar

Det finns några sådana byggföretag som låter en vara med och rita huset, men som sedan tar hela ansvaret och har egna elektriker och VVS-montörer som kan sitt arbete. Om man så önskar kan de bygga in möbler i det nya huset. Ibland kan man spara yta genom att låta bygga in garderober eller hyllor i väggarna. Tänk bara på att den dagen ni vill sälja kanske inte de nya ägarna önskar att ha garderoben eller hyllorna som ni har placerat dem.

Följ inte trenderna slaviskt

22 jan 2018

Tillhör du dem som älskar inredning? När vi pratar om inredning brukar det handla om mer än nya tapeter och väggfärger. När vi menar inredning handlar det om mer än vitvaror och köksbänkar. Inredning handlar om så mycket  mer än väggfärger, det handlar om hela den stil man vill ha hemma.  Här ska sägas att de flesta inte ägnar sig åt avancerad inredning över huvudtaget – och de flesta skulle verkligen behöva en inredare som kom på besök hem till dem. En inredare kan göra så mycket mer än bara tala om vilka färger de borde ha där hemma. Det handlar om att tänka på helheten och framför allt om hu de som bor där ska kunna använda sin yta och möblering på bästa tänkbara sätt och skapa harmoni för avslappning och återhämtning.

Återanvänd gammalt men bra material

Man behöver inte alltid riva ut det gamla och ersätta med nytt. Många gånger kan man faktiskt återanvända det man har, och piffa upp det i den stil som man önskar. Och om man vill renovera kan man alltid sälja det begagnat. Köksrenovering kan mycket väl säljas begagnat. Och själv köpa begagnat om man har tröttnat på det man har. Är man lite händig kan man göra det mesta själv när man installerar det nya köket. Det du behöver är en VVS-hantverkare som ser till att installationen av alla diskmaskiner, blandare och avlopp i köket fungerar som det ska. Sådant kan man dessvärre inte göra själv. Och tänker man att man ska spara pengar på att göra det själv, brukar det i slutändan bli precis tvärtom. Har du kopplat avlopp och blandare fel, då brukar inte försäkringsföretagen vilja ersätta det som blivit fel. Dels måste du göra om allt, dels måste du betala allt själv.

Tänk på 1970-talets trender

Det går ju trender i detta med inredning, och att renovera i allt för trendiga kök är kanske inte det mest hållbara. Tänk bara på all inredning som man hade på 1970-talet. Ingen i dag skulle vilja ha tillbaka den inredningen från den tiden. På samma sätt är det med inredning som du gör i dag. Det är bättre att tänka hållbart och installera ett kök i klassisk stil. Det finns många köksinredningar som inte går i trendig stil, utan som är klassiska och med tanke på lång hållbarhet. Här nämner vi inga köksinredningar vi namn, men det finns vissa inredningsföretag som har mer klassiska inredningar än andra. Så tänk hållbart, både när det kommer till färger och material. Väljer du till exempel en plastmatta till köket, kanske det för stunden är billigare, men en plastmatta kommer inte att hålla så länge, efter fem år är du tvungen att riva upp allt och installera ett nytt golv. Då håller både klinker och kakel bättre. Det finns vackra trägolv som håller för längre tid än en plastmatta.

Det samma gäller badrum, även där finns det fallgropar att inreda med en alldeles för trendig stil, som du eller någon annan säkert tröttnar på efter några år. Bor du exempelvis i Uppsala och letar VVS-montör kan du läsa vidare här: rörmokareuppsala.com.

Fördelar med persienner

20 jan 2018

Ser man till solskydd så kan man direkt se att det främst handlar om två stycken alternativ som vi i svenskar använder oss av i en högre grad än andra. Det handlar här om persienner och om markiser och om man ska vara lite snäv i tanken så kan man säga att persienner främst används i lägenheter medan markiser är något som i en högre grad tilltalar hus- och villaägare.

Som en tredje variant och något som fungerar både för villaägare och för de personer som bor i lägenhet finns solfilm och denna innovation kommer säkerligen i framtiden att ta över en hel del av marknadsandelarna. Ser man till solfilm så tillåter nämligen detta alternativ att man även ser ut och är – jämfört med persienner – således ett bättre alternativ sett ur just den synpunkten. Det som dock talar mot är att solfilm är en permanent lösning som alltså inte går att flytta på, dra upp- och ner på samma sätt som persienner gör.

Om vi nedan räknar upp några för- och nackdelar som finns i samtliga dessa solskydd så kanske det blir ett lite enklare val att göra den dagen du själv ska byta. Vi säger här – för enkelhetens skull – att du är bosatt i Stockholm och detta gör vi av flera anledningar. Dels så handlar det om solskyddens vidare användningsområden och dels så handlar det också om att Stockholm är Sveriges största stad och där är således efterfrågan och utbudet bland solskydd som störst.

Markiser

Fördelar: Snygga, lyxiga och lättskötta. Det som man direkt ska glömma då det handlar om markiser är gamla fördomar. Att markiser förr om åren höll en ganska dålig kvalitet och lätt gick sönder berodde på att de inte var anpassade efter vårt svenska klimat. I dagsläget så håller dock markiser väldigt hög standard och är dessutom enkla att anpassa efter varje typ av hus.

Nackdelar: Markiser är fortfarande relativt dyra.

Persienner

Fördelar. Det vanligaste solskyddet i Sverige och Stockholm är verkligen inget undantag; tvärtom – i Stockholm fyller persienner ytterligare en stor funktion. Detta i form av att skydda från grannar och förbipasserandes nyfikna blickar. Persienner har dessutom god livslängd och ger ett bra inomhusklimat. Ett bra val till huset i Stockholm.

Nackdelar: Genom persienner går man miste om det självklara i form av att man inte ser ut. Har du dina persienner nedfällda så ser du heller inte ut – en klar nackdel i Stockholm och över hela Sverige.

Solfilm

Fördelar: Om man ser till konkurrenten i form av persienner så kan du – som sagt – se ut om du väljer att fästa solfilm på dina fönster. Lösningen kräver minimalt med underhåll och håller över en längre tid dessutom.

Nackdelar: Som vi nämnde ovan – här handlar det om en permanent lösning som inte går att flytta. Detta är egentligen det enda som riktigt talar emot solfilm jämfört med persienner. En väldigt stor nackdel dock och vi kommer förmodligen att få vänta många år innan denna lösning riktigt tar fart på allvar – tipset är dock att då det gör så; ja, då kommer det att hända i Stockholm där man måste skydda sitt privatliv på ett helt annat sätt. Vill du läsa mer om persienner, läs här: www.persiennstockholm.se.

Var hittar man asbest?

12 jan 2018

Asbest är sedan många år förbjudet att använda som byggmaterial. Dock är det inte ovanligt att främst byggarbetare exponeras för det i samband med rivning eller andra arbeten. För att arbeta med asbest bör man ha genomgått en utbildning, så att man på ett säkert sätt kan tillämpa de regler och föreskrifter som finns i praktiken. Ett bra första steg är att veta var asbest finns, och var man brukar hitta det.

Väggbeklädnad

Många känner till att asbest förekommer i eternitplattor, som kan återfinnas i väggar och på tak. Med det sagt kan man hitta asbest på långt fler platser än så, som kanske inte är lika kända för allmänheten. Vanligt är att asbest hittas i hus som är byggda, eller fått sig en renovering, mellan 1950- och 1970-talet. Under de här åren var man inte medveten om de hälsorisker asbest förde med sig.

Detta, i kombination med goda egenskaper för bygg, gjorde att man använde sig flitigt av materialet. Till fördelarna hör att det till har en hög hållfastighet, är lätt att arbeta med samtidigt som det har god värme- och ljudisolerande förmåga. Med de många goda tekniska egenskaperna, är det inte konstigt att asbest blev populärt på mycket kort tid. Andra fördelar är till exempel hög kemisk och termisk beständighet.

Här kan du hitta asbest

Som ovan nämnt är det vanligt att asbest återfinns i eternitplattor. Därutöver kan det hittas i följande material:

 • Lim för golv
 • Vid elinstallationer
 • Fog och fix för kakel
 • I ventilationskanalerna
 • Klinkers
 • Plaster och färger
 • I isoleringsskivor på dörrar och i väggar.

Lär dig mer om asbest

För att arbeta med asbest bör man ha gått en utbildning och fått behörighet. Om man inte lär sig att tillämpa regler praktiskt genom en utbildning, löper man stora risker att ådra sig hälsobesvär. Asbest är ett farligt material och bör behandlas därefter. Ofta går man en utbildning först när det börjar bli aktuellt, till exempel innan man ska påbörja rivning av ett hus med asbest i konstruktionen. Utbildningarna kan kosta en del, men är ofta en förutsättning för att dylika arbeten ska kunna genomföras. Det finns olika kurser med olika inriktningar, där vissa är dyrare än andra. Vill du till exempel ha en allmän introduktion till asbest och hur det behandlas, brukar det vara något billigare än att gå en kurs för behörighet för rivning, till exempel. Välj noga ut på förhand den utbildning som du tror kommer passa dig och ditt arbete bäst. Det finns en del som menar att rädslan för asbest är överdriven, men vi rekommenderar att ta det säkra före det osäkra.

Håll utkik efter fukt i ditt hus

5 jan 2018

Regelbundna kontroller av huset och de olika saker som finns i det kan leda till avsevärt mycket lägre omkostnader. Håller man som husägare koll så kan man i tid upptäcka eventuella problem och man kan åtgärda dessa innan de blir akuta och därmed dyrare. Ett område som är talande i detta och som får fungera som exempel gäller fuktskador och vikten av att direkt åtgärda sådana. Att fuktskador uppkommer är egentligen ingen stor sak. Det tillhör det vanligaste problemen i våra svenska hus. Det är när man ignorerar dessa - eller inte upptäcker dem - som problem skapas. Mögel, röta och vattenskador är samtliga konsekvenser som har sina ursprung i fuktskador och där dessa fått, så att säga, operera i fred. du som husägare kan tjäna på att inspektera kritiska områden i ditt hem och hålla utkik efter eventuella fuktskador; källaren, vinden, badrummen, köket och tvättstugan är tydliga exempel på sådana. Och: det behöver inte vara så avancerat heller. Går du ner i källaren så kan du dels använda din näsa och känna om det luktar konstigt - unket - och du kan dels försöka hålla utkik efter fläckar på väggarna och golvet. Skulle det lossna färg på en vägg så är detta en tydlig indikator på att det finns fukt i väggen i fråga; detsamma gäller om tapeten börjar flagna eller om du ser små sprickor i duken. 

Hyra avfuktare löser problemet

Så; du har varit nere i källaren och allting tyder på att du har en fuktskada där. Vilket är då nästa steg? Jo, att få problemet fastställt och där en professionell firma inom avfuktning får ta fram en åtgärdsplan för att torka ut det drabbade området. Du kommer att få hyra en avfuktare och viktigt är att denna anpassas dels efter rummet den ska stå i och dels också efter hur pass stor fuktskada det handlar om - dessutom ska du störas så lite som möjligt också. Du vill inte hyra en avfuktare till ditt hem och känna att du har en flygplansmotor stående i källaren. Dessutom så bör avfuktaren i fråga vara så energisnål som möjligt då det kan handla om upp till en vecka innan fuktskadan är åtgärdad. Här kan du kika för fler detaljer.

Men; dina val då det kommer till att hyra en avfuktare är dock att anse som relativt begränsade sett till att den största vikten ska ligga på att åtgärda skadan och där företaget du anlitar/väljer att hyra avfuktare från är de som tar fram rätt modell till dig. 

Några exempel på avfuktare 

De vanligaste avfuktare som finns tillgängliga och som normalt brukar erbjudas är följande: 

 • Sorptionsavfuktare: En lätthanterlig och tystlåten modell som brukar placeras i källare, i krypgrunden och för att avfukta exempelvis vinden.
 • Kondensavfuktare: Man brukar använda sig av en kondensavfuktare för avfuktning i varmare områden och rum; exempelvis badrummet. Fungerar som bäst vid 15 grader och uppåt. Modellen är tystlåten och energisnål.
 • Värmeplattor: Värmeplattor är ljudlösa och brukar placeras ut i exempelvis ett kök som har en fuktskada i skåpet under diskbänken.
 • Hjälpfläktar: Brukar placeras ut i huset som ett komplement till den ordinarie avfuktaren. Ska du hyra avfuktare så kommer denna alltså förmodligen att få sällskap av en fläkt också; detta för att öka ventilationen och ge en snabbare process. 

Installera värmepump i Malmö

22 dec 2017

Värmepumpar är ett modernt och miljövänligt uppvärmningsalternativ för hus som passar utmärkt i Malmös milda klimat. Här i Malmö går temperaturen sällan många grader under noll och en värmepump ger mycket bra effekt året runt. För att hitta rätt typ av värmepump för dina behov och få hjälp med installationen ska du kontakta en VVS-firma i Malmö.

De vanligaste typerna av värmepumpar är  luftvärmepumpar, berg- eller jordvärmepump och sjövärmepump. Vilken typ av värmepump du väljer beror på vilka förutsättningar du har på din tomt och hur stort ditt hus är.

Hur fungerar en värmepump?

En värmepump är en genial uppfinning som kan ses som en slags ”värmeförstärkare”. Den kan med hjälp att ett snillrikt system av värmeväxlare och kompressorer ta upp den solenergi som finns lagrad i mark, vatten och luft och förvandla den till värme för att värma upp ett hus, antingen via ett vattenburet system eller med fläktar. Värmepumpen kräver elektricitet för att fungera, dock är det en väldigt liten mängd el som behövs.

Det finns mycket pengar att spara på en värmepump, trots att installationskostnaderna är ganska. Dyrast är att borra för bergvärme, dock finns med bergvärme möjlighet att äsnka sina uppvärmningskostnader med upp till 80%, vilket så klart gör att en bergvärme betalar sig i längden, oftast redan efter ett par år.

Luftvärmepumpar

Luftvärmepumpar kostar inte mycket att installera men ger i sammanhanget den minsta effekten. I Malmö med sitt milda klimat är dock en luftvärmepump ofta mycket effektiv. Luftvärmepumpen utvinner den värme som finns i luften, även vid minusgrader (!) och tar in den i huset där den förstärks och skickas ut i husets värmesystem. Bor man i ett litet hus I Malmö kan en luftvärmepump räcka för att värma upp huset, men annars är det ett bra komplement till andra uppvärmningsformer.

Bergvärmepump

Bergvärmepumpen å andra sidan kostar mycket pengar att installera. Här krävs nämligen att man borrar ett hundra meter djupt hål rätt ner i berggrunden. Värmen hämtas sedan från berggrunden med hjälp av en kollektorslinga som leds in till värmepumpen.

Bergvärme passar dock mindre bra i Malmö eftersom vi har en mycket porös berggrund och man ofta får borra väldigt djupt för att komma ner till urberget. Då kan jordvärme vara ett bättre alternativ,

Jordvärmepump

För att utvinna jordvärme lägger man kollektorslingan en meter ner i marken, över ett stort område. Det kräver alltså att man har en stor tomt, som man kan gräva upp. Har man det så är jordvärme ett mycket bra alternativ som värmepump.

Sjövärmepump

Bor man vid en sjö är även sjövärme en utmärkt uppvärmningsmetod. Här läggs kollektorslingan på sjöbotten och leds in i huset. Även på vinter. när ytvattnet fryser kan värme utvinnas från sjöbottnen. Både jord- och sjövärme kostar en del att installera men betalar sig redan efter några år.

Perfekta förutsättningar

Vill du veta mer om värmepumpar och vad som kan passa dig och ditt hus bäst så kan du kontakta en bra VVS-firma i Malmö och höra dig för. Malmö och övriga Skåne har utmärkta förutsättningar för husuppvärmning med värmepumpar och det är något som du som Malmöbo definitivt ska utnyttja!

Snabba tips för en lyckad badrumsrenovering

19 dec 2017

Att på egen hand komma fram med stilar, inredning, regler och budget kan vara svårt. Att göra en badrumsrenovering själv är det inte många som gör. Att ständigt ha en input från andra i omgivningen, som kanske också arbetar med projektet, kan göra mycket gott. Det är dock inte fel att hämta inspiration från andra – som inte arbetar med projektet. Här kommer en lista på ett par snabba tips att använda sig av vid badrumsrenoveringen.

 1. Behöver du bygglov? För de flesta badrumsrenoveringar krävs inte bygglov. Om du däremot ska sätta in nya fönster i samband med renoveringen, är det något du bör ansöka om på förhand. Exakt hur reglerna ser ut skiljer sig från kommun till kommun, men i till exempel Ekerö behöver du ansöka om bygglov när du förändrar husets utseende avsevärt. Det här gäller inte bara i Ekerö, utan säkerligen i de flesta av landets kommuner.
 2. Gör inte allt själv. Ett nytt handfat kan du montera på egen hand. Likaså kan du ställa in ett nytt badkar eller måla om. Det finns dock vissa saker som endast behöriga bör utföra. Till exempel bör du inte sätta kakel själv. Det är svårt att få det tätt, och om fuktskador sker finns en risk att du inte får ut några pengar från försäkringsbolaget i sådana fall. Du bör inte heller dra el eller rör på egen hand – såvida du inte är behörig givetvis. Framförallt när det gäller el i våtrum kan det vara rent livsfarligt att ge sig på det själv.
 3. Gör rätt från början. Enligt Vattenskadecentrum kostar vattenskador svenska fastighetsägare över sex miljarder kronor per år. Gör rätt från början och satsa på ett riktigt badrum med god ventilation, tätt kakel och annat som krävs för att skydda rummet.
 4. Effektivisera processen att anlita hantverkare. Behöver du få kakelsättning, el och rör fixat? Att hitta firmor för alla dessa arbeten kan innebära att en hel del tid behöver läggas ner. Effektivisera processen genom att använda dig av offerttjänster. Sök till exempel på ”badrumsrenovering Ekerö offerter” (eller den ort du bor i, om det inte är Ekerö) och se vad du får för träffar. Det kan räcka med endast en uppdragsbeskrivning för att få flera offerter från firmor som kan tänka sig att ha hand om hela, eller delar, av projektet. På så vis slipper du lägga ner onödig tid på att hitta bra firmor, samtidigt som du kan spara pengar genom att välja firman med den billigaste offerten. Kom dock ihåg att billigt sällan innebär bäst.

Läs mer om hur du kan få hjälp med dig badrumsrenovering.

Vilket skick håller dina fönster?

14 dec 2017

Att fönstren drabbas av slitage är inte så konstigt sett till att de - liksom tak och fasad - skyddar mot all typ av nederbörd, snö, regn och hagel, och samtidigt även ger skydd mot vind och mot stark sol. Detta ger ett naturligt slitage som innebär att man som husägare - men jämna mellanrum - måste hålla efter och reparera sina fönster. Något som många inte är medvetna om - eller som man struntar i. Det här kan få förödande konsekvenser.

“ Har du en hög uppvärmningskostnad, upplever drag i huset eller känner att det är för kallt inomhus? I nio fall av tio så kan dessa problem spåras till undermåliga fönster “

Ett fönster är - även ett nytt sådant - sämre isolerat än vad en vägg är och handlar det om fönster som drabbats av ett väldigt slitage och som inte renoverats på länge så kan dessa bära en stor kostnad. Tycker du att din energi- och uppvärmning blivit dyrare än normalt så är det troligt att det är dina fönster som är boven i dramat. Detta genom att de inte är tillräckligt täta och därför låter kall luft komma in i huset, medan varm luft försvinner ut.

Detsamma gäller om du upplever drag i huset eller om du känner att det är kallt inomhus - trots att du har elementen påslagna. Dessa problem går - i nio fall av tio - att härleda till att fönstren inte håller den kvalitet man kan begära.

En fönsterrenovering löser problemen

Det fina är att fönster ofta går att rädda genom en fönsterrenovering. Något som gör att man slipper att byta fönster - något som brukar kosta ganska mycket pengar. En fönsterrenovering har även andra fördelar utöver det rent ekonomiska. Vi tänkte visa några av dessa genom ett par punkter där vi säger att du äger ett hus i Stockholm och genomför en fönsterrenovering.  

 • Du behåller charmen. Äldre fönster - speciellt trä - har en charm som moderna fönster saknar. ett fönsterbyte kan vara förödande för hur huset ser ut rent exteriört. En fönsterrenovering å sin sida gör att huset bibehåller sin naturliga charm och inbjudande utseende.
 • Du får samma effekt. En fönsterrenovering gör att fönstren blir täta och där din uppvärmningskostnad blir lägre redan från första dagen. Dessutom kan du byta ut de äldre glasen mot energiglas vid en fönsterrenovering; det gör att de blir lika isolerande som nyare modeller.
 • Du kan använda rot-avdraget. En fönsterrenovering går att dra av enligt rot-avdraget. Det innebär att du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden på din deklaration, med taket på 50.000 kronor per år att förhålla dig till.
 • Fönstren kan renoveras oavsett årstid. En fönsterrenovering sker antingen på plats eller i en verkstad tillhörande företaget du anlitat. Oavsett årstid så kommer de att sätta upp skydd som gör att er boendemiljö blir - i stort sett - som vanligt.
 • Bullret minskas. I en stad som Stockholm så är ljudvolymen ibland odräglig. Bor du nära exempelvis ett centrum eller en motorväg så kan en fönsterrenovering minska ljudnivån avsevärt.

Så skaffar du tillstånd till uteserveringen

13 dec 2017

Att få ett tillstånd för en uteservering är inte krångligt eller svårt, bara man förbereder sig ordentligt och tar tid på sig att få det rätt från början. Det gäller att ha koll på vilken information som krävs, alltifrån organisationsnummer, hur man planerat belysning och vindskydd, stolar och bords placering osv. För det mesta räcker det med att söka tillstånd hos polisen, men vill du bygga något utöver standarden, till exempel ett skärmtak eller ett större vindskydd, behöver du även ett bygglov, och det söker du hos kommunen. På kommunens hemsida finns information om vad du behöver söka bygglov för, där finns även blanketter och information om handläggningstider och kostnader. Att söka vanligt tillstånd hos polisen kostar 700 kronor och det tar vanligtvis ett par månader från ansökan skickats in tills du har ditt tillstånd.

Skiss och karta

Innan du skickar in din ansökan måste du alltså planera din uteservering noggrant. Börja med att göra en ritning där du tydligt visar var uteserveringen börjar och slutar. Det är viktigt med en tydlig avgränsning mellan uteserveringen och det allmänna rummet, t e x trottoaren. Vad du tänkt använda som avgränsning måste också framgå, och höjden på avgränsningen. Ett vindskydd i tyg eller glas är en vanlig lösning, oftast är standardhöjden 90 cm, men du kan ha ett vindskydd på upp till 110 cm utan att söka bygglov. Om du planerar att ha något tryck på vindskyddet, namnet på restaurangen till exempel, måste också det framgå. Vill du använda skyddet som reklamutrymme för någon annat företag behöver du ansöka om det hos kommunen. Observera att exempelvis parasoller med läsk- eller öltillverkares företagsnamn inte omfattas av det kravet.

På skissen måste du även rita in bord och stolar samt var entrén ska vara. Avstånden är viktiga, det måste finnas ordentligt med plats mellan borden och i entrén så att det går att ta sig fram med rullstol. Inredningen bör harmoniera med huset och restaurangen i övrigt samt vara av god kvalitet.

På en karta markerar du hur mycket utrymme av trottoaren som kommer att tas i anspråk. Polisen kommer att kolla med kommunen om de har några invändningar mot läget med avseende på hur gatustädning och dylikt fungerar.

Högre vindskydd och infravärme

Många uteserveringar har ett högre vindskydd av glas på kortsidorna, för att rama in uteserveringen och skapa känslan av ett rum, samt förstås hindra att det blir blåsigt. För detta krävs bygglov, men det är vanligen inget problem, framför allt inte med ett vindskydd av glas, som går att se igenom.

Har man ett tak går det bra att sätta upp infravärme i det, men annars kan man köpa in stående gasolvärmare. Även portabel belysning för uteserveringar finns tillgänglig.

Var ute i god tid

När du är klar med din skiss skickar du in den tillsammans med all begärd information kring restaurangen och dig som restaurangägare. Har du tur går ansökan fort att behandla, men när det börjar närmare sig vår är handläggningstiderna långa både hos polisen och kommunens bygglovsenhet. Det är därför viktigt att du är ute i god tid om du vill ha ditt tillstånd och kunna ha byggt klart uteserveringen i tid till den 1:a april. Läs gärna www.vindskydd.biz för fler detaljer. Med det säger vi lycka till!

Att göra tillbyggnader på huset

12 dec 2017

Att bygga balkong eller göra en tillbyggnad på huset för att få några extra rum är ett populärt sätt att höja standarden och även värdet på sitt hus. Det rör sig dock om ganska stora projekt och är ingenting man ger sig på själv utan ordentliga förkunskaper kring konstruktion och snickeri. Det finns lite olika sätt att gå tillväga när man vill bygga balkong eller göra en tillbyggnad. Man kan själv vara projektledare och delegera arbetsuppgifter till arkitekt och de olika hantverkare som behövs, eller så kan man anlita en byggfirma som tar hand om alltsammans på en så kallad totalentreprenad. Vilket man väljer är en fråga om plånbok och om bekvämlighet.

Bygglov

För närvarande krävs det bygglov för att bygga en balkong såväl som en tillbyggnad. Regeringen planerar att driva igenom en lättnad i bygglovskraven som gör att balkonger, burspråk och fasadrenoveringar undantas från bygglovskrav, men det har än så länge inte blivit verklighet. En tillbyggnad är ett större ingrepp på huset och hela området, så där kommer bygglovskravet antagligen bli kvar.

Man ansöker om bygglov hos kommunen. Bygglovsansökan ska innehålla all information om balkongens eller tillbyggnadens utseende, ritningar och andra handlingar, samt vem som är byggherre. Detaljerad information om bygglovsförfarandet hittar du på din kommuns hemsida. En avgift tillkommer som är lite olika beroende på om det är en balkong eller en tillbyggnad, och om tillbyggnaden är större eller mindre än 15 kvm.

Anlita en arkitekt

Du kan anlita en arkitekt för at hjälpa dig med ritningarna. Det som är bra med en arkitekt är förstås att du får en solid ritning med rätt uträknade infästningar och dimensioner, men också att en arkitekt tar hänsyn till estetiska värden på huset och omgivningarna. En arkitekt studerar både huset och omgivningen. Finns en detaljplan för området tas den i beaktande.

Det blir lite dyrare att anlita en arkitekt, men du kommer att få en förstklassig balkong eller tillbyggnad.

Hitta en bra byggfirma

Det kan kännas tryggt att lägga allt ansvar i händerna på en välrenommerad byggfirma. En så kallad totalentreprenad är oftast det smidigaste sättet att utföra ett byggprojekt. Byggfirman står för ritning, bygglovsansökan och utförande och du kan luta dig tillbaka och känna att du får ett väl utfört arbete.

Ekonomi

Det kostar en hel del att få en balkong, och framför allt en tillbyggnad av huset, ritad och uppförd. I gengäld blir det alltid en värdeökning på huset som man kan räkna sig till godo. Är man händig och har gott om tid kan man kanske bygga en balkong efter en arkitekts ritningar, em en tillbyggnad är ett för stort jobb för en person, där behövs en byggfirma.

Vi rekommenderar att man hittar en erfaren och seriös byggfirma som kan ta projektet på totalentreprenad. På så sätt försäkrar man sig om ett väl utfört arbete som man har garanti på.

Välj byggfirma efter kvalitet - inte efter pris

5 dec 2017

Jakten på ett billigt pris kan i slutändan bli väldigt dyrt. Ett alltför lågt pris brukar nämligen sällan vara synonymt med ren kvalitet. man ska här göra skillnad på produkter och tjänster - i vissa fall kan man definitivt tjäna på att jaga det lägsta priset. Går du exempelvis in på Pricerunner i syfte att jämföra priset på ett par skor som du vill köpa så kan du genom detta tjäna många sköna hundralappar. Sådan prisjämförelse är endast till gagn för oss konsumenter. 

Vi tänkte dock - för att driva vår tes - säga följande: vad skulle hända om du gick in på nämnda sida, hittade ett par skor som kostade femhundra kronor mindre, köpte dessa bara för att upptäcka att det handlar om rena kopior? Nu är detta inte troligt då Pricerunner är en seriös sida - men det visar ändå upp hur lätt det är att bli lurad. I synnerhet då det kommer till tjänster vars kvalitet är svårare att kontrollera per omgående. 

Det vi ska titta närmare på här gäller risken att bli lurad då man anlitar en byggfirma. En risk som är ganska påtaglig sett till att antalet fuskjobb kommit att öka ganska rejält sedan Rot-avdraget infördes. Detta förklaras genoma tt efterfrågan ökade - fler vill anlita en byggfirma - och att fler företag i och med detta också startade. Några av dessa är rena lurendrejarna och många av dm håller till i våra större städer där lejonparten finns i Stockholm. 

Så hittar du rätt byggfirma i Stockholm 

Vill komma i kontakt med en byggfirma i Stockholm så bör du alltså vara på din vakt. Du ska - som vi försökt påtala - definitivt inte välja med plånboken och anlita den billigaste byggfirma du hittar i Stockholm. Därmed dock inte sagt att du ska betala för mycket heller. Allt handlar om egen undersökning och vi tänkte visa hur en sådan kan se ut: 

Det första steget är att begära in offerter från så många byggföretag som möjligt. Detta för att få fram en bättre bild av hur mycket jobbet kommer att kosta. ska du exempelvis bygga en veranda så kan det skilja sig så mycket som 10-15.000 kronor mellan de olika byggföretagen du kontaktat - för samma jobb! 

Välj bort det dyraste alternativet och välj bort det billigaste. De som ligger på ungefär samma nivå rent prismässigt kan du gå vidare med. Ditt nästa steg är också det avgörande: du måste kolla vilka tidigare jobb företaget utfört. det vill säga - du ska ringa referenser och gärna så många du orkar. De byggföretag som inte vill/kan ge några referenser stryker du direkt. 

Det tredje steget är att du ser över vilka certifikat som finns, hur de anställda är utbildade samt hur länge de varit verksamma inom branschen. Ett företag som startat efter Rot-avdraget och har låg omsättning kanske inte är lika pålitliga som ett startat före Rot (men detta är bara en tanke och ingen definitiv vetenskap). Då du valt byggfirma så återstår avtalsskrivningen. I detta avtal bör saker som garanti, försäkring, kostnader och beräknad tid vara skrivna. Se även till att aldrig betala något i förskott. 

Olika typer av elektriker

5 dec 2017

När du läst om elektriker eller anlitat en elektriker för någon installation har det säkert slagit dig att det verkar finnas många typer av elektriker, elinstallatörer och andra yrkesmän som sysslar med elinstallation. Det verkar också finnas olika behörigheter som är viktiga att hålla reda på. Om du anlitar en elfirma här i Stockholm har de oftast de flesta typer av elektriker på sin lönelista och kan hjälpa dig att reda ut begreppen och se till att du får rätt typ av installatör utifrån dina behov. Här gör vi ett försök att gå igenom de typer av elektriker som finns i Sverige.

Fyra huvudtyper

Det finns fyra huvudtyper av elektriker i Sverige, installationselektriker, serviceelektriker, industrielektriker och svagströmselektriker. Det finns även ett bokstavssystem för behörighet, från AB till BB3. AB står för Allmän behörighet och innebär att man får utföra alla sorters elarbeten, och BB3 står för begränsad behörighet 3 och innebär att elsäkerhetsverket behovsprövar ens behörighet från fall till fall.

Installationselektriker

Installationselektrikern är den vanligaste typen av elektriker i Sverige och antagligen den typ av elektriker som flest människor kommer i kontakt med. Installationselektrikern utför elinstallationer i bostäder och kontor, men även på nybyggen och industrier.

Installationselektrikern har genomgått en fullständig elutbildning och lärlingstide och kan efter fyra år i yrket söka allmän behörighet och starta egen firma.

Serviceelektriker

En serviceelektriker är till skillnad mot installationselektrikern mer inriktad på felsökning och reparation av elsystem. Annars är arbetsplatserna oftast desamma, industrier, skolor och andra offentliga inrättningar, samt privatbostäder. Ringer du felsökning vid ett strömavbrott får du vanligtvis besök av en serviceelektriker.

Industrielektriker

En industrielektriker jobbar såklart inom industrin, oftast med att åtgärda elektriska fel på maskiner i exempelvis en fabrik. Hen har kunskap om programmerbara styrsystem och industriprocesser. Industrielektrikern jobbar med mer programmering och datakunskap jämfört med andra typer av elektriker.

Svagströmselektriker

Svagströmselektriker, även kallad teletekniker, jobbar också med data, men mer inriktat på telefoni- och larmsystem. Han utför installation av data- media- och bildöverföring i skolor och på arbetsplatser. I jobbet ingår både att dra kablar och att programmera.

Med eller utan behörighet

En elektriker kan arbeta utan behörighet om hans arbete står under överinseende av en behörig elinstallatör med allmän behörighet. Det är då den behörige elektrikern som ansvarar för att jobbet blir ordentligt gjort. När du anlitar en elfirma ska du alltid försäkra dig om att jobbet nlir utfört eller åtminstone kontrollerat av en elektriker med behörighet för jobbet.

Läs mer om elektriker här.

Säkerhetsregler för heta arbeten

29 nov 2017

När det gäller arbeten som ger upphov till hetta och gnistbildning, så kallade heta arbeten, finns sedan 1990 särskilda säkerhetsregler. Utvecklingen under åttiotalet, med allt fler bränder orsakade av slarvigt utförda heta arbeten, gjorde at Brandskyddsmyndigheten såg sig manad att ta ett samlat grepp om yrkesområdet. Man startade skadepreventionskonceptet Heta Arbeten®, som informerar och utbildar yrkesmän och arbetsgivare inom heta arbeten. Utbildningen och informationsspridningen har lett till att bränder kopplade till heta arbeten har minskat med 75% sedan 1990.

För utövare av heta arbeten vid tillfälliga arbetsplatser krävs att man har genomgått en utbildning och blivit certifierad. Ett certifikat gäller i fem år, sedan måste det förnyas. Det finns hundratals utbildningsarrangörer, godkända av brandskyddsmyndigheten, över hela Sverige som erbjuder utbildning och certifiering inom heta arbeten.

Hetarbetsteamet

När hetarbetaren kommer till en arbetsplats för att utföra ett hett arbete måste han även följa vissa säkerhetsregler. För det första arbetar man aldrig själv, utan man är alltid tre personer inblandade i ett hett arbete. Först den tillståndsansvarige, som går igenom säkerhetsreglerna och checkar av dem, samt riskbedömer arbetsplatsen tillsammans med de andra. Sedan har vi brandvakten, som övervakar arbetet med brandsläckare och även efterkontrollerar arbetsplatsen minst en timme efter utfört arbete. Slutligen då hetarbetaren, som utför arbetet i enlighet med de säkerhetsregler som finns uppsatta.

Säkerhetsregler

Här följer några av de viktigaste säkerhetsreglerna:

 

 • Både hetarbetaren och brandvakten ska ha genomgått utbildning och vara certifierade för heta arbeten. Även den som regelbundet arbetar som tillståndsansvarig ska ha utbildning.
 • Arbetsplatsen måste vara städad och om behov föreligger även vattnad.
 • Allt brandfarligt material i närheten måste antingen flyttas bort eller täckas över med icke brandfarligt material.
 • Alla värmeledande konstruktioner och dolda brännbara byggnadsdelar måste undersökas och om de befinns vara brandfarliga ska de skyddas. De måste även vara omedelbart åtkomliga för släckningsarbete.
 • Släckutrustning måste finnas på plats, antingen brandslang eller två fungerande pulverbrandsläckare.
 • All svetsutrustning som används måste vara kontrollerad och felfri.
 • En fungerande mobiltelefon med täckning måste finnas för att snabbt kunna kontakta räddningstjänst om brand uppstår som inte kona kontrolleras.

Säkerhetstänk som ger resultat

De många och detaljerade säkerhetsreglerna som uppställts av Brandskyddsmyndigheten har som sagt gjort att bränderna minskat med 75% vilket får se som en stor vinst. Människors liv har räddats och därtill många ekonomiska tillgångar. Att anlita utbildade hetarbetare med tillräcklig  kunskap och respekt för arbetet är numera betydligt enklare än det var för ett kvartssekel sedan. Heta Arbeten® är fortfarande en pågående kampanj och målet är naturligtvis att få ner antalet bränder orsakade av heta arbeten till noll.

Du kan läsa mer om vad som gäller för heta arbeten här.

Badrumsrenovering i Stockholm

21 okt 2017

Drömmer du om ett nytt badrum? Stockholm är en gammal stad och här finns många vackra lägenheter med badrum som börjar bli till åren. Kanske har du känt mögeldoft eller upptäckt sprickor i kakel eller ytskikt. Kanske är ditt badrum inte särskilt gammalt men har genomgått en renovering för något decennium sedan som inte alls faller dig i smaken?

Badrummet är ett nav i vardagen, här ska familjen smidigt kunna genomföra sina morgon- och kvällsbestyr, gå på toaletten och hålla sig rena. Men det är också ett rum för avkoppling. Ett avslappnande bad en lördagsförmiddag, med ljuset nedskruvat, några tända ljus och lugn musik ur högtalarna. Man vill att det ska vara ett rum att trivas i, inte bara vara i.

Hur vill du ha det?

Det finns olika sätt att genomföra en badrumsrenovering. Ibland räcker det med att byta ut ytskiktet och installationerna, såsom skåp, handfat och tillbehör. Ibland kan man även behöva bryta upp golvet och installera nya rör, eller om betongen blivit fuktskadad.

Det finns många val att göra och det är viktigt att du tänker efter noga hur du vill ha det. Genom att bläddra i kataloger från olika leverantörer kan du lättare bilda dig en uppfattning. Badkar eller duschkabin? Får det plats en tvättmaskin och finns det i så fall möjligheter att hänga tvätt på tork? Vill du ha ett eluttag till hårtorken?

Hitta en bra utförare

När du bildat dig en uppfattning om ungefär vad du vill ha uträttat ska du hitta en bra badrumsrenoverare. I Stockholm finns såklart en uppsjö av firmor som hjälper till med badrumsrenoveringar och det kan vara svårt att veta var man ska börja leta. Ett bra tips när det gäller badrumsrenovering är att hitta en firma som samlar all den kompetens som behövs, dvs både kan en del om design samt har både hantverkare och behöriga elektriker anställda. En firma som kan tillhandahålla all kompetens som erfordras kommer att kosta dig mindre pengar och underlätta kommunikationen avsevärt.

Börja med att kolla efter referenser och rekommendationer på kundforum och i sociala medier. Hör dig för i bekantskapskretsen om det finns någon som har bra eller dåliga erfarenheter av att renovera badrum. Sedan beställer du in offerter från så många du orkar. Be om förslag i lite olika prisklasser, det bästa är förstås om du vet vad du vill ha för typ av handfat, kakel osv, men be gärna om alternativa förslag och lösningar.

När du får in offerterna, tänk på att billigast vanligtvis inte är bäst. Det är inte heller säkert att dyrast är bäst. Försök göra en samlad bedömning och välj den firma som du tycker verkar mest angelägen om att göra ett bra jobb och hjälpa dig på bästa sätt.

Planering och godkännande

När du valt en firma som du tycker verkar bra sätter ni er ner tillsammans och planerar renoveringen i detalj. Firman kommer ut och tittar på ditt badrum och därefter är det lättare att komma med förslag på material och lösningar.

Om du bor i bostadsrätt är det viktigt att du kontaktar styrelsen innan renoveringen börjar och berätta rom dina planer. Oftast har föreningen inget att invända, men det kan finnas regler och stadgar som begränsar vad du får göra.

När du fått tummen upp från föreningen är det bara att låta renoveringen starta. Räkna med att en renovering kan ta allt mellan två till fyra veckor, så se till att du har löst hygienfrågan. Kanske är det lättaste att bo hos vänner eller släktingar under tiden renoveringen pågår.

← Äldre inlägg