Blogg

Välj byggfirma efter kvalitet - inte efter pris

5 dec 2017

Jakten på ett billigt pris kan i slutändan bli väldigt dyrt. Ett alltför lågt pris brukar nämligen sällan vara synonymt med ren kvalitet. man ska här göra skillnad på produkter och tjänster - i vissa fall kan man definitivt tjäna på att jaga det lägsta priset. Går du exempelvis in på Pricerunner i syfte att jämföra priset på ett par skor som du vill köpa så kan du genom detta tjäna många sköna hundralappar. Sådan prisjämförelse är endast till gagn för oss konsumenter. 

Vi tänkte dock - för att driva vår tes - säga följande: vad skulle hända om du gick in på nämnda sida, hittade ett par skor som kostade femhundra kronor mindre, köpte dessa bara för att upptäcka att det handlar om rena kopior? Nu är detta inte troligt då Pricerunner är en seriös sida - men det visar ändå upp hur lätt det är att bli lurad. I synnerhet då det kommer till tjänster vars kvalitet är svårare att kontrollera per omgående. 

Det vi ska titta närmare på här gäller risken att bli lurad då man anlitar en byggfirma. En risk som är ganska påtaglig sett till att antalet fuskjobb kommit att öka ganska rejält sedan Rot-avdraget infördes. Detta förklaras genoma tt efterfrågan ökade - fler vill anlita en byggfirma - och att fler företag i och med detta också startade. Några av dessa är rena lurendrejarna och många av dm håller till i våra större städer där lejonparten finns i Stockholm. 

Så hittar du rätt byggfirma i Stockholm 

Vill komma i kontakt med en byggfirma i Stockholm så bör du alltså vara på din vakt. Du ska - som vi försökt påtala - definitivt inte välja med plånboken och anlita den billigaste byggfirma du hittar i Stockholm. Därmed dock inte sagt att du ska betala för mycket heller. Allt handlar om egen undersökning och vi tänkte visa hur en sådan kan se ut: 

Det första steget är att begära in offerter från så många byggföretag som möjligt. Detta för att få fram en bättre bild av hur mycket jobbet kommer att kosta. ska du exempelvis bygga en veranda så kan det skilja sig så mycket som 10-15.000 kronor mellan de olika byggföretagen du kontaktat - för samma jobb! 

Välj bort det dyraste alternativet och välj bort det billigaste. De som ligger på ungefär samma nivå rent prismässigt kan du gå vidare med. Ditt nästa steg är också det avgörande: du måste kolla vilka tidigare jobb företaget utfört. det vill säga - du ska ringa referenser och gärna så många du orkar. De byggföretag som inte vill/kan ge några referenser stryker du direkt. 

Det tredje steget är att du ser över vilka certifikat som finns, hur de anställda är utbildade samt hur länge de varit verksamma inom branschen. Ett företag som startat efter Rot-avdraget och har låg omsättning kanske inte är lika pålitliga som ett startat före Rot (men detta är bara en tanke och ingen definitiv vetenskap). Då du valt byggfirma så återstår avtalsskrivningen. I detta avtal bör saker som garanti, försäkring, kostnader och beräknad tid vara skrivna. Se även till att aldrig betala något i förskott. 

Olika typer av elektriker

5 dec 2017

När du läst om elektriker eller anlitat en elektriker för någon installation har det säkert slagit dig att det verkar finnas många typer av elektriker, elinstallatörer och andra yrkesmän som sysslar med elinstallation. Det verkar också finnas olika behörigheter som är viktiga att hålla reda på. Om du anlitar en elfirma här i Stockholm har de oftast de flesta typer av elektriker på sin lönelista och kan hjälpa dig att reda ut begreppen och se till att du får rätt typ av installatör utifrån dina behov. Här gör vi ett försök att gå igenom de typer av elektriker som finns i Sverige.

Fyra huvudtyper

Det finns fyra huvudtyper av elektriker i Sverige, installationselektriker, serviceelektriker, industrielektriker och svagströmselektriker. Det finns även ett bokstavssystem för behörighet, från AB till BB3. AB står för Allmän behörighet och innebär att man får utföra alla sorters elarbeten, och BB3 står för begränsad behörighet 3 och innebär att elsäkerhetsverket behovsprövar ens behörighet från fall till fall.

Installationselektriker

Installationselektrikern är den vanligaste typen av elektriker i Sverige och antagligen den typ av elektriker som flest människor kommer i kontakt med. Installationselektrikern utför elinstallationer i bostäder och kontor, men även på nybyggen och industrier.

Installationselektrikern har genomgått en fullständig elutbildning och lärlingstide och kan efter fyra år i yrket söka allmän behörighet och starta egen firma.

Serviceelektriker

En serviceelektriker är till skillnad mot installationselektrikern mer inriktad på felsökning och reparation av elsystem. Annars är arbetsplatserna oftast desamma, industrier, skolor och andra offentliga inrättningar, samt privatbostäder. Ringer du felsökning vid ett strömavbrott får du vanligtvis besök av en serviceelektriker.

Industrielektriker

En industrielektriker jobbar såklart inom industrin, oftast med att åtgärda elektriska fel på maskiner i exempelvis en fabrik. Hen har kunskap om programmerbara styrsystem och industriprocesser. Industrielektrikern jobbar med mer programmering och datakunskap jämfört med andra typer av elektriker.

Svagströmselektriker

Svagströmselektriker, även kallad teletekniker, jobbar också med data, men mer inriktat på telefoni- och larmsystem. Han utför installation av data- media- och bildöverföring i skolor och på arbetsplatser. I jobbet ingår både att dra kablar och att programmera.

Med eller utan behörighet

En elektriker kan arbeta utan behörighet om hans arbete står under överinseende av en behörig elinstallatör med allmän behörighet. Det är då den behörige elektrikern som ansvarar för att jobbet blir ordentligt gjort. När du anlitar en elfirma ska du alltid försäkra dig om att jobbet nlir utfört eller åtminstone kontrollerat av en elektriker med behörighet för jobbet.

Läs mer om elektriker här.

Säkerhetsregler för heta arbeten

29 nov 2017

När det gäller arbeten som ger upphov till hetta och gnistbildning, så kallade heta arbeten, finns sedan 1990 särskilda säkerhetsregler. Utvecklingen under åttiotalet, med allt fler bränder orsakade av slarvigt utförda heta arbeten, gjorde at Brandskyddsmyndigheten såg sig manad att ta ett samlat grepp om yrkesområdet. Man startade skadepreventionskonceptet Heta Arbeten®, som informerar och utbildar yrkesmän och arbetsgivare inom heta arbeten. Utbildningen och informationsspridningen har lett till att bränder kopplade till heta arbeten har minskat med 75% sedan 1990.

För utövare av heta arbeten vid tillfälliga arbetsplatser krävs att man har genomgått en utbildning och blivit certifierad. Ett certifikat gäller i fem år, sedan måste det förnyas. Det finns hundratals utbildningsarrangörer, godkända av brandskyddsmyndigheten, över hela Sverige som erbjuder utbildning och certifiering inom heta arbeten.

Hetarbetsteamet

När hetarbetaren kommer till en arbetsplats för att utföra ett hett arbete måste han även följa vissa säkerhetsregler. För det första arbetar man aldrig själv, utan man är alltid tre personer inblandade i ett hett arbete. Först den tillståndsansvarige, som går igenom säkerhetsreglerna och checkar av dem, samt riskbedömer arbetsplatsen tillsammans med de andra. Sedan har vi brandvakten, som övervakar arbetet med brandsläckare och även efterkontrollerar arbetsplatsen minst en timme efter utfört arbete. Slutligen då hetarbetaren, som utför arbetet i enlighet med de säkerhetsregler som finns uppsatta.

Säkerhetsregler

Här följer några av de viktigaste säkerhetsreglerna:

 

 • Både hetarbetaren och brandvakten ska ha genomgått utbildning och vara certifierade för heta arbeten. Även den som regelbundet arbetar som tillståndsansvarig ska ha utbildning.
 • Arbetsplatsen måste vara städad och om behov föreligger även vattnad.
 • Allt brandfarligt material i närheten måste antingen flyttas bort eller täckas över med icke brandfarligt material.
 • Alla värmeledande konstruktioner och dolda brännbara byggnadsdelar måste undersökas och om de befinns vara brandfarliga ska de skyddas. De måste även vara omedelbart åtkomliga för släckningsarbete.
 • Släckutrustning måste finnas på plats, antingen brandslang eller två fungerande pulverbrandsläckare.
 • All svetsutrustning som används måste vara kontrollerad och felfri.
 • En fungerande mobiltelefon med täckning måste finnas för att snabbt kunna kontakta räddningstjänst om brand uppstår som inte kona kontrolleras.

Säkerhetstänk som ger resultat

De många och detaljerade säkerhetsreglerna som uppställts av Brandskyddsmyndigheten har som sagt gjort att bränderna minskat med 75% vilket får se som en stor vinst. Människors liv har räddats och därtill många ekonomiska tillgångar. Att anlita utbildade hetarbetare med tillräcklig  kunskap och respekt för arbetet är numera betydligt enklare än det var för ett kvartssekel sedan. Heta Arbeten® är fortfarande en pågående kampanj och målet är naturligtvis att få ner antalet bränder orsakade av heta arbeten till noll.

Du kan läsa mer om vad som gäller för heta arbeten här.

Badrumsrenovering i Stockholm

21 okt 2017

Drömmer du om ett nytt badrum? Stockholm är en gammal stad och här finns många vackra lägenheter med badrum som börjar bli till åren. Kanske har du känt mögeldoft eller upptäckt sprickor i kakel eller ytskikt. Kanske är ditt badrum inte särskilt gammalt men har genomgått en renovering för något decennium sedan som inte alls faller dig i smaken?

Badrummet är ett nav i vardagen, här ska familjen smidigt kunna genomföra sina morgon- och kvällsbestyr, gå på toaletten och hålla sig rena. Men det är också ett rum för avkoppling. Ett avslappnande bad en lördagsförmiddag, med ljuset nedskruvat, några tända ljus och lugn musik ur högtalarna. Man vill att det ska vara ett rum att trivas i, inte bara vara i.

Hur vill du ha det?

Det finns olika sätt att genomföra en badrumsrenovering. Ibland räcker det med att byta ut ytskiktet och installationerna, såsom skåp, handfat och tillbehör. Ibland kan man även behöva bryta upp golvet och installera nya rör, eller om betongen blivit fuktskadad.

Det finns många val att göra och det är viktigt att du tänker efter noga hur du vill ha det. Genom att bläddra i kataloger från olika leverantörer kan du lättare bilda dig en uppfattning. Badkar eller duschkabin? Får det plats en tvättmaskin och finns det i så fall möjligheter att hänga tvätt på tork? Vill du ha ett eluttag till hårtorken?

Hitta en bra utförare

När du bildat dig en uppfattning om ungefär vad du vill ha uträttat ska du hitta en bra badrumsrenoverare. I Stockholm finns såklart en uppsjö av firmor som hjälper till med badrumsrenoveringar och det kan vara svårt att veta var man ska börja leta. Ett bra tips när det gäller badrumsrenovering är att hitta en firma som samlar all den kompetens som behövs, dvs både kan en del om design samt har både hantverkare och behöriga elektriker anställda. En firma som kan tillhandahålla all kompetens som erfordras kommer att kosta dig mindre pengar och underlätta kommunikationen avsevärt.

Börja med att kolla efter referenser och rekommendationer på kundforum och i sociala medier. Hör dig för i bekantskapskretsen om det finns någon som har bra eller dåliga erfarenheter av att renovera badrum. Sedan beställer du in offerter från så många du orkar. Be om förslag i lite olika prisklasser, det bästa är förstås om du vet vad du vill ha för typ av handfat, kakel osv, men be gärna om alternativa förslag och lösningar.

När du får in offerterna, tänk på att billigast vanligtvis inte är bäst. Det är inte heller säkert att dyrast är bäst. Försök göra en samlad bedömning och välj den firma som du tycker verkar mest angelägen om att göra ett bra jobb och hjälpa dig på bästa sätt.

Planering och godkännande

När du valt en firma som du tycker verkar bra sätter ni er ner tillsammans och planerar renoveringen i detalj. Firman kommer ut och tittar på ditt badrum och därefter är det lättare att komma med förslag på material och lösningar.

Om du bor i bostadsrätt är det viktigt att du kontaktar styrelsen innan renoveringen börjar och berätta rom dina planer. Oftast har föreningen inget att invända, men det kan finnas regler och stadgar som begränsar vad du får göra.

När du fått tummen upp från föreningen är det bara att låta renoveringen starta. Räkna med att en renovering kan ta allt mellan två till fyra veckor, så se till att du har löst hygienfrågan. Kanske är det lättaste att bo hos vänner eller släktingar under tiden renoveringen pågår.

Måla om – hur svårt kan det vara?

19 sep 2017

Det är skillnad på renoveringar och renoveringar; vissa är några där man måste ta hjälp av en yrkesman – detta av den enkla anledningen att man inte får göra uppgiften på egen hand. Det här gäller i främsta fall saker som rör det elektriska och där en behörig elektriker måste anlitas. I andra fall så kanske man måste anlita en yrkesman med anledning av att det är för svårt – man saknar kunskapen, man riskerar för mycket om man gör fel och man är således villig att betala för ett bättre utfört jobb.

Det senare tycker vi är intressant i sammanhanget då det leder oss till en tredje typ av renoveringar: de man gör på egen hand – men får ett uselt slutresultat. Det här gäller i synnerhet måleriarbeten och där privatpersoner målar på egen hand snarare än att anlita en målare. Det som på förhand verkar vara ett väldigt enkelt projekt förvandlas till en ren mardröm. Ska du exempelvis måla om i din lägenhet i Stockholm så kan vi nästan garantera att följande, jobbiga punkter kommer att dyka upp längs din resa:

 • Du har inte tid. Du jobbar heltid, du ska ta dig till- och från jobbet, du ska hinna äta och du kanske har barn som ska köras till olika aktiviteter. Hur ska du hinna med att måla? Det är inte särskilt troligt att luckan dyker upp.
 • Du tar dig tid – och stressar: Du avsätter en helg för att måla om hemmet i Stockholm och hela tiden hör du klockan klämta i bakgrunden. Ett irriterande ljud som gör att du forcerar dig igenom projektet: du spiller, du fuskar med det viktiga grundarbetet, du täcker inte golv, lister och möbler tillräckligt bra och du hinner inte vänta in torktiden på färgen.
 • Du blir missnöjd. Då du tittar på det färdiga resultatet så upptäcker du fläckar, du ser att färgen runnit på vissa ställen och du ser olika flammor i visst ljus. Du har, helt enkelt, gjort ett dåligt jobb.

Anlita rätt målare i Stockholm

Vårt råd är alltså väldigt kort och koncist: låt en professionell målare sköta jobbet. Det kostar inte så mycket – tänk på rot-avdraget och de 30% som du kan dra av tack vare detta – och du kan med gott samvete och utan press leva ditt normala liv – jobba, pendla, köra barnen – medan jobbet pågår i ditt hem. En målare och dennes yrkeskunskap ska inte underskattas; något som tyvärr alltför många gör i dagsläget.

Det enda du behöver koncentrera dig på, det är att hitta rätt målare – i synnerhet gäller detta i Stockholm och andra större städer där utbudet av verksamma målare är som allra störst. Ta dig tid att ringa, ta in offerter och kontakta tidigare kunder så kommer du att hitta rätt. Och – som alltid: betala inte i förskott.

Tips när du ska bygga hus

31 aug 2017

Att bygga ett eget hus är ett drömprojekt för många. Att själv få påverka läge, utseende och detaljer och forma sitt drömboende, att få följa med i processen från ritbordet till slutbesiktning är en resa man verkligen bör försöka sig på någon gång i livet.

Ett sådant projekt kan verka hisnande och det kan vara svårt att veta var man ska börja. Ett naturligt steg kan vara att kontakta ett byggföretag och höra sig för, men det skadar inte att vara lite påläst innan. Här har vi ställt samman de viktigaste stegen i processen och några av de val man ställs inför som husbyggare.

Tomten

Att hitta rätt tomt är naturligtvis det första steget. I Stockholm finns otaliga tomter till försäljning men de skiljer sig rejält åt i pris och förutsättningar. Hur långt är det till jobb, skola och andra fritidsaktiviteter? Hur ser kommunikationerna ut? Vad består marken av? En väldigt bergig grund kan försvåra arbetet rejält, likaså en sank grund. Ideala förutsättningar för husbygge kan motivera en högre prislapp. Titta även på kringliggande vegetation och väderstrecken, samt om el och vatten finns framdraget. En promenad i omnejden för att prata lite med grannar är också en god idé!

Ritningen

Här står det första valet mellan att anlita en egen arkitekt eller att se vad byggföretaget har att erbjuda. Att anlita en egen arkitekt som ritar ett hus helt utifrån dina visioner och tomtens förutsättningar är naturligtvis fantastiskt på alla sätt, men risken är att större delen av din budget tar slut redan innan första spadtaget. Ett bra byggföretag i Stockholmstrakten har ofta en stor variation av arkitektritade hustyper som du kan välja mellan, till ett billigare pris. Där finns även möjlighet att göra tillval och skräddarsy efter dina önskemål.

Material

Det allra vanligaste materialet för husbygge i Stockhomstrakten och Sverige generellt är trä. Trä är vackert, det har lång hållbarhetstid och är både lätt och har hög bärförmåga. Det är även det miljövänligaste materialet. Väljer du ett arkitektritat hus från ett byggföretag är det oftast i trä och många delar till huset är förproducerade vilket sparar in väsentligt på kostnaderna.

Ett annat vanligt byggnadsmaterial är sten, och då talar vi oftast om tegel eller lättklinkerblock. Sten är ett oftast ett dyrare materialval än trä. Fördelarna med ett stenhus är dess lufttäthet och goda isoleringsförmåga. Stenen har även fördelen att den suger åt sig och släpper ifrån sig värme med en viss tröghet, något som gör ett stenhus skönt svalt på sommaren och håller värmen bra vintertid. Ett stenhus kräver också betydligt mindre underhåll än ett trähus, något som i längden kan motivera den högre prislappen.

Betong har liknande fördelar som stenhus, god isoleringsförmåga, stor hållbarhet och små underhållskrav. Det är också det dyraste alternativet. Betong ställer krav på arkitekten, fel proportioner kan få huset att framstå som klumpigt och avvisande, medan ett elegant formgett betonghus ger ett djärvt och modernt intryck.

Välja byggföretag

Det finns många byggföretag i Stockholm, vår rekommendation är att du tänker igenom ovanstående punkter så att du har en klar bild av dina önskemål och sedan kontaktar några företag, till exempel detta, som du tycker verkar seriösa och bra. Titta även igenom sociala medier och konsumentforum på nätet för andra husbyggares erfarenheter och rekommendationer. Som du kommer att se kan ett byggföretag hjälpa dig genom hela processen och göra ditt husbyggande till den roliga och lustfyllda erfarenhet det ska vara!

Vilken utrustning krävs för en golvslipning?

11 aug 2017

Dags för en golvslipning? Om det var länge sedan sist kommer en korrekt utförd golvslipning att få ditt trägolv att se ut som nytt igen. Många väljer att anlita hjälp utifrån för att slipa golvet, men det är ändå ganska vanligt att privatpersoner gör det på egen hand.

Den här utrustningen krävs 

Oavsett var man utför sin golvslipning kommer man sannolikt att behöva hyra och köpa in en del utrustning. De flesta har helt enkelt inte en golvslip ståendes hemma i garaget. Trots detta brukar det bli billigare att göra det själv än att hyra in hjälp. Materialkostnaderna kommer ju ändå att läggas på fakturan om en hantverkare gör jobbet.

Golvslip

Hyran för själva golvslipen kommer troligen att vara den största utgiftsposten under din golvslipning. Givetvis kan du välja att köpa en golvslip också, men med tanke på hur sällan de normalt sett används, är det något som för de flesta inte är särskilt ekonomiskt.

När du hyr din golvslip bör du vara noga med att bekanta dig med hur den fungerar. En golvslip är stor och tung, och det gäller således att den hanteras på ett säkert sätt. Om du är osäker på något ska du kunna fråga företaget du hyrde golvslipen av.

Kantslip

Den stora golvslipen används för att den större delen av golvytan. Därutöver krävs en kantslip för att komma åt hörnen ordentligt. Kantslipar är mindre och är betydligt billigare att hyra in än den stora golvslipmaskinen.

Vissa undviker att hyra in en kantslip för att spara pengar. Gör du det kommer du sannolikt att ångra dig. Att komma åt de små och trånga ytorna med den stora golvslipmaskinen är riktigt svårt.

Slippapper

Slippapper kostar inte särskilt mycket per ark. Dock kommer du troligtvis att behöva använda ganska många, vilket gör att det blir en betydande utgift i projektet. Det går dock att försöka hålla nere kostnaderna genom att slipa smart.

Ett exempel på att slipa smart är att inte byta till det finare slippappret för tidigt. Det är det grova pappret som ska användas för att slipa bort repor och annat i golvet. De finare arken används sedan för att ta bort slipspåren från tjockleken som användes innan. Ett annat tips för att slipa smart är att säkerställa att det inte finns något i golvet som kan förstöra slippappret, till exempel en skruv som sticker upp lite grann.

Vanligt att inte göra det själv i storstäder

Kanske är det i större städer som Stockholm, som det är vanligast att man anlitar hjälp utifrån. Åtminstone kan man spekulera i det om man utgår från statistik från Skatteverket, som säger att boende i Stockholm är flitiga användare av rut- och rot-avdragen. Rot-avdraget är något som har gynnat företag med tjänster som golvslipning, oavsett om de verkar i Stockholm eller inte. Dock har de visat sig användas särskilt mycket i just Stockholm och stadens kranskommuner.

Du kan läsa mer om golvslipning på http://www.golvslipningstockholm.biz/.

Renovera ditt badrum för bättre livskvalitet

7 aug 2017

Ordet livskvalitet är något som verkligen blivit populärt att använda sig av i dagsläget. Man talar om detta oavsett om det handlar om en enklare frukost, en middag på stan eller framför tv på en fredagskväll och visst kan man här tycka att det gått lite inflation i ordet. Det tar nämligen fokus från de egentliga användningsområdena där man faktiskt kan tala om livskvalitet som en avgörande punkt. Det vi menar här är där man som privatperson ändrar något i sitt hem och renoverar för att få ett bättre boende och här kan man direkt peka på ett rum som har förmågan att verkligen förändra den livskvalitet som vi nämnde ovan. Något som också väldigt många väljer att göra och rummet som vi talar om handlar om badrummet.

 

Att genomföra en badrumsrenovering står på väldigt många privatpersoner prioriterings- och önskelista och detta också med all rätt. Badrummet är trots allt en plats i huset där man – oavsett ålder och kön – spenderar väldigt mycket tid och området har dessutom en förmåga att avgöra hur folk utifrån uppfattar huset eller lägenheten. Kort sagt här – en badrumsrenovering gör att man skaffar sig den livskvalitet som vi nämnde ovan och det här är något som man ser extra tydligt i Stockholm.

 

Det rum i ett hus eller en lägenhet som först renoveras vid flyttar i Stockholm är nämligen badrummet och detta tycker vi fungerar som ett väldigt bra bevis på hur viktigt man anser att ett fräscht, snyggt och modernt badrum verkligen är. Det är där man väljer att sätta sin egen prägel, det är där man verkligen ser till att förändra och det är där som man är beredd att lägga lite extra pengar för att förverkliga sina drömmar. En badrumsrenovering har för många personer i Stockholm skapat den livskvalitet – den egentliga! – som vi nämnde ovan. Dessutom så har priserna för ett sådant projekt sjunkit också; något vi förklarar närmare nedan.

En badrumsrenovering blir billig i Järfälla

För att förklara varför just en badrumsrenovering i Järfälla, eller något annat område i Stockholm, blir billig att genomföra så tänkte vi rada upp några faktorer som spelar en avgörande roll i den ekonomiska frågan. Vissa av dessa går naturligtvis att applicera även till andra, mindre städer men sammanhållet så går samtliga att använda i Stockholm och därmed blir priset också bättre där.

 

 • Rot-avdraget och totalentreprenad. Att aktivt söka sig till ett företag som kan ombesörja allt – vatten, el, plattsättning, montering av skåp, duschvägg och hyllor – vid en badrumsrenovering ger ett bättre pris. Rot-avdraget spelar naturligtvis också en väldigt stor roll i denna fråga och går att använda överallt i Sverige.
 • Fler företag. En avgörande punkt i Stockholm handlar om konkurrensen och hur man som kund kan vända denna till sin fördel. Att kontakta så många företag som möjligt, jämföra priser och välja den bästa offerten är – tyvärr – inte möjligt på samma sätt vid en badrumsrenovering i en mindre stad.

Utbud av produkter. Ytterligare en aspekt att väga in är det faktum att det finns väldigt många byggvaruhus och rena specialister inom material som behövs för att renovera sitt badrum i Stockholm. Man kan – på samma sätt som vid arbetet – aktivt söka efter varor och produkter som passar sin egen budget.

Frågor och svar om att vårda sin fiskbensparkett

16 jul 2017

Har du en fiskbenparkett är du sannolikt mycket mån om att den är i bra skick och att den ser bra ut i största allmänhet. Anledningen till att de flesta väljer att lägga ett parkettgolv är just för det estetiska värdet det tillför bostaden. Att då inte ta hand om sin fiskbensparkett ordentligt gör att man tappar en hel del av det här värdet.

Samtidigt kan det kännas svårt att exakt veta hur en fiskbensparkett ska underhållas. Kanske är man rädd för att skada golvet med sina åtgärder, eller så är man bara osäker på om underhållet sker på effektivast möjliga sätt. Att sköta om en fiskbensparkett behöver inte alls vara särskilt svårt, men det kräver mer eftertanke och ansträngning än om du till exempel har ett plastgolv.  

Hur får man bort repor?

För att få bort stora repor och skador i din fiskbensparkett krävs troligtvis en golvslipning. En golvslipning är bra att göra av flera skäl – inte bara för att få bort repor och skador. Efter en väl genomförd golvslipning kommer din fiskbensparkett att se ut som ny.

Har du däremot endast mindre repor kan detta åtgärdas tämligen enkelt. Införskaffa en olja eller lack i samma färg som trästavarna kom i och täck över det skadade området. Använd sedan en trasa, som inte fäller, och torka kring repan. Det här kommer visserligen att inte att ta bort reporna, men de kommer att bli betydligt svårare att upptäcka.

Vad bör man tänka på vid rengöring?

Att rengöra en fiskbensparkett är inte som att rengöra ett golv av till exempel plast eller massivt trä. Ett parkettgolv bör rengöras med särskilt anpassade rengöringsmedel som är tillverkade för att skona golvet så långt det går.

Vidare bör du tänka på att inte ha för mycket vatten när golvet ska våttorkas. Det här gäller i regel för trägolv överlag och är viktigt även för parkettgolv. Det bästa sättet att undvika svårborttagna fläckar är dock att tänka förebyggande. Så fort du spiller något färgstarkt på golvet bör du genast torka upp det. När det väl har satt sig kan det vara svårt att få bort.

Vilka är de vanligaste felen när det kommer till att vårda sin fiskpensparkett?

Ett vanligt misstag är att inte vara noggrann med att förse sina möbler med tassar. Att göra så är en enkel och billig investering som kan spara dig många tusentals kronor på lång sikt. Har man en kontorsstol bör hjulen vara gjorda av gummi. Är de gjorda av plast eller något annat material bör man ha en underlagsmatta.

Vidare är det vanligt att slarva med dörrmattorna. Optimalt är om det finns en tjockare dörrmatta av gummi på dörrens utsida. På insidan bör en mer mjuk dörrmatta finnas som tar bort den sista och lite mindre smutsen. Går man in med skor på golvet, vilket inte rekommenderas, bör man vara särskilt försiktig. Ett endaste litet gruskorn som fastnat på ena skons undersida kan i värsta fall ge upphov till många och långa repor på din fiskbensparkett.

Så kan du pressa priserna på din bergsprängning

9 jul 2017

Ska du anlita en firma för bergsprängning? I sådana fall funderar du nog på vad det kan kosta. En bergsprängning kan bli en ganska dyr historia för en privatperson, men faktum är att det går att få ned kostnaderna lite grann.

Hur mycket en bergsprängning kostar beror i första hand på förutsättningarna. Ska du till exempel spränga i Stockholm, som generellt sett är ganska bergigt, blir det fler kvadratmeter berg som ska sprängas. En annan faktor som kan vara fördyrande är antalet närliggande grannar. Återigen kan det alltså bli dyrt om du gör sprängningen i en stad som Stockholm. För varje grannfastighet kan besiktningskostnaderna öka med nästan 5 000 kronor.

Oavsett om man bor i Stockholm eller någon annan stad, finns det saker man kan göra för att dra ner kostnaderna för arbetet. Tipsen nedan behöver varken vara särskilt svåra eller tidskrävande att ta sig an.

Kan du använda fraktionerna till utfyllnad?

En betydande del i det totala priset för en bergsprängning utgörs av transportkostnader och tippavgifter. Om du kan undvika dessa, eller åtminstone sänka dem rejält, kan du betala betydligt mindre i slutändan. Kika helt enkelt på om du kan använda fraktionerna från sprängningen till utfyllnad på en lägre del av tomten. Om du kan göra detta är det bara att ta tillfället i akt.

Ge firman så precis information som möjligt

Ett vanligt problem hos privatpersoner som anlitar bergsprängning är att det tillkommer mer berg under arbetsprocessen som inte varit avtäckta. Att täcka dem och även borra i dem kan ställa till det lite för firman och det innebär även ökade kostnader för dig som beställt jobbet.

Se till att ge firman som sköter bergsprängningen så precis information som möjligt. De bör veta hur djupt de ska borra, hur mycket berg det handlar om och de bör även ha ritningar på grunden. På så vis undviker du fördyrande kostnader under arbetsprocessen.

Ta in flera offerter

När du har samlat den information du behöver, kan du skicka en så precis uppdragsbeskrivning du kan till flera olika firmor. Ett tips är att använda en sökmotor och skriva in sökord som ”Bergsprängning Stockholm”, där du helt enkelt byter ut Stockholm mot din stad om det inte är där som sprängningen ska göras.

En sådan sökning ber ge dig flera relevanta förslag på firmor som kan utföra arbetet. Kontakta dem var för sig och skicka din uppdragsbeskrivning. Det kan även fungera att använda sig av en så kallad offertsida, som förmedlar förfrågningar från kunder till firmor i närområdet. Tänk dock även på att ta referenser och att kolla upp firman du anlitar. Bara för att de är billigast – behöver de inte vara bäst.

Använd ROT

För bergsprängning vid din bostad har du möjlighet att göra rotavdrag i vissa fall. Dock gäller det endast sprängning som är nödvändig för att göra en utbyggnad av din bostad, samt för att återställa marken till ursprungligt skick efter att ett mark- eller grävarbete har utförts. Det sistnämnda gäller då inom ett halvår. Avdrag ges dock inte för besiktningar.

Att tänka på inför bygget av ett inglasat uterum

18 jun 2017

Många drömmer om att glasa in ett uterum. Det förlänger sommarsäsongen, och det är lätt att avundas personerna i uterummet som sitter i t-shirt och äter glass, medan en annan ännu har på sig vinterjackan. Innan man sätter igång att bygga finns det några saker man bör fundera över. Här kommer några goda råd:

Det kan bli varmare än du tänkt dig

Det är många som byggt ett uterum, som till sommaren blivit alltför varmt för att umgås i. Att välja både klart glas på väggar och tak kan få temperaturen att höjas snabbt till inte längre så sköna nivåer. Fundera över detta och fråga gärna experter om just din situation. Hur utsatt blir platsen för solljus? Vilka temperaturer blir rimliga en vanlig svensk sommardag? God ventilation, takhöjd och ogenomskinligt tak kan vara åtgärder som hjälper till att reglera temperaturen.

Glöm inte söka bygglov

Att inte söka bygglov kan bli en dyr historia. Ett inglasat uterum räknas som en tillbyggnad, eller alternativt en nybyggnad. Kontakta alltid stadsbyggnadskontoret i din kommun för att få information om vad som gäller för just dig.

Välj fönster med omsorg

Ska ytan främst användas under sommaren räcker det oftast med enkelglas, men har man tänkt sig att rummet även ska kunna fungera som vinterträdgård eller åtminstone gå att värma upp vintertid för sköna stunder, så kan det vara ett bättre alternativ med 2-glas eller till och med 3-glasfönster.

Sommartid eller Året-runt?

Vill man kunna nyttja platsen även vintertid, så räcker det inte att se över val av fönster, och eventuella täckande väggar. Även tak och golv är av stor betydelse. Ett tak som ska klara hålla värmen under vintern måste vara gediget, även om det kostar lite mer. En grund som ska klara året-runt-standard i tillbyggnaden eller nybygget kan behöva bestå av en isolerad gjuten platta. Därefter har man möjlighet att välja ett värmande golv, så som klinkers med elektrisk golvvärme under. Vet man med sig att rummet bara ska förlänga sommarsäsongen och ta vara på sommarens värme, så klarar man sig med enklare - och ofta billigare - alternativ.

Hur vill du använda ditt nya rum?

Ofta har man många olika idéer hur ytan ska användas: en plats för odling och avkoppling, eller för sköna regnskyddade middagskvällar med vänner. Kanske en egen spa-anläggning med jacuzzi eller som en kombination av några av ovanstående idéer. Gör skisser i början och tänk igenom alternativen, så är chansen större att du blir riktigt nöjd med ditt bygge.

PVC Fönster – en bra och billig lösning

9 jun 2017

Att byta fönster är något som man som husägare någon gång kommer att tvingas till. Fönster har – liksom allt annat – en begränsad livslängd och då de dessutom påverkar så mycket i ett hus så är ett byte ibland absolut nödvändigt att göra. Ser man till fönster så är det nämligen en stor källa till att många betalar för mycket pengar i uppvärmning och detta då uttjänade, äldre och otäta fönster helt enkelt släpper ut varm luft och låter kall sådan sippra in – en ohållbar ekvation som leder till en hög räkning och som dessutom i allra högsta grad påverkar inomhusklimatet till det sämre.

Kort sagt – ibland måste man byta fönster på sitt hus och detta är något som kommer att kosta pengar; fönster är nämligen allt annat än billiga och även om man sätter in dem på egen hand och utan professionell hjälp från en glasmästare eller en snickare så kommer man att få vara beredd på att öppna sin plånbok ganska rejält.

Dock så finns det olika typer av fönster att välja på vid ett byte och om vi nedan radar upp två stycken av dessa och skriver lite om deras respektive för- och nackdelar så kanske vi kan underlätta för dig om du någon gång ställs inför att byta fönster på ditt hus.

 • PVC fönster: PVC fönster har i Sverige dragits med ett dåligt rykte som går ut på att de inte håller måttet. Ett rykte som dessutom i många fall varit sant. PVC fönster förr var nämligen inte anppasade efter vårt klimat och de klarade inte av våra minusgrader och gick därför lätt sönder. Dagens PVC fönster dock är tillverkade i Sverige och de är gjorda för att stå emot även den kallaste av vinterdagar vårt nordiska klimat kan frambringa. Fördelen – den klara – med PVC fönster är att prislappen är väldigt låg om man jämför med andra alternativ. Detta i kombination med att de inte kräver någon annan skötsel än att man tvättar dem gör att vi numera kan rekommendera PVC fönster med varm hand. Nackdelen? De är inte lika snygga och är speciellt svåra att få att smälta in i ett trähus.
 • Träfönster. Det självklara valet för de flesta. Trä har en naturlig koppling till våra svenska hem och är ett material som vi använder till allt från hus till möbler och leksaker. Träfönster är snygga och de håller – vid rätt skötsel – över en lång tid. Dock – och detta är viktigt: de kräver just skötsel och underhåll. Varje år bör man ta loss fönstren och slipa, måla och skrapa dem för att ge dem så lång livslängd som möjligt. Ett projekt som man slipper vid ovan nämnda PVC fönster. Dessutom – träfönster är dyra och passar därför inte alla.

Frågor och svar om garageportar

11 maj 2017

Att som husägare ha fördelen av att i anslutning till sitt hus ha ett garage är något som många drömmer om. Kort sagt, ett garage är en nödvändighet för många i och med vårt svenska klimat där bilar slits mer av kylan och där ett uppvärmt garage kan ge en längre livslängd för bilen i fråga.

Det har också blivit populärt att bygga ett garage och detta framförallt sedan det blev möjligt att använda sig av rot-avdraget där man i och med detta kan anlita en snickare och därefter dra av upp till halva beloppet för dennes arbete på sin deklaration. En summa som man sedan får tillbaka på sin skatt. Rot-avdraget har alltså gjort att många – som har möjligheten – väljer att bygga denna nödvändighet i anslutning till den befintliga fastigheten.

Det här för dock med sig några frågor och några av dessa gäller vilka garageportar man ska välja samt vilka effekter som man kan få beroende på vilken modell man väljer. För att förenkla lite kring ämnet garageportar så har vi tänkt samla några av de vanliga frågorna, svara på dessa och därmed kanske underlätta för dig om du står inför att bygga ett garage. För enkelhetens skull så säger vi att du bor i Stockholm; av en anledning som kommer att framgå senare i texten.

Kan jag installera mina garageportar på egen hand?

Ja, men frågan är om du vill? Att montera garageportar är svårt och maximal effekt får du om du låter ett proffs sköta jobbet. Även detta faller in under rot-avdragets vingar så det är inte alltför dyrt – och det är oavsett summa definitivt värt det. Kort sagt – du får montera dina garageportar på egen hand i Stockholm, men du bör inte göra det.

Hur ska jag få garageportar i samma stil som huset?

Här fanns det problem tidigare, men numera så finns garageportar i väldigt många färger och dessutom i olika material också. Det är således inga problem att matcha och få sina garageportar att passa in i din miljö. Det finns träpanel att välja om du har tt hus i detta material.

Är garageportar säkra?

Ja! Och här har vi anledningen till att Stockholm blev staden vi valde. I Stockholm har man nämligen sett ett klart samband mellan inbrott och undermåliga garageportar och genom att välja en säker modell – vilket de flesta är – så kan du också göra det betydligt svårare för en inbrottstjuv och få denna att söka sig vidare till ett hus med äldre garageportar.

Finns det fler fördelar?

En av de främsta fördelarna man får genom att välja moderna garageportar är att de inte på samma sätt låter kall luft komma in i huset medan varm luft släpps ut. De gör – kort sagt – huset mer kostnadseffektivt och sparar pengar i uppvärmning och energi.

Här kan du läsa mer om garageportar: http://www.garageportarstockholm.se/.

Plattsättare – en framtidsbransch

25 apr 2017

Funderar du på att utbilda dig plattsättare så har du framtiden för dig. I och med ROT-avdraget så har branschen för plattsättare och andra hantverkare som är aktiva inom bygg- och renovering exploderat, och inget tyder på att det kommer att bli ont om jobb i framtiden heller.

Dessutom är plattsättaryrket ett arbete där kreativiteten är i centrum, i kombination med noggrannhet och precision. Att sätta kakel och klinkers sätter också flera andra egenskaper på starka prov: känslan för mönster, former och material. Du kommer att få en varierad och spännande jobbvardag, full av nya bekantskaper och spännande utmaningar.

Många utbildningar att välja på

Det finns ett flertal olika utbildningar som man kan gå om man vill arbeta som plattsättare. Den gemensamma nämnaren med dessa utbildningar är att de  stor utsträckning innefattar lärlingsarbete på företag inom branschen. När du har fått ditt lärlingsbrev så är det bara att ta steget ut på den heta arbetsmarknaden. Som plattsättare förväntas du behärska konsten att sätta plattor på väggar, klinkers på golv, i trappor och på andra ställen där det behövs. Dessutom måste du behärska det superviktiga grundarbetet till fullo. I det ingår ett flertal moment som är absolut oundgängliga för et bra resultat. Flytspackling, utförande av tätskikt och fallspackling är bara några av dem. Grundarbetet är livsviktigt för att utföra våtrumsarbeten, fuktskador eller mögel i ett badrum är en katastrof, både för kunden som tvingas bo mitt i eländet och hantverkaren själv som får sitt renommé förstört.

Utbildar du dig till plattsättare så får du bra grund om du senare vill utveckla dig och jobba inom andra områden i byggbranschen: husbyggnation, murningsarbeten, armering, projektering av arbeten, fuktspärr av badrum är bara några av de färdigheter som du lär dig.

Grundkurs i företagande

I de flesta utbildningar till plattsättare så kommer du också få lära dig en hel del om nyföretagande och datakunskaper, fantastiska färdigheter att ha den tag du vågar ta steget och starta ett eget företag i branschen. På vissa utbildningar får du till och med att prova på att starta ett eget företag som en del av utbildningen.

Som sagt, kakelbranschen har ökat med stor fart under den senaste tioårsperioden och hantverksarbeten av olika slag har överhuvudtaget blivit mer synliga.

När du är färdigutbildad plattsättare kan du ta steget direkt ut på arbetsmarknaden. Först blir du förstår lärling. Lärlingsperioden, med lärlingslön, varar i ungefär två år efter avslutad utbildning. För att få yrkesbevis som plattsättare krävs det att du har arbetat i 3 300 timmar, då räknas även de timmar du har tillgodo från utbildningen in.

Vill du veta mer om plattsättare och andra våtrumsrabeten. Lär mer på plattsättaretäby.se.

Hur man hittar en tomt att bygga hus på

22 apr 2017

Att hitta en tomt och bygga sitt eget hus är ett drömprojekt för många. Är man i startskedet, eller funderar fortfarande, kan det dock vara lite svårt att veta var man ska börja. Det kan vara bra att ha en aning om vilket typ av hus man vill köpa, så att man kan harmonisera huset och tomten med varandra. För många är dock läget det viktigaste och kan enkelt para ihop huset med den tomt man har hittat.

Gå genom kommunens kö

Ett vanligt sätt att få tag på en tomt att bygga hus på är att ställa sig i kommunens tomtkö. Det är dock inte alla kommuner som har detta – men de flesta. Det är upp till politikerna om tomter ska förmedlas genom kommunen eller inte. Ofta handlar det om kommuner som har en stor tillgång på mark. Till exempel har Stockholm och centralt belägna kommuner i området kring Stockholm (Solna och Sundbyberg) ingen tomtkö. Kommuner längre ut i Stockholms län, så som Nynäshamns eller Norrtälje kan däremot ha det.

Leta upp en tomt du gillar

Det här är något som är svårare att göra i exempelvis Stockholm, men lättare att göra på mer avlägsna platser där tomterna generellt sett är större. Genom att helt enkelt ta bilen, åka runt och hålla utkik efter tomter du gillar kan du ha tagit första steget till att hitta en tomt att bygga hus på. Om tomten är stor, är det inte alltför osannolikt att ägaren till marken inte har något att emot att sälja av en bit av tomten.

Vill du bo nära en storstad, Stockholm eller Göteborg till exempel, är tomterna generellt sett mycket mindre än de som är lite mer avlägsna. Således kan, som tidigare nämnt, den här taktiken bli ganska svår om du vill bo mer centralt.

Kolla runt på olika hemsidor

Det finns en rad olika sidor där tomter säljs som är möjliga att bygga hus på. Om en privatperson till exempel vill sälja en tomt, görs det normalt sett genom en mäklare eller en annonssajt. Många sidor där fastigheter och tomter säljs finns på nätet – lika så annonssajter. Genom att söka runt efter dessa kommer du med stor sannolikhet att hitta något intressant.

Om du inte hittar något med en gång, kan det löna sig att gå tillbaka och kolla lite senare. Dessa sidor uppdateras som regel ofta. Skulle du titta in på en dylik sida någon gång om dagen, eller någon gång i veckan, lär det inte dröja länge förrän du har hittat din drömtomt att bygga hus på.

Behöver du hjälpa med själva husbyggandet hittar du nyttig information på denna sida: http://www.byggahusstockholm.org/.

← Äldre inlägg