Blogg

Låt en elektriker dra elen

25 apr 2018

Det kan vara frestande att spara några kronor vid en renovering och göra saker på egen hand - trots att man kanske saknar den nödvändiga kunskapen. Mycket går faktiskt att läsa sig till och i många fall så handlar det om en utmaning som - faktiskt - kan bli bra i slutändan. Att göra ett jobb på egen hand behöver inte bli dåligt på något sätt. Det kommer förmodligen att bli sämre än om man tagit hjälp av en yrkesman, men för den sakens skull då behöver det man själv gjort inte vara funktionellt.

Dock så bör man alltid ställa sig några frågor innan man sätter igång. Kan jag göra detta, vilka kan de eventuella konsekvenserna bli om jag gör fel och - den viktigaste frågan - f å r jag göra projektet på egen hand eller måste jag ta hjälp? Två saker - projekt - kommer direkt upp i våra huvuden då vi ser dessa frågor. Vatten och elektricitet. Vi förklarar hur vi tänker genom att sätta dessa båda saker i varsin punkt.

 • Vatten: Sverige är ett land som gått från att vara relativt förskonade från vattenskador till att bli väldigt hårt drabbat. Man räknar de årliga kostnaderna till hisnande 5 miljarder kronor för att korrigera olika typer av vattenskador. Vårt klimat är en stor förklaring som i kombination med bristande underhåll från hus- och fastighetsägares sida. Plötsliga väderomslag kan få rör- och ledningar att frysa och tina inom loppet av några dygn; det i sin tur kan komma att få stammarna att spricka och gå sönder. Den andra anledningen handlar just om renoveringar och där kan man påverka mer som privatperson. Att ta hjälp av en rörmokare om vatten ska dras eller om man ska genomföra någon typ av installation - av exempelvis en diskmaskin - gör att man, så att säga, lever lite säkrare. Även sett till framtiden då man kan sälja sin bostad utan att riskera att dras in i tvist gällande dolda fel.
 • Elektriker Till skillnad mot vatten och en rörmokare så får man som privatperson inte utföra olika elinstallationer på egen hand. Där måste man anlita en behörig elektriker. Det finns en tydlig skillnad i konsekvenserna: vattenskador är kostsamma att ersätta. Felhantering och skador som kommer av icke-fackmannamässiga elarbeten kan vara livsfarliga. Kort sagt: du kan dö om du hanterar el på ett felaktigt sätt och det jobb du gjort kan komma att starta en eldsvåda i framtiden. Det är också det som gör att en behörig elektriker måste anlitas - även vid de mindre jobben. Visst, det kan kanske vara frestande att sätta in spotlights i taket till den nyrenoverade hallen till villan i Stockholm - men vad händer om du sätter en sådan i en regel? Ta inga risker: anlita alltid en elektriker.

Så gör du om du har gamla rör

25 apr 2018

Har du gamla rör? Är du orolig över att de kanske har rostat och börjat läcka? Om du är orolig över att de behöver bytas ut eller om det är dags att kontrollera dem, finns det några tecken  du kan titta efter. Har du ett avloppsrör  eller en golvbrunn som är så skadat att avloppsvattnet rinner ut och du kanske är orolig att vattnet rinner ut på fel ställe? Det kanske redan har runnit ut vatten ur ett tappvattenrör? Golvet eller väggarna i badrummet är slitna och vatten läcker ut i byggnadskonstruktionen? 

Har du svarat ja på någon av dessa frågor bör du ta kontakt med ett VVS-företag. I alla dessa fall bör du ta kontakt med ett VVS-företag som kommer och inspekterar dina rör. Då för de in en minikamera som de kan styra med en dator och på så sätt komma inuti rören och inspektera dem. Ser de då att det finns korrosion och till och med skador på rören har du då två alternativ:

Installera helt nya rör

Så måste ett VVS-företag riva ut de gamla rören och montera helt nya rör. De måste då riva ut hela badrummet, och på alla ställen där rören går. Det är ett mycket kostsamt och stort projekt, men å andra sidan får du helt nya rör och vet att de håller för flera år framöver.

Fördelar och nackdelar med byte av rör

Fördelarna med att byta till helt nya rör, är relativt självklara; du få nya rör som lär hålla i minst 20 år till. Du vet att om bara arbetet är rätt gjort, bör du inte drabbas av någon vattenläcka de närmaste åren. Du kan slappna av. Nackdelarna är att det är kostsamt och tar lång tid innan arbetet är klart. Du lär få göra om hela badrummet, efter man river ut allt för att lägga nya rör. Likaså i köket, om det är där rören måste bytas ut. Förmodligen river man ut både kök och badrum då rören är förbundna med varandra.

Göra en relining

Du måste inte dra ut de gamla rören. Du kan gott och väl göra en miljövänlig relining. Det innebär att man installerar foderrör i ledningssträckan med hjälp av tryckluft. Stoickledningar och grenrör fräses till ett fullt flöde med hjälp av robotteknik. Allt arbete övervakas och styrs med hjälp av en kamera som följer allt noga och tar rörliga bilder. På det sättet kan man följa arbetets gång. Efteråt görs kvalitetskontroller så att reliningen verkligen har lyckats.

Fördelar och nackdelar med relining

Det är billigare att bara göra infodringar av rören med relining. Det tar mindre arbete i anspråk att göra detta i jämförelse med att byta ut rören helt och hållet. Det är miljövänligare då man gjuter om rören inifrån och lägger en ny yta på rören inifrån. Det tar inte särskilt mycket material i anspråk. Du behöver inte riva ut badrum och kök, utan kan behålla dem intakta. Nackdelen med en relining är att du bör kontrollera dem med jämna mellanrum för att veta att den håller och att rören är intakta.

Vid en snabb koll på nätet, kan man konstatera att det inte är alla VVS-företag som arbetar med relining. En del föredrar att ge råd om att byta vattenledningar helt och hållet. Det är synd då relining är ett mer miljövänlgit alternativ.

Bygga replokal hemma

18 apr 2018

Många drömmer om att bygga en replokal eller musikrum, att ha tillsammans med familjen, bandet eller bara som en kul grej med kompisarna när det är fest. I Stockholm är det svårt att få tag på en replokal, och har man bara musiken som hobby kan man lika gärna fixa en lokal själv, tänker många. Att ständigt ha tillgång till uppriggade instrument är dessutom ett jätteplus om du vill att dina barn ska bli intresserade av musik och kanske kunna börja öve lite i smyg på egen hand.

Beroende på hur ambitiös du är finns det många sätt att gå tillväga, från enklast möjliga setup till riktigt avancerad akustikbehandling. Det som kanske framför allt är eftersträvansvärt när det gäller replokaler i boendemiljö är väl att det är relativt ljudtätt utåt, så att repandet inte stör grannar eller mindre musikintresserade familjemedlemmar. Att göra en lokal helt ljudisolerad är dock en extremt svår uppgift, särskilt när det rör sig om instrument som trummor, bas och förstärkt elgitarr. Ljud, särskilt låga frekvenser, har en fenomenal förmåga att fortplanta sig i en byggnad.

Akustik

Här krävs att man har ett hum om akustik och hur ljud beter sig i ett rum. Ljud består av vågor, som fortsätter rakt fram tills det stöter på ett material. En del av ljudet kommer att fortsätta genom materialet och en del kommer att studsa mot materialet och vända tillbaka, en så kallad reflektion. Beroende på vilka toner oms spelas och vilket instrument man spelar det på, ser ljudvågorna olika ut och är olika långa. Det är viktigt att man anpassar och dimensionerar sitt rum så att ljudvågorna inte studsar fram och tillbaka genom sig själva, att de resonerar. Det finns tabeller för hur man ska dimensionera en replokal eller studio på bästa sätt för att undvika stående vågor och resonans.

Vinklar och vrår

En bra tumregel är att bygga in vinklar och vrår i rummet. En fyrkantig låda är sämre ett rum med många vinklar och vrår. Man måste inte bygga vinklar och vrår i själva rummet, utan kan ordna det med akustiska hjälpmedel som basfällor och akustikplattor som sätts upp på väggarna. Mattor på golvet kan också hjälpa till att dämpa ljudet.

Det bästa sättet att göra ett rum ljudisolerat är dock att bygga ett ”rum i rummet”, dvs bygga väggar, golv och tak inne i ett rum, som inte har kontakt med det ”vanliga” rummets väggar, golv och tak. Golvet kan vila på sand eller sågspån och ska ha en luftspalt på någon centimeter mellan väggar och tak. Det finns många forum på nätet med länkar till ritningar på hur ett sådant rum kan byggas och vilka material som är bäst att använda sig av. I ett flytande rum kan ett rockband dra på ganska högt utan att grannarna störs.

Fönster och ventilation

Det som släpper ut mest ljud ur ett rum är förstås ventilationen och fönstren. Ventilation kan man oftast fixa ganska hjälpligt med hjälp av akustikfällor och filter. I fönstren bör man byta ut de vanliga fönstren mot tjockare rutor, ju tjockare desto bättre. Se även till att rutorna sitter fast ordentligt i bågarna så att de inte börjar vibrera och orsaka ännu mer oljud.

Vill man ha ännu mer ljudisolering kan man även sätta bubbelplast för fönstren, något som kanske påverkar utsikten men ändå släpper in ljus. Allra bäst är dock att bygga replokal i ett rum med små eller inga fönster, till exempel en källarlokal. Lämpligt rockljus är ju ändå inte solljus, utan snarare spotlights och discokula.

Blir det dyrt?

Du kan komma undan billigt med att bygga en replokal om du bara vill inreda den med några gipsskivor, tapet och ett parkettgolv eller heltäckningsmatta. Vill du däremot göra en gedigen akustikbehandling av rummet får du vara beredd på att det kommer at kosta en hel del. Dessutom tillkommer ju musikutrustningen samt övrig väsentligt kringutrustning som ölkyl, soffor, bord, stolar osv.

Den som inte har möjlighet att bygga en egen replokal kan besöka exempelvis http://www.replokalstockholm.nu/.

 

Frågor och svar om mögel

5 apr 2018

Det är inte alla gånger så lätt att upptäcka mögel, till exempel i hus. De syns inte, men kan ibland lukta. Då kan det lukta jord, eller avge en unken, fuktig lukt. Har man drabbats av mögel under en längre tid, kan man ha vant sig vid lukten och känner den inte längre. Ofta kan man känna den på nytt om man har varit bortrest ett tag, och kommer hem och då märker att det luktar fuktigt. Ofta kan den unkna luften sätta sig i kläder och hår. Så länge möbler har en fuktig miljö, kan det vara så att det inte avger någon lukt. Det är om det någon gång blir för torrt för mögelsporerna, då kan de bli ”stressade” och avge lukt.

Hur kan man förebygga mögel?

Det finns en del man som husägare kan göra för att förebygga mot mögel. En sådan sak är att se till att inte huset blir för fuktigt. Det bör ha riktiga hängrännor och stuprör så att allt vatten avleds från huset. Då bör man också undvika att plantera växter alldeles för nära huset. Man bör även se till att bygga huset så att inte tomten lutar mot huset, då kan fukt lätt samlas mot husets sockel.

Hur hittar man mögel? 

För en lekman är det inte särskilt lätt att hitta mögel på egen hand. Ibland kan man se fläckar på väggar, som inte går att tvätta bort. Det kan ha olika färg, allt från svart, till gula prickar. Det kan vara så att man inte känner någon lukt, till att det luktar illa. Så är man osäker, bör man alltid kontakta ett företag som kan göra en mögelbesiktning. Då kommer en kontrollant ut till ditt hus och gör en ordentlig kontroll av hela huset.

Vad kan man göra om man hittar mögel?

Det första man ska göra är att anlita ett företag som sanerar hela huset mot mögel. Då kommer de och besprutar med kemiska giftmedel, så att möglet dör. Sedan kan de installera en avfuktare som förbättrar atmosfären och luften som förhindrar tillväxt av mögelsporer. Efter det kan man installera en bättre ventilering. Och riva bort det som är mögel angripet och ersätta med nytt och fräscht material. Det är viktigt att få bort allt som kan ha varit angripet av mögel.

Var hittar man en som sanerar mögel?

Beroende på var du bor, finns det olika sätt att hitta en som sanerar mot fukt och mögel. Både fukt och mögel trivs bäst i fuktiga miljöer. Bor du i en storstad i vårt avlågna land, är det lättare att hitta ett företag som arbetar med saneringe av mögliga och fuktiga hus. Om du inte känner till något sådant företag kan du alltid googla mögelsanering Stockholm, elelr mögelsanering och sedan skriva in den ort där du bor. Då bör du få flera förslag som du kan ta kontakt med. Fråga om offert. Får du flera olika företag, gör du så med alla tills du blir nöjd och ber dem komma hem till dig. Är det ett bra och ritkigt företag bör du känna dig trygg med dem.

Tänk på detta när du gjuter i betong

30 mar 2018

Här försöker vi inspirera till byggen och konstruktioner och gör det med hänsyn till de vanligaste materialen när det kommer just till byggen och konstruktioner, som i detta inlägg som handlar om betong och armeringar. Att bygga med betong är att arbeta med ett mycket gammalt material. Betong har varit det givna materialvalet när det har kommit till byggen och konstruktioner.

Redan under romartiden användes ett slags betong, som egentligen inte skiljde sig åt så mycket från våra betongarbeten, förutom det att de använde sig av vulkanaska, istället för cement. Det viktigaste är att du alltid behöver en form när du ska gjuta med betong, eftersom betongen är något som inte är fast till formen, förrän den är härdad och har stelnat. Har den väl stelnat, kan du knappast rubba den. Det sitter som berget. Det är därför gjutna betongplattor passar bäst till husgrunder, liksom till husväggar i flerfamiljshus.

Armerad betong innebär längre hållbarhet

För att dessutom säkerställa betongens härdighet, brukar man armera den. I princip kan du gjuta vad som helst i betong, det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Varför inte utnyttja betongens egenskaper och bygga eldstäder, kaminer eller platsbyggda möbler i betong? Många anser inte att betongen är så vacker, men den blir inte vackrare eller fulare än den form vari du gjuter betongen. Du kan dessutom både kakla och måla betongen, och på så sätt påverka utseendet.

När du arbetar med betong är det vissa saker som du bör komma ihåg för att betongarbetet ska bli så bra som möjligt:

1) använd inte borrmaskinen på högsta varvtal, den kan kortslutas

2) härda inte betongen för snabbt, ytan bör hållas fuktig så länge som möjligt

3) ha tålamod med betong, det tar 3 veckor innan betongen härdas, så se därför upp med att kanter och hörn när du tar bort den form som du har hällt betongen i

4) det får inte finnas luftbubblor i betongen, då är det bäst att vibrera den för att få ett bra resultat

Välj ett företag nära där du bor

Det är viktigt att du väljer ett företag som har lång erfarenhet av betongarbeten. Om du inte känner till något sådant företag kan du googla betongarbeten Stockholm, så får du fram några bra förslag på betongfirmor om du bor i Stockholm. Gör du inte det, googlar du betongarbeten plus det ort där du bor. Så får du flera bra förslag på företag nära där du bor.

Plats på tomten? Bygg ett Attefallshus

13 mar 2018

Det finns ett värde i att maximera sitt boende och de flesta av oss drömmer väl om att skaffa mer yta – något som dock är få förunnat; även för husägare. Att bygga ut kräver ofta ett bygglov och ett sådant brukar ta ganska stor del att behandla. Och; med ett bygglov så kommer även en kontrollansvarig på köpet och där denna måste ha betalt och där en sådan måste vara med i genom hela processen – på gott och ont. Kort och gott – en utbyggnad må låta som en ganska lätt match; men den kräver en ganska långdragen procedur innan man ens slagit i sin första spik.

Dock; det finns en annan typ av byggnad – en som vi anser vara väldigt mycket bättre än vad i stort sett samtliga utbyggnader är. Vilken? Jo, ett så kallat Attefallshus. För att bygga ett sådant krävs nämligen inget bygglov – det räcker med att du ansöker, genom att skicka ritningar, till byggnadsnämnden i den kommun du bor i och där sällan ett nekande svar ges. Vad är då – utöver detta positivt med ett Attefallshus och varför rekommenderar vi ett sådant?

Vi kan här säga att du bor i Stockholm och funderar på att bygga ett Attefallshus på din tomt – dessa fördelar tycker vi bör överväga dig att slå slag i saken:

 • Ett Attefallshus går att bygga till en storlek om maximalt 25 meter2 och är således enväldigt stor byggnad som mer än väl kan fungera som en permanent bostad. Ska du bygga ett Attefallshus – se till att dra in vatten och el direkt.
 • Som sagt; ett Attefallshus fungera utmärkt som en bostad och i och med att du bor i Stockholm så finns det all anledning att överväga en annan aspekt – att hyra ut ditt Attefallshus. Bostadskrisen är, som alla vet, monumental i Stockholm och du kan lindra denna genom att hyra ut ditt Attefallshus till exempelvsi en student. Två flugor i en smäll – du får in lite extra pengar och du ger samtidigt en ung person en chans att bo tryggt i vår huvudstad.
 • Lätt att bygga. En sanning med viss modifikation givetvis – allt beror på din egen händighet. Men faktum är att du kan beställa ett Attefallshus i byggsatser och anlita exempelvis en snickare för att sätta ihop det åt dig om du inte klarar av det på egen hand.

Läs mer om Attefallshus hos Attefallsverket.

En golvslipning ger full effekt till bättre pris

28 feb 2018

I din bostad finns det en yta som slits mer än någon annan; en yta som du kanske inte tänker på, men som faktiskt påverkar intrycket av hela ditt hem. Vi talar om golvet och vikten av att hålla det i gott skicka. Golvet är inte  - som många andra saker och detaljer – någon slit-och-släng-vara som du kan byta ut så fort det blivit skadat, nött eller ser allmänt trist ut. Eller visst, du kan byta ut det – men bättre är att ta hand om det befintliga golvet och förädla det genom en golvslipning. 

Man brukar säga att ett trägolv ska hålla i ungefär en mansålder. Ser man till detta så finns det alltså ganska goda möjligheter att det golv du dagligen sätter dina fötter på går att få väldigt snyggt igen och att du inte behöver planera för att köpa- och lägga in ett nytt. En golvslipning kan rädda ditt golv och det är också en väsentlig del av det underhåll som krävs för att golvet i fråga ska hålla så länge som vi ovan nämnde. 

Många fördelar med golvslipning

Fördelarna med en golvslipning är många, men primärt så handlar det om att du A) tjänar väldigt mycket pengar på en sådan. Jämför du priset för en golvslipning i vardagsrummet i din bostad i Göteborg med kostnaden för att köpa ett nytt golv så kostar det förra alternativet en bråkdel av priset. Gällande skönhet så finns det få saker som slår ett nyslipat, äldre trägolv på fingrarna. Det handlar om att trä är ett levande material som kräver år innan det sätter sig och blir riktigt vackert; ett äldre trägolv har hunnit skaffa sig en patina och personlighet som ett nytt golv saknar. 

Använd rot-avdraget för en golvslipning i Göteborg

Vi anser att man ska ta hjälp med en golvslipning. Detta då projektet är svårt – en slipmaskin kan väga upp till 80 kilo – och att man inte har så stor marginal att misslyckas. Slipar du för djupt så blir golvet ojämnt och du kanske måste fixa till det – och så vidare. Anlitar du ett företag i Göteborg för din golvslipning så sker inga misstag, golvet blir jämnt och fint och du får, helt enkelt, ett mer hållbart resultat. 

Du kan dessutom använda ditt rot-avdrag för en golvslipning. Konkret så innebär det att du drar av 30 % av arbetskostnaden som företaget lägger ner – detta med ett tak på 50.000 kronor årligen. I dagsläget så kan man även erbjuda en nästintill dammfri slipning. Det har tidigare varit problematiskt att slipa ett golv då damm kunde hittas i allt från byrålådor till köksskåp. 

Moderna golvslipmaskiner med sug

Dagens moderna slipmaskiner samlar upp nästan allting direkt och du som kund  slipper således bekymret med att dammsuga överallt efteråt. Dock så krävs naturligtvis täckning ändå – helt dammfritt är det omöjligt att få. Att täcka för dörrspringorna till det rum som ska slipas är ett måste. Läs mer om golvslipning i Göteborg på: golvslipninggöteborg.com.

Gör en innergårdsrenovering i Stockholm

22 feb 2018

Det finns ett område som ofta negligeras då det kommer till underhåll, skötsel och uppdateringar då man ser till hur fastighetsägare och BRF:er agerar. Detta i form av innergården och om man ser till hur en vanligt sådan tenderar att användas i Stockholm så handlar det mest om förvaring av cyklar och för kastande av sopor. 

Varje innergård är skapad för att fylla ett syfte. Grannar ska kunna mötas, umgås och lära känna varandra. Ett litet torg för en BRF. För att detta ska ske krävs en innergårdsrenovering – många innergårdar i Stockholm håller inte måttet

Tanken med en innergård är att man som boende ska kunna njuta av sol och av frisk luft även fast man bor i en lägenhet; på samma sätt som vid en villa så ska man kunna ta på sig sina skor och bege sig ut till en skyddad – av huskroppar – plats. En plats för möten och en plats för alla; ett litet torg för den som bor i fastigheterna och en plats som har potential att skapa en bättre grannsämja och gemenskap. 

Låt innergården bli en oas

Som det är nu så är innergården i många fall ett nödvändigt ont; en nödvändig passage för att ta sig till det egna hemmet. Varför? Det finns en inbyggd potential i varje innergård då de skapats av ett syfte. Och: det går att återskapa den grundtanke som en gång fanns genom en innergårdsrenovering; något som vi ska tala mer om här. En innergårdsrenovering i Stockholm kan i stort sett bli exakt vad som helst; den enda begränsningen är den egna fantasin. Därfär så är det också viktigt att alla får vara med och bestämma i en BRF som står inför en innergårdsrenovering. Vanliga förslag som brukar behandlas är bland annat dessa: 

 • Fler parkeringar. Då Stockholm lider brist på parkeringar så brukar många av välja att addera parkeringplatser vid en innergårdsrenovering. Något som även kan vara ekonomiskt fördelaktigt; man kan hyra ut en plats ganska dyrt.
 • Fler grönområden: Grönområden är en ännu större bristvara i Stockholm. Vid en innergårdsrenovering så väljer därför många att fokusera på det gröna; man sätter ut lår för odling och man anlägger små gräsplättar för allmänt häng.
 • Nöje: En grillplats, en boulebana, en loungedel – många ser en innergårdsrenovering som en chans att skapa ytor för möten med sina grannar.
 • Lekplatser. I områden med många barn så kan en mindre lekplats vara en perfekt lösning vid en innergårdsrenovering i Stockholm.Som förälder så får man bättre uppsikt över sina barn då det räcker med att titta ut genom fönstret.

Vikten av rätt företag vid en innergårdsrenovering

Man ska dock inte tro att det handlar om att bara röja upp lite. I många fall så handlar det om innergårdar som är så förfallna att man måste börja om från grunden; lägga ny asfalt, byta bjälklag, dränera, sätta nya tätskikt och så vidare. 

“Rätt företag är ett måste. Det krävs speciella maskiner vid en innergårdsrenovering och det krävs både planering och framförhållning. Arbetet kan, tack vare väderskydd, ske i ur och skur - något som gör projektet effektivt och tidsbesparande“ 

Rätt företag är därför ett måste och lyckligtvis så finns det, på en innergårdsrenovering, specialiserade företag att anlita i Stockholm.

Anlitar ni som BRF ett sådant så kommer dels projektet att planeras utifrån era önskemål, dels så kommer det att ske på ett säkert sätt och dels så går det fort; man brukar bland annat sätta upp väderskydd så att renoveringen kan ske oavsett hur väderprognosen ser ut. Man får – helt enkelt – valuta för pengarna man betalar; en riktigt god investering. 

Funderar du på att göra en tillbyggnad?

12 feb 2018

Har man möjligheten rent praktiskt och rent ekonomiskt så kan rätt typ av tillbyggnad göra en stor skillnad i vardagen., om det sedan handlar om ett extra rum, om att bygga ut eller om att bygga en bastu är oväsentligt då man utgår från sina egna behov. Finns det utrymme på tomten så kan e tillbyggnad vara en väldigt sund investering att göra – i synnerhet om man bor i Stockholm och ser till att varje kvadratmeter kan innebära ett väldigt mycket högre slutpris den dagen man funderar på att sälja. 

Idag har dessutom en tillbyggnad blivit lättare sett till minskad byråkrati – förutsatt att du håller dig inom givna regler. Numera så kan man nämligen komma undan det annars obligatoriska bygglovet och bygga ett så kallat Attefallshus. Om i ger två stycken exempel på Attefallshus och förklarar hur en tillbyggnad på din tomt i Stockholm kan falla in under ramen för att kallas för ett sådant så måste följande regler följas. 

Väggfast Attefallshus. Om du bygger exempelvis ett uterum som är anslutet till ditt ordinarie hus så får inte detta vara större än 15 meter 2 och ej heller vara högre än det ordinarie huset.  Det får dessutom inte vara närmare än 4.5 meter från din tomtgräns. Skulle din tillbyggnad komma närmare dina grannar än det avståndet så måste deras tillstånd ges. 

Fristående Attefallshus. Denna komplementbyggnad får inte byggas större än 25 meter 2 och den får inte vara högre än 4 meter från mark till taknock. Samma avstånd – 4.5 meter – gäller i förhållande till grannarna. I övrigt så är det fantasin som sätter begränsningarna. Ett fristående attefallshus kan byggas – isolerat, med indraget vatten, fungerande avlopp och elektricitet – som en permanentbostad, det kan byggas som garage, som förråd eller som exempelvis en bastu med tillhörande relaxavdelning. Av förklarliga skäl så är denna tillbyggnad väldigt populär i dagsläget. 

Välj totalentreprenad för din tillbyggnad

Om du skulle välja att genomföra en tillbyggnad inom måtten för ovanstående Attefallshus så behöver du inget bygglov. Men, däremot så måste du anmäla byggnaden och invänta ett startbesked innan du sätter igång. Detta gör du till byggnadsnämnden i den kommun du tillhör. 

I övrigt så skulle vi även råda dig att ta professionell hjälp med din tillbyggnad – oavsett om den blir större eller mindre än vad som tillåts för ett attefallshus. Detta genom hela resan – från ritning, till planering och till dess att bygget är klart och du kan börja nyttja din tillbyggnad. Detta då jobbet blir korrekt utfört och där du slipper en massa framtida besvär. Naturligtvis så förutsätter vi att du saknar den nödvändiga färdighet som krävs för att bygga då vi säger att du bör ta hjälp. 

En viktig del i denna hjälp – och som ett tips – är att anlita ett företag som erbjduer totalentreprenad. Många tror att detta per automatik blir dyrare då man, till skillnad mot vid delad entreprenad, anlitar samma företag för allting snarare än att söka efter en mindre firma för varje moment (dra el, isolera, dra in avlopp- och vatten, lägga tak och så vidare). 

Visst, anlitar du olika företag och tar in flera offerter så kan du få ett bättre pris. Mycket tyder dock på att detta är en initial besparing. Vad händer om en firma för ett fuskjobb, vad händer om en firma inte dyker upp och vad sker om det inträffar sjukdomar? 

I det långa loppet – både sett till kostnaden och till kvaliteten på din tillbyggnad – så är totalentreprenad att föredra. Förutsatt att du hittar rätt firma naturligtvis – något som kräver lite undersökning från din sida innan du skriver ett avtal. 

Ska du bygga om huset?

6 feb 2018

Funderar du på att bygga om ditt hus? Har ni blivit fler och behöver fler rum? Eller behöver ni anpassa ert boende för rullstol? Oavsett orsak till att ni behöver större, mer praktiskt boende, kan ni behöva bygganvisningar för er ombyggnation. Eller ni kanske vill ha ett helt nytt hus? Då har ni lite olika alternativ att välja mellan.

Be en arkitekt titta på ritningen

Antingen kan man bygga ett nytt hus, helt från grunden. Då behöver man först rita huset och be en arkitekt var med vid ritningen av det nya huset. Fördelen med det är att ni verkligen kan få ett hus helt och håller unikt, och som är designat utifrån era önskemål och behov. Arkitektritade hus är så gott som garanti på att ni får ett vackert hus.

Att utbilda sig till arkitekt innebär en lång utbildning. De kan räkna ut vilka balkar som ska till för att balansera huset och få rätt vinklar på tak och vilka fönster som lämpar sig bäst i de olika rummen. Anlitar du själv en arkitekt, behöver ni sedan ta kontakt med en som kan gjuta grunden, bygga markplanet och sedan ta in hantverkare som kan bygga väggar, tak, och ta in VVS-hantverkare som kan installera bad, dusch, toalett och köksutrustning.

Gör ett arbetsschema

När väl det är gjort behöver ni sedan hantverkare som gör själva inredningen på huset; gipsväggar, tapet och som målar i de färger som ni önskar. Det kan ta tid till alla olika moment. Det viktiga är att det finns ett arbetsschema där alla olika hantverkare kan arbeta efter och att de kommer i tid, så att ingen grupp behöver vänta in den andra.

Anlita en totalentreprenör

Låter det bökigt? Annars kan man lägga det på ett företag som tar ett helhetsansvar, från grund till tak. Då slipper man själv bekymra sig över att de olika hantverkarna kommer när man behöver dem. En del som är händiga och kan grundläggande arbete, kan göra en del själva, och som tar in hantverkare som gör det arbete man själv inte klarar av. Elektriker och VVS-montörer är sådana hantverkare. Elektriciteten i huset är inte något man får göra själv. Även när det kommer till våtutrymmen i det nya huset, är det bäst att låta en professionell hantverkare lägga golvet så att det har rätt lutning för vattnet att rinna ner i avloppet, i stället för att man riskerar att bygga in vatten i huset. Läs mer om totalentreprenör på: veroldbygg.se.

Tryggt låta någon annan ta ansvar

Det finns några sådana byggföretag som låter en vara med och rita huset, men som sedan tar hela ansvaret och har egna elektriker och VVS-montörer som kan sitt arbete. Om man så önskar kan de bygga in möbler i det nya huset. Ibland kan man spara yta genom att låta bygga in garderober eller hyllor i väggarna. Tänk bara på att den dagen ni vill sälja kanske inte de nya ägarna önskar att ha garderoben eller hyllorna som ni har placerat dem.

Följ inte trenderna slaviskt

22 jan 2018

Tillhör du dem som älskar inredning? När vi pratar om inredning brukar det handla om mer än nya tapeter och väggfärger. När vi menar inredning handlar det om mer än vitvaror och köksbänkar. Inredning handlar om så mycket  mer än väggfärger, det handlar om hela den stil man vill ha hemma.  Här ska sägas att de flesta inte ägnar sig åt avancerad inredning över huvudtaget – och de flesta skulle verkligen behöva en inredare som kom på besök hem till dem. En inredare kan göra så mycket mer än bara tala om vilka färger de borde ha där hemma. Det handlar om att tänka på helheten och framför allt om hu de som bor där ska kunna använda sin yta och möblering på bästa tänkbara sätt och skapa harmoni för avslappning och återhämtning.

Återanvänd gammalt men bra material

Man behöver inte alltid riva ut det gamla och ersätta med nytt. Många gånger kan man faktiskt återanvända det man har, och piffa upp det i den stil som man önskar. Och om man vill renovera kan man alltid sälja det begagnat. Köksrenovering kan mycket väl säljas begagnat. Och själv köpa begagnat om man har tröttnat på det man har. Är man lite händig kan man göra det mesta själv när man installerar det nya köket. Det du behöver är en VVS-hantverkare som ser till att installationen av alla diskmaskiner, blandare och avlopp i köket fungerar som det ska. Sådant kan man dessvärre inte göra själv. Och tänker man att man ska spara pengar på att göra det själv, brukar det i slutändan bli precis tvärtom. Har du kopplat avlopp och blandare fel, då brukar inte försäkringsföretagen vilja ersätta det som blivit fel. Dels måste du göra om allt, dels måste du betala allt själv.

Tänk på 1970-talets trender

Det går ju trender i detta med inredning, och att renovera i allt för trendiga kök är kanske inte det mest hållbara. Tänk bara på all inredning som man hade på 1970-talet. Ingen i dag skulle vilja ha tillbaka den inredningen från den tiden. På samma sätt är det med inredning som du gör i dag. Det är bättre att tänka hållbart och installera ett kök i klassisk stil. Det finns många köksinredningar som inte går i trendig stil, utan som är klassiska och med tanke på lång hållbarhet. Här nämner vi inga köksinredningar vi namn, men det finns vissa inredningsföretag som har mer klassiska inredningar än andra. Så tänk hållbart, både när det kommer till färger och material. Väljer du till exempel en plastmatta till köket, kanske det för stunden är billigare, men en plastmatta kommer inte att hålla så länge, efter fem år är du tvungen att riva upp allt och installera ett nytt golv. Då håller både klinker och kakel bättre. Det finns vackra trägolv som håller för längre tid än en plastmatta.

Det samma gäller badrum, även där finns det fallgropar att inreda med en alldeles för trendig stil, som du eller någon annan säkert tröttnar på efter några år. Bor du exempelvis i Uppsala och letar VVS-montör kan du läsa vidare här: rörmokareuppsala.com.

Fördelar med persienner

20 jan 2018

Ser man till solskydd så kan man direkt se att det främst handlar om två stycken alternativ som vi i svenskar använder oss av i en högre grad än andra. Det handlar här om persienner och om markiser och om man ska vara lite snäv i tanken så kan man säga att persienner främst används i lägenheter medan markiser är något som i en högre grad tilltalar hus- och villaägare.

Som en tredje variant och något som fungerar både för villaägare och för de personer som bor i lägenhet finns solfilm och denna innovation kommer säkerligen i framtiden att ta över en hel del av marknadsandelarna. Ser man till solfilm så tillåter nämligen detta alternativ att man även ser ut och är – jämfört med persienner – således ett bättre alternativ sett ur just den synpunkten. Det som dock talar mot är att solfilm är en permanent lösning som alltså inte går att flytta på, dra upp- och ner på samma sätt som persienner gör.

Om vi nedan räknar upp några för- och nackdelar som finns i samtliga dessa solskydd så kanske det blir ett lite enklare val att göra den dagen du själv ska byta. Vi säger här – för enkelhetens skull – att du är bosatt i Stockholm och detta gör vi av flera anledningar. Dels så handlar det om solskyddens vidare användningsområden och dels så handlar det också om att Stockholm är Sveriges största stad och där är således efterfrågan och utbudet bland solskydd som störst.

Markiser

Fördelar: Snygga, lyxiga och lättskötta. Det som man direkt ska glömma då det handlar om markiser är gamla fördomar. Att markiser förr om åren höll en ganska dålig kvalitet och lätt gick sönder berodde på att de inte var anpassade efter vårt svenska klimat. I dagsläget så håller dock markiser väldigt hög standard och är dessutom enkla att anpassa efter varje typ av hus.

Nackdelar: Markiser är fortfarande relativt dyra.

Persienner

Fördelar. Det vanligaste solskyddet i Sverige och Stockholm är verkligen inget undantag; tvärtom – i Stockholm fyller persienner ytterligare en stor funktion. Detta i form av att skydda från grannar och förbipasserandes nyfikna blickar. Persienner har dessutom god livslängd och ger ett bra inomhusklimat. Ett bra val till huset i Stockholm.

Nackdelar: Genom persienner går man miste om det självklara i form av att man inte ser ut. Har du dina persienner nedfällda så ser du heller inte ut – en klar nackdel i Stockholm och över hela Sverige.

Solfilm

Fördelar: Om man ser till konkurrenten i form av persienner så kan du – som sagt – se ut om du väljer att fästa solfilm på dina fönster. Lösningen kräver minimalt med underhåll och håller över en längre tid dessutom.

Nackdelar: Som vi nämnde ovan – här handlar det om en permanent lösning som inte går att flytta. Detta är egentligen det enda som riktigt talar emot solfilm jämfört med persienner. En väldigt stor nackdel dock och vi kommer förmodligen att få vänta många år innan denna lösning riktigt tar fart på allvar – tipset är dock att då det gör så; ja, då kommer det att hända i Stockholm där man måste skydda sitt privatliv på ett helt annat sätt. Vill du läsa mer om persienner, läs här: www.persiennstockholm.se.

Var hittar man asbest?

12 jan 2018

Asbest är sedan många år förbjudet att använda som byggmaterial. Dock är det inte ovanligt att främst byggarbetare exponeras för det i samband med rivning eller andra arbeten. För att arbeta med asbest bör man ha genomgått en utbildning, så att man på ett säkert sätt kan tillämpa de regler och föreskrifter som finns i praktiken. Ett bra första steg är att veta var asbest finns, och var man brukar hitta det.

Väggbeklädnad

Många känner till att asbest förekommer i eternitplattor, som kan återfinnas i väggar och på tak. Med det sagt kan man hitta asbest på långt fler platser än så, som kanske inte är lika kända för allmänheten. Vanligt är att asbest hittas i hus som är byggda, eller fått sig en renovering, mellan 1950- och 1970-talet. Under de här åren var man inte medveten om de hälsorisker asbest förde med sig.

Detta, i kombination med goda egenskaper för bygg, gjorde att man använde sig flitigt av materialet. Till fördelarna hör att det till har en hög hållfastighet, är lätt att arbeta med samtidigt som det har god värme- och ljudisolerande förmåga. Med de många goda tekniska egenskaperna, är det inte konstigt att asbest blev populärt på mycket kort tid. Andra fördelar är till exempel hög kemisk och termisk beständighet.

Här kan du hitta asbest

Som ovan nämnt är det vanligt att asbest återfinns i eternitplattor. Därutöver kan det hittas i följande material:

 • Lim för golv
 • Vid elinstallationer
 • Fog och fix för kakel
 • I ventilationskanalerna
 • Klinkers
 • Plaster och färger
 • I isoleringsskivor på dörrar och i väggar.

Lär dig mer om asbest

För att arbeta med asbest bör man ha gått en utbildning och fått behörighet. Om man inte lär sig att tillämpa regler praktiskt genom en utbildning, löper man stora risker att ådra sig hälsobesvär. Asbest är ett farligt material och bör behandlas därefter. Ofta går man en utbildning först när det börjar bli aktuellt, till exempel innan man ska påbörja rivning av ett hus med asbest i konstruktionen. Utbildningarna kan kosta en del, men är ofta en förutsättning för att dylika arbeten ska kunna genomföras. Det finns olika kurser med olika inriktningar, där vissa är dyrare än andra. Vill du till exempel ha en allmän introduktion till asbest och hur det behandlas, brukar det vara något billigare än att gå en kurs för behörighet för rivning, till exempel. Välj noga ut på förhand den utbildning som du tror kommer passa dig och ditt arbete bäst. Det finns en del som menar att rädslan för asbest är överdriven, men vi rekommenderar att ta det säkra före det osäkra.

Håll utkik efter fukt i ditt hus

5 jan 2018

Regelbundna kontroller av huset och de olika saker som finns i det kan leda till avsevärt mycket lägre omkostnader. Håller man som husägare koll så kan man i tid upptäcka eventuella problem och man kan åtgärda dessa innan de blir akuta och därmed dyrare. Ett område som är talande i detta och som får fungera som exempel gäller fuktskador och vikten av att direkt åtgärda sådana. Att fuktskador uppkommer är egentligen ingen stor sak. Det tillhör det vanligaste problemen i våra svenska hus. Det är när man ignorerar dessa - eller inte upptäcker dem - som problem skapas. Mögel, röta och vattenskador är samtliga konsekvenser som har sina ursprung i fuktskador och där dessa fått, så att säga, operera i fred. du som husägare kan tjäna på att inspektera kritiska områden i ditt hem och hålla utkik efter eventuella fuktskador; källaren, vinden, badrummen, köket och tvättstugan är tydliga exempel på sådana. Och: det behöver inte vara så avancerat heller. Går du ner i källaren så kan du dels använda din näsa och känna om det luktar konstigt - unket - och du kan dels försöka hålla utkik efter fläckar på väggarna och golvet. Skulle det lossna färg på en vägg så är detta en tydlig indikator på att det finns fukt i väggen i fråga; detsamma gäller om tapeten börjar flagna eller om du ser små sprickor i duken. 

Hyra avfuktare löser problemet

Så; du har varit nere i källaren och allting tyder på att du har en fuktskada där. Vilket är då nästa steg? Jo, att få problemet fastställt och där en professionell firma inom avfuktning får ta fram en åtgärdsplan för att torka ut det drabbade området. Du kommer att få hyra en avfuktare och viktigt är att denna anpassas dels efter rummet den ska stå i och dels också efter hur pass stor fuktskada det handlar om - dessutom ska du störas så lite som möjligt också. Du vill inte hyra en avfuktare till ditt hem och känna att du har en flygplansmotor stående i källaren. Dessutom så bör avfuktaren i fråga vara så energisnål som möjligt då det kan handla om upp till en vecka innan fuktskadan är åtgärdad. Här kan du kika för fler detaljer.

Men; dina val då det kommer till att hyra en avfuktare är dock att anse som relativt begränsade sett till att den största vikten ska ligga på att åtgärda skadan och där företaget du anlitar/väljer att hyra avfuktare från är de som tar fram rätt modell till dig. 

Några exempel på avfuktare 

De vanligaste avfuktare som finns tillgängliga och som normalt brukar erbjudas är följande: 

 • Sorptionsavfuktare: En lätthanterlig och tystlåten modell som brukar placeras i källare, i krypgrunden och för att avfukta exempelvis vinden.
 • Kondensavfuktare: Man brukar använda sig av en kondensavfuktare för avfuktning i varmare områden och rum; exempelvis badrummet. Fungerar som bäst vid 15 grader och uppåt. Modellen är tystlåten och energisnål.
 • Värmeplattor: Värmeplattor är ljudlösa och brukar placeras ut i exempelvis ett kök som har en fuktskada i skåpet under diskbänken.
 • Hjälpfläktar: Brukar placeras ut i huset som ett komplement till den ordinarie avfuktaren. Ska du hyra avfuktare så kommer denna alltså förmodligen att få sällskap av en fläkt också; detta för att öka ventilationen och ge en snabbare process. 

Installera värmepump i Malmö

22 dec 2017

Värmepumpar är ett modernt och miljövänligt uppvärmningsalternativ för hus som passar utmärkt i Malmös milda klimat. Här i Malmö går temperaturen sällan många grader under noll och en värmepump ger mycket bra effekt året runt. För att hitta rätt typ av värmepump för dina behov och få hjälp med installationen ska du kontakta en VVS-firma i Malmö.

De vanligaste typerna av värmepumpar är  luftvärmepumpar, berg- eller jordvärmepump och sjövärmepump. Vilken typ av värmepump du väljer beror på vilka förutsättningar du har på din tomt och hur stort ditt hus är.

Hur fungerar en värmepump?

En värmepump är en genial uppfinning som kan ses som en slags ”värmeförstärkare”. Den kan med hjälp att ett snillrikt system av värmeväxlare och kompressorer ta upp den solenergi som finns lagrad i mark, vatten och luft och förvandla den till värme för att värma upp ett hus, antingen via ett vattenburet system eller med fläktar. Värmepumpen kräver elektricitet för att fungera, dock är det en väldigt liten mängd el som behövs.

Det finns mycket pengar att spara på en värmepump, trots att installationskostnaderna är ganska. Dyrast är att borra för bergvärme, dock finns med bergvärme möjlighet att äsnka sina uppvärmningskostnader med upp till 80%, vilket så klart gör att en bergvärme betalar sig i längden, oftast redan efter ett par år.

Luftvärmepumpar

Luftvärmepumpar kostar inte mycket att installera men ger i sammanhanget den minsta effekten. I Malmö med sitt milda klimat är dock en luftvärmepump ofta mycket effektiv. Luftvärmepumpen utvinner den värme som finns i luften, även vid minusgrader (!) och tar in den i huset där den förstärks och skickas ut i husets värmesystem. Bor man i ett litet hus I Malmö kan en luftvärmepump räcka för att värma upp huset, men annars är det ett bra komplement till andra uppvärmningsformer.

Bergvärmepump

Bergvärmepumpen å andra sidan kostar mycket pengar att installera. Här krävs nämligen att man borrar ett hundra meter djupt hål rätt ner i berggrunden. Värmen hämtas sedan från berggrunden med hjälp av en kollektorslinga som leds in till värmepumpen.

Bergvärme passar dock mindre bra i Malmö eftersom vi har en mycket porös berggrund och man ofta får borra väldigt djupt för att komma ner till urberget. Då kan jordvärme vara ett bättre alternativ,

Jordvärmepump

För att utvinna jordvärme lägger man kollektorslingan en meter ner i marken, över ett stort område. Det kräver alltså att man har en stor tomt, som man kan gräva upp. Har man det så är jordvärme ett mycket bra alternativ som värmepump.

Sjövärmepump

Bor man vid en sjö är även sjövärme en utmärkt uppvärmningsmetod. Här läggs kollektorslingan på sjöbotten och leds in i huset. Även på vinter. när ytvattnet fryser kan värme utvinnas från sjöbottnen. Både jord- och sjövärme kostar en del att installera men betalar sig redan efter några år.

Perfekta förutsättningar

Vill du veta mer om värmepumpar och vad som kan passa dig och ditt hus bäst så kan du kontakta en bra VVS-firma i Malmö och höra dig för. Malmö och övriga Skåne har utmärkta förutsättningar för husuppvärmning med värmepumpar och det är något som du som Malmöbo definitivt ska utnyttja!

← Äldre inlägg