Vem får vad vid en separation?

Det finns få saker som är så känslomässigt påfrestande som en separation. Man har bott tillsammans med sin partner, man har älskat denne - och kanske fortfarande gör - och man har hunnit drömma om att leva tillsammans för alltid. Att då tvingas inse att drömmen gått i kras är någonting som tar tid att reparera och skapar sår som måste få en längre konvalescenstid. De som bara borstar av sig och går vidare efter en separation är lätt räknade.

Det är heller inte bara att säga adjö till varandra rent känslomässigt - lika stora delar handlar faktiskt om att dela upp den gemensamma egendomen mellan sig. Det här kan skapa stora problem och leda till infekterade konflikter.

Av naturliga skäl också - om du vet med dig att du dragit det stora, ekonomiska lasset och exempelvis på egen hand bekostat hela er tillbyggnad till huset i Stockholm; varför ska då din forna partner vara med och dela på kakan? Varför ska hon få ta tv:n, varför ska hon få sängen och varför ska hon ta er fina soffa - du är ju den som betalat? Så kan många känna och det är också det som gör att en separation ofta är svårare att lösa än vad en skilsmässa är.

Vid en skilsmässa så delas egendomen ofta rakt av - om inget äktenskapsförord finns. En separation kan innehålla fler fallgropar som ofta kräver juridisk kompetens för att undvika att falla ned i.

En kontakt med ett juridisk ombud verksam inom familjerätt är därför att rekommendera. Detta nästan oavsett - vissa sår kan komma efteråt och att då komma släpande med en massa krav på saker är sällan en god idé. Ska ni separera så bör ni kontakta en jurist inom familjerätt som hjälper er att följa sambolagen som brukar tillämpas vid en separation.

Vad är samboegendom?

Till samboegendom räknas det som ni gemensamt har köpt - oavsett vad saken kostat och vem som betalat. Har ni köpt en bostad tillsammans så har ni lika stor rätt till den, detsamma gäller möbler och annat. Kort och gott: allt som du ägde innan ni flyttade ihop är ditt - resten är ert och lika stora delar din sambos. Det spelar alltså ingen roll om du bekostat utbyggnaden till ert hus i Stockholm; den är er gemensamma.

Skulle din sambo dock ha flyttat in i ett hus som du ägde innan så är det fortfarande ditt hus. Däremot så kan det finnas undantag även i detta. Om ni har barn tillsammans så kan man inom familjerätt även göra en bedömning som säger att den som barnen ska bo hos också ska ha rätt att bo kvar i huset - även om huset i fråga alltså varit den andre förälderns från start.

Och - det spelar ingen roll om du betalat all hyra för er bostadsrätt i Stockholm. Kontaktar du en jurist inom familjerätt så är svaret tydligt: det är fortfarande något som räknas som samboegendom.

Kontakta en jurist inom familjerätt

Ett råd är att man tar hjälp av en jurist och upprättar ett samboavtal. Det må låta oromantiskt, men det är något som verkligen kan underlätta. En annan viktig sak är - om möjligt ännu mer oromantiskt - att upprätta ett testamente.

Som sambo så ärver du bara det som ni gemensamt har köpt. Vill du att din älskade ska få en större arvslott så krävs det ett testamente. Även här kan en jurist inom familjerätt hjälpa er.

20 Oct 2018