Vad du ska tänka på vid bygge av en bastutunna

Det finns en hel del saker som kan ge huset eller sommarstugan det där lilla, lilla extra som både ger en högre levnadsstandard och dels också höjer värdet på det befintliga huset. Det handlar till mångt och mycket om att man använder sig av tomte och på denna genomför olika byggnationer. Det kan här exempelvis handla om att ma bygger ett uterum, att man adderar en veranda, ett trädäck eller att man bygger ett - något som är extra populärt i dagsläget - Attefallshus.

Saker som man kan njuta av och som inte kräver något bygglov (förutsatt att man håller sig inom de givna måtten). Däremot är det viktigt att man är medveten om att man behöver göra en bygganmälan inna man sätter igång med tillbyggnader. Du kan inte smälla upp ett Attefallshus på din tomt om du inte först fått tummen upp från Byggnadsnämnden i din kommun - även om du håller dig till de mått som gäller för denna tillbyggnad.

Det vi ska titta lite närmare på här gäller en annan typ av byggnation som på många sätt träffar rakt i den svenska folksjälen. Detta i form av en bastutunna. Många har inte möjligheten att bygga en bastu inomhus och här kommer en bastutunna som ett bra - i många fall bättre! - alternativ. I synnerhet om man talar om en sommarstuga där det är möjligt att bygga vid vattnet; en bastu och följt av ett dopp i en svalkande sjö - ren balsam för kropp och själ!

Det finns dock några saker som man bör ha i åtanke innan man sätter igång med byggnationen av en bastutunna. Vi tänkte rada upp några av dessa här:

  • Byggsats eller lösvirke? Har du vana av att snickra så är det inga problem att bygga en bastutunna av lösvirke. Det finns fina instruktioner att hitta på nätet. Tänk dock på att lavarnas placering är viktig och räkna även på vilket typ av aggregat som ska finnas. Fönster kan också vara fördelaktiga. Det är roligare att bygga på egen hand - men det blir sällan billigare. Köper du en bastutunna i en byggsats så blir det ofta mer prisvärt (och du får bygga själv på köpet). Vi skulle därför rekommendera en sådan. Instruktionerna är både utförliga och enkla att följa.
  • Tillstånd. En bastutunna räknas ofta inom definitionen av en friggebod och därför krävs sällan ett bygglov. Däremot så behöver du höra - och få klartecken - från byggnadsnämnden i din kommun.
  • Markarbetet. Det viktigaste vid din byggnation - oavsett om det handlar om e bastutunna i lösvirke eller en i byggsats - är att grunden är rak. I och med att din bastutunna är cylinderformad så blir detta extra viktigt. Här brukar man använda sig av plintar.
  • Skorsten. Se till att du tar hjälp vid installation av ditt elektriska aggregat - en behörig elektriker ska göra jobbet. Väljer du en vedeldad variant så måste skorstenen besiktigas och godkännas av en sotare. Tänk även på att ett gnistskydd kan vara en bra investering. Och: se till att ingen kan bränna sig, oavsett aggregat.

badtunna

8 Apr 2019