Förarbetet större delen av jobbet för en målare

Att måla är något som de flesta hemmafixare i Stockholm ser som en självklarhet att man tar hand om själv. Och visst klarar de flesta att skydda golv och lister med papp och tejp, grunda, täckmåla och få ett godkänt resultat. Men handen på hjärtat, nog syns det för det mesta att det är en lekman som varit framme? De flesta moderna färger täcker bra och är lätta att måla med, och har man inte jättehöga krav på resultatet så kan man acceptera att det blir lite skuggningar, linjer och ojämna kanter, eller att det blir lite bubblor när man målat över en tapet. Men har man precis byggt ett nytt hus och har höga krav på resultatet, då är det alltid bäst att anlita en professionell målare.

Vad kännetecknar ett proffs?

Det finns en anledning till att folk går en utbildning och lär sig hantverket innan de blir professionella målare. Det handlar om teknik och kännedom om både färgtyper och redskap, och det handlar om färglära, som är en hel vetenskap i sig. Till stor del handlar det också om hur man förbereder en yta inför målning. Om du frågar en målare i Stockholm vad som skiljer hans arbete från en amatörs så svarar han tveklöst förarbetet.

Under ytan

För en professionell målare så kan upp till 80% av arbetet bestå av att göra ett grundligt förarbete. Det handlar om att tvätta, spackla, prima och överlag få ytan att bli helt jämn, torr och mottaglig för färgen. Det är detta som fordrar teknik och kunskap, själva målandet blir nästan en bisak i sammanhanget. Att få en vägg helt jämn är ingen enkel uppgift, särskilt om det är en vägg som suttit några år och kanske blivit målad och tapetserad flera gånger. Många väggar i äldre hus kan vara lite ojämna, och ojämnheter syns tydligt på en målad yta genom att det bildas skuggor beroende på hur ljuset faller. Att spackla och slipa väggen helt jämn är en svår konst som kräver mycket övning, något en professionell målare fått under sin utbildning och under lärlingstiden.

Ett viktigt hantverk

Många som målar själva hemma struntar nästan helt i förarbetet, som upplevs som tråkigt och komplicerat. Resultatet blir därefter. Om man ser på målning som att det bara handlar om att doppa en roller i färg och rulla den mot en vägg så är det klart att målning känns som det lättaste hantverket i världen. Det man då glömmer då är det noggranna förarbete som krävs för att en målad yta ska få ett professionellt utseende, något som är guld värt när man senare vill sälja huset eller lägenheten. Att anlita en målare är en lika bra investering som att anlita en rörmokare för VVS eller en elektriker för att dra elen på ett säkert sätt, även om konsekvenserna av ett illa utfört måleriarbete så klart inte kan jämföras med en vattenläcka eller en brand startad av en dålig elinstallation.

Hitta en målare i Stockholm

Det är normalt sett inte svårt att få tag i en bra målare i Stockholm för att måla eller sätta upp en tapet. Om du absolut vill måla själv, kan du faktiskt be målaren att ta hand om just förarbetet, utifrån den färg du tänker använda. En målare kan även komma med förslag på viktiga saker att tänka på när du målar för att få bästa resultat. Du får då både det professionella underarbetet som behövs för att din målning ska se proffsig ut, samtidigt som du faktiskt sanningsenligt kan säga att du målat väggarna själv.

Men som sagt, om du ändå anlitar en målare i Stockholm för underarbete, så handlar det oftast bara om någon extra timme för målning, eftersom underarbetet är en så stor del av jobbet. Så i reda pengar är det inte så stor skillnad.

Här kan du läsa mer om hur en professionell målare arbetar.

1 Apr 2019